Τον εφοπλιστή Νικόλαο Τσάκο, τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μειμαράκη και τους δύο πρώην υπουργούς Γιώργο Βουλγαράκη και Μιχάλη Λιάπη αναμειγνύουν οι καταγγελίες που δημοσίευσε χθες η Real News για ξέπλυμα μαύρου πολιτικού χρήματος, Ολοι αρνήθηκαν τις καταγγελίες ενώ στην κυβέρνηση επικρατεί αναβρασμός για τον χρόνο που επελέγη να γίνουν αυτές οι διαρροές που πλήττουν την καρδιά του πολιτικού συστήματος πριν αποδειχθεί το παραμικρό για τα καταγγελόμενα πρόσωπα.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι πριν αποδειχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν υπόνοιες. Μάλιστα αμφισβητούσαν το ενδεχόμενο να έχουν γίνει αγοραπωλησίες ακινήτων ύψους 10,2 δισ. ευρώ στην περίοδο 2005-2008 από ένα μεσιτικό γραφείο ενώ εξέφραζαν την υπόνοια ότι το συγκεκριμένο ποσό διακινήθηκε προκειμένου να δημιουργήσει συνειρμούς με το πακέτο των μέτρων που θα κληθεί το αμέσως επόμενο διάστημα να ψηφίσει η βουλή.
Ο Πρωθυπουργός ζήτησε, μέσω του υπουργείου Οικονομικών, να διαβιβαστούν άμεσα οι υποθέσεις του ΣΔΟΕ στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη και να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση που σπιλώνει τον πολιτικό κόσμο.
Οι δύο εισαγγελείς διαβίβασαν άμεσα τη λίστα του ΣΔΟΕ στον προιστάμενό τους Νικόλαο Παντελή, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος συγκάλεσε για σήμερα σύσκεψη στον Αρειο Πάγο. Σκοπός της σύσκεψης είναι να εξετασθούν οι περιπτώσεις των πολιτκών αναλυτικά, να στοχοποιηθούν άμεσα όσοι δεν καλύπτονται από βουλευτική ασυλία και για τους εν ενεργεία να ζητηθεί άρση της βουλευτικής τους ασυλίας.
Μειμαράκης στον Αρειο Πάγο
Στον Άρειο Πάγο θα προσέλθει σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, προκειμένου να ζητήσει, όπως δήλωσε ο ίδιος, την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης με την καταγγελία εις βάρος του ιδίου για εμπλοκή σε ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων.
Ο κ. Μεϊμαράκης έχει ήδη διαψεύσει οποιαδήποτε εμπλοκή του στο θέμα και δήλωσε ότι επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός του. Την ίδια ώρα επικοινώνησε το απόγευμα της Κυριακής με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και τους δήλωσε ότι είναι «αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειαστεί», τόσο για να αποδείξει την αθωότητά του όσο και για να μην επιβαρύνει η δική του υπόθεση το έργο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μειμαράκης έθεσε την παραίτησή του από πρόεδρος της Βουλής στη διάθεση του Πρωθυπουργού.
Η κυβέρνηση διαψεύδει από την πλευρά της ότι τίθεται θέμα παραίτησης του προέδρου της Βουλής ενώ από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού διατυπώνονται απορίες για τον χρόνο που επελέγη να γίνουν διαρροές από τους φακέλους του ΣΔΟΕ και συγκεκριμένα για τον κ. Μειμαράκη.
Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε χθες άμεση διαφάνεια και διερεύνηση ενώ από το περιβάλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου τόνιζαν ότι «δεν μπορεί να μένει καμία σκιά σε τέτοια θέματα».
Την Τετάρτη, εξάλλου, συγκαλείται από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Θανάση Νάκο η διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των βουλευτών και των οικονομικών κομμάτων, στην οποία συμμετέχουν και τρεις ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί. Η συνεδρίαση αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς βουλευτές ζητούν την άμεση δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων που ελέγχονται, έτσι ώστε να μην πέφτουν σκιές στο σύνολο του πολιτικού κόσμου.
Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι διαρροές για πολιτικά πρόσωπα «που πλούτισαν περιέργως» γίνονται τη συγκεκριμένη στιγμή προκειμένου να γίνει αντιπερισπασμός από τα οικονομικά μέτρα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης στον Alpha. «Πρέπει ασφαλώς αυτή η υπόθεση να προχωρήσει γιατί έχουμε πληροφορίες από τον Μάρτιο του 2011 ότι κυκλοφορεί μια μεγάλη λίστα με πολλά ονόματα» πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.
Διαφάνεια παντού ζήτησε και η ΔΗΜΑΡ όπως ανέφερε το στέλεχος του κόμματος Δημήτρης Χατζησωκράτης. «Είμαστε ένα κράτος δικαίου και όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται πρέπει να ακολουθούνται. Αλλά το σημαντικό είναι ότι πρέπει να ακολουθούνται γρήγορα, να τρέχουντ α πράγματα και όχι να μένουν στα αζήτητα για χρόνια..».