Μαίνεται η φωτιά που «άναψε» η λίστα Λαγκάρντ στο πολιτικό σκηνικό - iefimerida.gr

Μαίνεται η φωτιά που «άναψε» η λίστα Λαγκάρντ στο πολιτικό σκηνικό

Μαίνεται η φωτιά που «άναψε» η λίστα Λαγκάρντ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέντε ολόκληρες ώρες κράτησε η μαραθώνια ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με την επίμαχη «λίστα Λαγκάρντ» χωρίς ωστόσο να ανακύψουν νέα στοιχεία για την υπόθεση που «καίει» το πολιτικό σύστημα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε ότι δεν γνώριζε για το περιεχόμενο του αρχείου, μέχρι που τον ενημέρωσε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, αλλά και το ότι δεν ήξερε ότι δεν υπήρχε αντίγραφο. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «Γόρδιο Δεσμό» ο οποίος εκθέτει διεθνώς τη χώρα.

Όπως φαίνεται καταλύτης των εξελίξεων θα είναι πλέον το Παρίσι από το οποίο και αναμένεται να στείλει ξανά τη λίστα στις ελληνικές αρχές προκειμένου να προχωρήσει η διασταύρωση των ονομάτων. Εκεί θα γίνει σαφές αν η λίστα είναι αλλοιωμένη και αν όλη αυτή η υπόθεση έχει να κάνει με αβλεψία ή ασυνεννοησία μεταξύ των υπευθύνων ή πρόκειται για δόλο.

Υπενθυμίζεται ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης με έγγραφό τους ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να επικοινωνήσει με τις γαλλικές αρχές προκειμένου να αποσταλλεί ξανά η αυθεντική «λίστα Λαγκάρντ», αμφισβητώντας πρακτικά την εγκυρότητα της λίστας που έχουν στα χέρια τους.

Αλλά και ο κ. Βενιζέλος στην κατάθεση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αμφισβήτησε εμμέσως πλην σαφώς την αυθεντικότητα της λίστας λέγοντας πως δεν γνωρίζει ούτε αυτός αν το υλικό που δόθηκε στον κ. Διώτη είναι το αληθινό ή αντίγραφο, αφού τη λίστα Λαγκάρντ, την πήρε πρώτος ο Παπακωνσταντίνου και εκέινος την έδωσε στον κ. Διώτη.

«Δεν μου ανέφερε κανείς για τη λίστα Λαγκάρντ. Έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα ότι το ΣΔΟΕ δεν είχε το υλικό. Ευτυχώς που το είχα. Θα μπορούσε να είχε καταστραφεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

«Εξέθεσα τα πραγματικά περιστατικά και τις νομικές και πολιτικές μου απόψεις. Δόθηκε πλήρης εικόνα στη Βουλή. Όταν θα ευδοκιμήσει η πρόταση μου να δοθεί το υλικό στη Βουλή θα μπορέσουμε πράγματι να το αξιοποιήσουμε και να το ερευνήσουμε. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο. Πρέπει να έχουμε αίσθηση των προτεραιοτήτων μας και των στόχων μας. Πλήρης διασταύρωση των στοιχείων μέσα από την άρση του απορρήτου. Εκεί βρίσκεται ο κύριος όγκος, εκεί βρίσκονται τα λεφτά εκεί πρέπει να στοχεύσουμε για να πάρουμε τα λεφτά», τόνισε κλείνοντας την ενημέρωση ο κ. Βενιζέλος.

Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Βενιζέλου στα ονόματα που έδωσε στον κ. Καπελέρη σημειώνοντας πως τα 20 ονόματα αντιστοιχούν στα 2/3 του συνολικού ποσού στη λίστα το οποίο άγγιζε το 1,5 δισ. ευρώ.

Λόγω της πολύωρης συνεδρίασης αναβλήθηκε τελικά η προγραμματισμένη ακρόαση του πρώην υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη. Τόσο για τον κ. Σαχανίδη όσο και για τον επίσης πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και τον νυν, Γιάννη Στουρνάρα, η επιτροπή θα εξετάσει την επόμενη εβδομάδα την ημερομηνία που θα κληθούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ