Ο Σαμαράς σε αναμμένα κάρβουνα και η Ευρώπη σε χίλια κομμάτια - iefimerida.gr

Ο Σαμαράς σε αναμμένα κάρβουνα και η Ευρώπη σε χίλια κομμάτια

Ο Σαμαράς σε αναμμένα κάρβουνα και η Ευρώπη σε χίλια κομμάτια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H Eλλάδα, η οποία βρίσκεται στο πέμπτο έτος ύφεσης, θα ζητήσει σήμερα δια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τους ευρωπαίους ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, μια θετική ανακοίνωση ώστε να εκταμιευθεί τον Νοέμβριο η νέα δόση. Θα ζητήσει επίσης μια διετή επιμήκυνση προκειμένου η Ελλάδα να έχει τον χρόνο να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να μειώσει τα ελλείμματα.

Σε ποια Ευρώπη όμως θα απευθυνθεί σήμερα ο πρωθυπουργός; Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κονταροχτυπηθούν στις Βρυξέλλες για τα δικά τους θέματα που υποκρύπτουν εκ νέου την αδυναμία τους να επιλύσουν την κρίση. Στο τραπέζι βρίσκεται η έκθεση Βαν Ρομπάι, η τραπεζική ένωση, ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης και πολλά ακόμη μεγαλεπήβολα σχέδια. Οι διαφωνίες όμως είναι βαθιές και τα πολιτικά και νομικά εμπόδια είναι τεράστια.

Ο πόλεμος Γερμανίας - ΔΝΤ

Και όλα αυτά την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος ΔΝΤ - Γερμανίας για την λύση που πρέπει να δοθεί στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. Μαίνεται επίσης και ο πόλεμος μεταξύ οικονομολόγων διεθνώς για το αν η λύση είναι πράγματι η λιτότητα που εφαρμόζεται.

«Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι σε κατάθλιψη (depression), όχι σε ύφεση (recession)» τόνισε από το Νέο Δελχί ο Γιόζεφ Στίγκλιτς, Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας και πρώην σύμβουλος του Κλίντον, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Le Monde.

Αναποφασιστικότητα των ηγετών

Επειτα λοιπόν από μερικούς μήνες ηρεμίας, η Ευρωζώνη απειλείται να πέσει και πάλι σε ενδοσκόπηση και διχόνοιες. Σε έκθεση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann τονίζεται ότι μια έξοδος της Ελλάδος από την ευρωζώνη ίσως να ήταν διαχειρίσιμη, αλλά στη συνέχεια το ντόμινο θα μπορούσε να είναι ανεξέλεγκτο αφού πιθανή έξοδος Ελλάδος, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του παγκοσμίου ΑΕΠ κατά 17,2 τρισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020!

Υποψίες ότι η Γερμανία παίζει το παιχνίδι της παράτασης λόγω των επερχόμενων εκλογών έσπειραν και οι προτάσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η ιδέα του να υπάρξει αυστηρός και κεντρικός έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών από έναν πανίσχυρο επίτροπο επί Νομισματικών Υποθέσεων οδήγησε πολλούς να σκεφτούν -και δικαιολογημένα- ότι η Γερμανία θέλει να κερδίσει χρόνο.

Η αίσθηση που υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ότι το Βερολίνο δεν είναι πλέον τόσο θερμό να εφαρμοστούν άμεσα οι «ιστορικές» αποφάσεις του περασμένου Ιουνίου περί τραπεζικής ένωσης και απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM. Και ο πρώτος που το κατέστησε σαφές αυτό ήταν ο Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή του στην Le Monde:

«Δεν διέφυγε της προσοχής μου ότι αυτοί που είναι οι πλέον πρόθυμοι να συζητήσουν για πολιτική ένωση είναι και εκείνοι που εμφανίζονται οι πιο επιφυλακτικοί στη λήψη επειγουσών αποφάσεων που θα την καθιστούσαν αναπόφευκτη» είπε ο γάλλος πρόεδρος «καρφώνοντας» με τον τρόπο αυτό την Ανγκελα Μέρκελ.

Τρίζει ο γαλλο-γερμανικός άξονας

Ολος ο γαλλικός Τύπος βοά ότι υπάρχει σοβαρή ένταση στον γαλλογερμανικό άξονα. Το Παρίσι, επιμένουν κοινοτικές πηγές, θέλει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η ενιαία τραπεζική εποπτεία που θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για την τραπεζική ένωση. Η Γερμανία αντιδρά σε αυτό, καθώς πιστεύει ότι ο ESM δεν πρέπει να αναλάβει άμεσα την ανακεφαλαιοποίηση όσων τραπεζών έχουν ανάγκη.

Μάχη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας θα δοθεί και για την πρόταση ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης. Ο Φρανσουά Ολάντ είναι υπέρ, εφόσον μελλοντικά συνδυαστεί με πιθανή έκδοση κάποια μορφής ευρω-ομολόγου για τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προϋπολογισμού.

Από την άλλη πλευρά οι Γερμανοί πιστεύουν ότι ένας τέτοιος προϋπολογισμός πρέπει να έχει πιο στοχευμένες δράσεις (π.χ για την αγορά εργασίας). Και βρίσκουν θετική την ιδέα Ρομπάι για υπογραφή δεσμευτικών διμερών συμφωνιών - συμβολαίων μεταξύ της Επιτροπής και κρατών-μελών με σκοπό καλύτερο έλεγχο επί των δαπανών και ενδεχομένως ποινές για τους παραβάτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ