Επίσημα τέλος έλαβε η αναζήτηση του Άριμπερτ Φέρντιναντ Χάιμ, ναζιστή φυγά που υπηρέτησε τον Χίτλερ από τη θέση του γιατρού στρατοπέδου συγκέντρωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση των Γερμανικών αρχών την Παρασκευή.
Τοπικό δικαστήριο του Μπαντεν-Μπάντεν στη Γερμανία – τελευταίος τόπος διαμονής του Δρ. Χάιμ προτού διαφύγει στην Αφρική – ανακοίνωσε ότι διακόπτει την ποινική έρευνα σχετικά με την υπόθεση του ναζιστή εγκληματία πολέμου που διέφευγε των αρχών επί δεκαετίες, καθώς ήρθησαν και οι τελευταίες αμφιβολίες σχετικά με την τύχη του.
Ο «Δρ. Θάνατος», όπως ήταν γνωστός για τις θανατηφόρες χειρουργικές επεμβάσεις τις οποίες πραγματοποιούσε επί των θυμάτων του, είχε ήδη αποβιώσει το 1992 στο Κάιρο της Αιγύπτου από καρκίνο.
Σύμφωνα με αναφορές της εφημερίδας New York Times και του Γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ZDF το 2009, ο Δρ. Χάιμ είχε διαφύγει της δικαιοσύνης, βρίσκοντας καταφύγιο στη βόρεια Αφρική.
Αυτό μαρτυρεί ένας μεγάλος αριθμός επιστολών, ιατρικών πρακτικών και χειρόγραφων σημειώσεων που βρέθηκαν μέσα σε μία παλιά σκονισμένη βαλίτσα, η οποία ανήκε στο ναζιστή φυγά.
Οι αρχές που είχαν αναλάβει την έρευνα σχετικά με την περίπτωσή του, επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα των τεκμηρίων, καθώς και το γεγονός ότι πράγματι ανήκαν στον Χάιμ, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να αποφανθούν με βεβαιότητα για το θάνατό του.
Μάρτυρες υποστηρίζουν ότι απεβίωσε μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο του εντέρου.
Στο πιστοποιητικό θανάτου που εξέδωσαν οι Αιγυπτιακές αρχές αναγράφεται το όνομα Ταρέκ Χουσέιν Φαρίντ, το οποίο, σύμφωνα με μάρτυρες, ήταν το όνομα που πήρε ο Δρ. Ζάιμ αφότου ασπάστηκε τον Ισλαμισμό.
Το γεγονός επιβεβαιώνει και ο γιός του ναζιστή γιατρού, Ρούντιγκερ Χάιμ, ο οποίος είπε στο δικαστήριο του Μπάντεν-Μπάντεν πως βρισκόταν στο Κάιρο όταν πέθανε ο πατέρας του.
Αυστριακός στην καταγωγή, ο Δρ. Χάιμ υπήρξε μέλος της ελίτ ομάδας Waffen-SS του Χίτλερ και υπηρέτησε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ, του Σάχσεχάουζεν και του Μάουτχάουζεν.
Με την πτώση του Βερολίνου, κρατήθηκε ως αιχμάλωτος πολέμου από τις αμερικανικές αρχές για δύο χρόνια, αλλά τελικά διέφυγε την ποινική δίωξη και την καταδίκη.
Ήταν παντρεμένος με δύο γιους και εργαζόταν ως γυναικολόγος στο Μπάντεν-Μπάντεν της νοτιοδυτικής Γερμανίας, όταν το σκοτεινό παρελθόν του τού χτύπησε την πόρτα, εξαιτίας ορισμένων πρώην κρατούμενων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μάουτχάουζεν, οι οποίοι κατήγγειλαν στην αστυνομία ότι είχε προκαλέσει το θάνατο υγιών κρατουμένων, υποβάλλοντάς τους σε μη αναγκαίες επεμβάσεις, καθώς και ότι είχε δολοφονήσει πολλούς άλλους κάνοντάς τους θανατηφόρες ενέσεις στην καρδιά.
Εγκατέλειψε το Μπάντεν-Μπάντεν το 1962 και μετά από σύντομη διαμονή στο Μαρόκο εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο, αφομοιούμενος σταδιακά στην τοπική κουλτούρα. Έμαθε αραβικά και ζούσε σε ένα λιτό ξενοδοχείο, μακριά από τους υπόλοιπους εκπατρισμένους πρώην ναζιστές που ζούσαν σε μεσο-αστική περιοχή του Κάιρο.
Το 2008, το Κέντρο Σάιμον Βίσενταλ χαρακτήρισε το Δρ. Χάιμ ως τον Νο. 1 καταζητούμενο ναζιστή εγκληματία πολέμου στον κόσμο.