Νέα εμπλοκή με την Τρόικα - Ολα πάνε για Νοέμβριο - iefimerida.gr

Νέα εμπλοκή με την Τρόικα - Ολα πάνε για Νοέμβριο

Νέα εμπλοκή με την Τρόικα - Ολα πάνε για Νοέμβριο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θα συνεχιστούν κατά πάσα πιθανότητα και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου ο συνομιλίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την Τρόικα, καθώς δεν αναμένεται μέχρι τότε να έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά την έκτακτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, «δύσκολα θα κλείσουμε το σύνολο του πακέτου έως τη Σύνοδο Κορυφή στις 18 Οκτωβρίου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν πάνε έως τώρα άσχημα οι διαπραγματεύσεις, όμως υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα. Θα είμαστε κοντά σε συμφωνία για τα διαρθρωτικά και τα δημοσιονομικά, όμως παραμένουν ανοικτά τα θέματα του χρηματοδοτικού κενού και της βιωσιμότητας του χρέους».

Η ίδια πηγή δήλωσε πως «μάλλον πάμε για έκτακτο Eurogroup», στο οποίο θα ληφθούν οι αποφάσεις, με βάση την έκθεση της Τρόικα, για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το πιθανότερο είναι το έκτακτο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου, με την Αθήνα να ελπίζει πως η εκταμίευση της δόσης θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα του ίδιου μήνα.

Τα παραπάνω πιστοποιεί και ο διάλογος που είχε ο υπουργός Οικονομικών με δημοσιογράφο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.

Δημοσιογράφος: «Τι συζητήσατε τώρα με τον Πρωθυπουργό;»

Στουρνάρας: «Τον ενημέρωσα για το πως πάνε οι διαπραγματεύσεις. Θα συνεχιστούν μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής, μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής και μετά»

Δημοσιογράφος: «Άρα δεν θα έχει κλειδώσει τίποτα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής;»

Στουρνάρας: «Δεν νομίζω. Το προσπαθούμε, δε νομίζω όμως»

Δημοσιογράφος: «Υπάρχει περίπτωση τα μέτρα να ψηφιστούν την άλλη βδομάδα;»

Στουρνάρας: «Τα μέτρα θα ψηφιστούν μετά την έγκριση του Eurogroup. Τότε θα πρέπει»

Δημοσιογράφος: «Το Eurogroup για πότε προγραμματίζεται, κ. υπουργέ;»

Στουρνάρας: «Δεν το γνωρίζουμε ακόμα»

Δημοσιογράφος: «Άρα ο χρονικός ορίζοντας παραμένει για σας ο χρόνος εκταμίευσης της δόσης αρχές Νοεμβρίου;»

Στουρνάρας: «Μέσα Νοεμβρίου η εκταμίευση. Ευχαριστώ»

Νέος κύκλος συναντήσεων της Τρόικα με Λυκουρέντζο, Μανιτάκη, Στουρνάρα και Βρούτση

Σήμερα αναμένεται νέος γύρος συναντήσεων της Τρόικα με τον κ. Στουρνάρα, καθώς και με τους υπουργούς Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, με τον πρώτο για τη «μαύρη τρύπα» ύψους 1,1 δισ. ευρώ που προέκυψε στον ΕΟΠΥΥ και με τον δεύτερο για τις απολύσεις στο Δημόσιο, θέμα για το οποίο υπήρξε εμπλοκή την Κυριακή στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η συνάντηση με τον κ. Λυκουρέντζο θα προηγηθεί αυτής με τον κ. Μανιτάκη που ξεκινά στις έξι το απόγευμα και η οποία μέχρι το μεσημέρι δεν ήταν σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί, μετά την εμπλοκή που δημιουργήθηκε από την απαίτηση της Τρόικα για ένα άμεσο «σαφές πολιτικό μήνυμα», που πρέπει να αποδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης για άμεση απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων.

Μετά τις συναντήσεις με τους υπουργούς Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν και με τον κ. Στουρνάρα.

Την Τρίτη, στις 10:00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με τους επικεφαλής της Τρόικα η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 17:00 σήμερα. Πηγές του υπουργείου Εργασίας, ανέφεραν ότι η συνάντηση μετακινήθηκε προκειμένου να υπάρχει περισσότερος χρόνος. Υπενθυμίζεται πως οι δανειστές μας ζητούν να αλλάξουν τα πάντα στα εργασιακά και θέτουν επιτακτικά θέμα μείωσης κατά 50% των αποζημιώσεων και δραστικού περιορισμού του χρόνου προειδοποίησης στους 3 μήνες. Παράλληλα, ζητούν την κατάργηση των τριετιών (χρονοωρίμανση), και νομοθέτηση ενός νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Απρίλιο.

Κρίσιμη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών την Τρίτη

Κάτω από αυτές τις συνθήκες αποκτά ιδιαίτερη κρισιμότητα η αυριανή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 5 το απόγευμα της Τρίτης.

Την επόμενη ημέρα ο κ. Σαμαράς αναχωρεί για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, ενώ την Πέμπτη θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ