Την ανάγκη να εξευρεθούν άλλα δύο δίσ. ευρώ από φορολογικά έσοδα, πέραν των 11,5 δισ. ευρώ έθεσε για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο τραπέζι της συζήτησης των τριών πολιτικών αρχηγών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ιπποκράτους, στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών προτάθηκε να επιβληθούν τρία «χαράτσια» σε ισάριθμες κατηγορίες πολιτών:
- Σε ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω αλλαγής του τρόπου φορολόγησης (στην ουσία καταργώντας το αφορολόγητο τους).
- Να θεσπιστεί τέλος 150 ευρώ σε ιδιοκτήτες σπιτιών που ενοικιάζουν τα ακίνητα τους (ανεξαρτήτως εμβαδού).
- Να θεσπιστεί έκτακτο τέλος 50 ευρώ σε όσους δηλώνουν αγροτικά εισοδήματα χωρίς να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Η πρόταση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, όσο και της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι σε αυτή τη φάση την απέρριψαν.
«Δεν γίνεται τα 2 δισ. ευρώ να προέλθουν από μισθωτούς, συνταξιούχους και αυτούς που δεν μπορούν να κρύψουν εισόδημα. Πρέπει να προέλθουν από εκεί που υπάρχει φορο-αποφυγή και φοροδιαφυγή» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Διαφωνία και για την κατανομή των βαρών στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι τα 6 δισ. περίπου, του πακέτου μέτρων, θα προκύψουν από μισθούς-συντάξεις, 1 δισ. από επιδόματα και 4,5 δισ. ευρώ από περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου
Αν και ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος του Μαξίμου υποστήριξε ότι έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα τα 9 δισ. του πακέτου που αφορούν περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και απομένουν άλλα 2,5 δισ. που προέρχονται κυρίως από μέτρα εκσυγχρονισμού του κράτους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, πως οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν συμφωνήσει στην αναλογία 8 – 3,5 δισ.
Όπως υποστηρίζουν στο ΠΑΣΟΚ, συνεπώς υπάρχει ένα «κενό» ύψους 1 δισ. ευρώ που δεν γνωρίζουν από πού θα εξοικονομηθεί.
Διαφωνία και για το πότε θα περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή;
Από την Ιπποκράτους ισχυρίζονται ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί διαφώνησαν και για το πότε θα περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή, κάτι το οποίο, όμως διαψεύδει κατηγορηματικά το Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με την εκδοχή του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός πρότεινε να περάσουν τα μέτρα σε δύο δόσεις: Να ψηφιστεί αρχικά ένα πλαίσιο αρχών δημοσιονομικής προσαρμογής πριν τη συνεδρίασης του Eurogroup (8 Οκτωβρίου) και η εξειδίκευση των μέτρων να ψηφιστεί αμέσως μετά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Βενιζέλος αντέδρασε έντονα λέγοντας: «Μα, τι λες Αντώνη; Θες να παραδόσεις τη χώρα επί δύο εβδομάδες στη Χρυσή Αυγή;». Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος μιλώντας σε συνεργάτες του έλεγε σε δραματικούς τόνους: «Θα είναι τραγικό να ψηφιστούν τα μέτρα μετά το Eurogroup, γιατί δεν θα πάρουμε τη δόση». Ενώ σε δηλώσεις του έσπευσε να ξεκαθαρίσει: «Η θέση μου είναι ότι πρέπει να πάμε με ψηφισμένα τα μέτρα και με οριστικοποιημένη τη συμφωνία στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. Αυτή είναι η επιδίωξη. Αυτό πρέπει να γίνει για να προστατευθεί η χώρα».
Πάντως, από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου διαψεύδονται κατηγορηματικά οι συγκεκριμένες πληροφορίες. Συγκεκριμένα, απορρίπτει κάθε ιδέα για δημοσιοποίηση των μέτρων και ψήφισή τους σε δύο φάσεις και διαψεύδει και ότι κάτι τέτοιο εξετάστηκε κατά τη σύσκεψη των αρχηγών.
Αντίθετα, ανώτατες κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν έγκαιρα, με ενιαία μορφή, θα ληθθούν στη βάση της αναλογικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και θα συνοδεύονται από έντονες αναπτυξιακές «ανάσες».