Σε συνέχεια των σαββατιάτικων δημοσιευμάτων του γερμανικού τύπου περί ειλημμένης απόφασης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης η κυριακάτικη Welt κάνει λόγο για χαλάρωση της όρων της βοήθειας στον ορίζοντα.
Σύμφωνα με τη Deutche Welle, παρά το γεγονός ότι τα δημοσιεύματα περί ειλημμένης απόφασης για την εκταμίευση της δόσης, διέψευσε την Κυριακή ο Μάρτιν Κοτχάους, εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άλλα ένα δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, αφήνει αχτίδες φωτός για χαλάρωση των όρων βοήθειας προς την Ελλάδα.
Οπως αναφέρει η Welt, σε αντίθεση με τα όσα έχουν συμφωνηθεί ως τώρα, η Αθήνα δεν θα πρέπει να μειώσει το χρέος της στο 120 % του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, «πιο σημαντικά είναι τα έτη 2013 και 2014», οπότε και «τρέχει» το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, ενώ, σύμφωνα με τους ίδιους, το ερώτημα «τι θα γίνει μετά», θα πρέπει να απαντηθεί αργότερα.
Επισήμως, βέβαια, όπως ξεκαθαρίζει και η εφημερίδα, ο στόχος του 120 % που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξακολουθεί να υφίσταται. Όπως διαφαίνεται όμως, η επίτευξή του δεν θα είναι πλέον τόσο στο επίκεντρο.
Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει η Welt, συζητείται η εναλλακτική πρόταση να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την υλοποίηση αυτού του στόχου, πρόταση, όμως, που δεν βρίσκει υποστηρικτές.
Στις Βρυξέλλες προκρίνεται μια άλλη λύση και συγκεκριμένα να μην επιβαρύνουν τον ελληνικό προϋπολογισμό οι ενέσεις ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες ύψους 48 δις ευρώ. Ωστόσο αυτό δεν προβλέπεται στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, αλλά μόνον στον νέο, ESM, και μάλιστα για νέες περιπτώσεις και ως εκ τούτου η πρόταση απορρίπτεται από το Βερολίνο.
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι εξίσου έτοιμο για παραχωρήσεις, είναι και το ΔΝΤ το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, είναι διατεθειμένο να δώσει έως και δυο επιπλέον χρόνια στην Αθήνα για να κλείσει την τρύπα του προϋπολογισμού. Ασαφές παραμένει ωστόσο ποιος θα καλύψει την τρύπα της χρηματοδότησης που θα προκύψει.
Στάινμπρουκ: Καταστροφικές οι αναταράξεις από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ίδια εφημερίδα ο έταιρος υποψήφιος της Ανγκελα Μέρκελ για τη γερμανική καγκελαρία, Πέερ Στάινμπουργκ, τάσσεται υπέρ της διάθεσης περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως τα επόμενα επτά με οκτώ χρόνια η Αθήνα δεν θα μπορεί να δανείζεται στις αγορές. «Ολο αυτό το διάστημα θα πρέπει να βοηθήσουμε», λέει ο πρώην γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Παράλληλα κάλεσε τη γερμανίδα καγκελάριο, «πει επιτέλους την αλήθεια» στους Γερμανούς όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα της βοήθειας αυτής.
Την ίδια ώρα ο Πέερ Στάινμπρουκ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι σοσιαλδημοκράτες να συναινέσουν υπό όρους και σε τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα ενώ προειδοποιεί, τέλος, για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι «οι πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις θα ήταν καταστροφικές».
CDU: Ακαιρη η συζήτηση για τρίτο πακέτο βοήθειας
Οι αναφορές του κ. Στάινμπουργκ σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των Χριστιανοδημοκρατών, της Ανγκελα Μέρκελ.
Συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος επί των δημοσιονομικών, Νόρμπερτ Μπάρτλε, τόνισε πως η συζήτηση είναι άκαιρη καθώς δεν έχει απορροφηθεί καν το 50 % ούτε από το πρώτο αλλά ούτε και από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
Επίσης, όπως ανέφερε μιλώντας προς την Tagesspiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για ενδεχόμενο τρίτο πακέτο βοήθειας.