Την τρίτη εκδοχή του πολυσυζητημένου -και πολλάκις ματαιωμένου- προγράμματος εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης παρουσίασε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.
«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» δικαιολογήθηκε ο δήμαρχος ο οποίος επανέλαβε την άποψη του περί της μη απελευθέρωσης αλλά «ένταξης της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό ιστό», αποδέχτηκε την «ατυχή έκβαση» των προηγούμενων σχεδίων του εορτασμού απαντώντας ωστόσο στην αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου που τον κατηγορεί για ολιγωρία και αποτυχία πως... «Και τι δηλαδή ήθελαν να κάνουμε; Κάθε μέρα χορούς και παρελάσεις; Μόνο το 1912 απελευθερώθηκαν στην Ελλάδα περί τις 40 πόλεις. Κανέναν στον κόσμο δεν ενδιαφέρουν τα 100α γενέθλια της Θεσσαλονίκης. Δεν ενδιαφέρει ένας εορτασμός που απλώς θα θρέφει την αυταρέσκεια μας. Αντίθετα, ενδιαφέρει ιδιαίτερα το μέλλον της πόλης, το «τι καλοί μπορούμε να γίνουμε».
Με βάση το παραπάνω σκεπτικό και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις ο εορτασμός της ελληνικής εκατονταετηρίδας της Θεσσαλονίκης , ξεκινά τελικά και επίσημα την Παρασκευή 31 Αυγούστου (βράδυ της δεύτερης πανσελήνου του μήνα) με την ανοιχτή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους - η οποία αν και είχε προγραμματισθεί πολύ νωρίτερα, επιλέχθηκε να ενταχθεί και να ανοίξει» τις εορταστικές εκδηλώσεις.
Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης η οποία θα ερμηνεύσει έργα Rossini, Mozart, Bach, Stravinsky θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Αλέξανδρος Μυράτ.
Ακολουθούν τις επόμενες μέρες του τετράμηνου τελικά γιορτασμού κι άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις -ήδη προγραμματισμένες - και εκ των υστέρων ενταγμένες στο πρόγραμμα του εορτασμού (μεγάλη έκθεση αρχαιολογικών εκθεμάτων από το μουσείο του Λούβρου στα πέντε μουσεία της Θεσσαλονίκης - ως αντίδωρο για τη μεγάλη έκθεση Μακεδονικών αρχαιοτήτων που παραχωρήθηκαν στο Λούβρο το περασμένο φθινόπωρο κ.α ).
Από τα παλαιότερα σχέδια του εορτασμού παραμένουν μόνο τα δυο προγραμματισμένα συνέδρια με τη συμμετοχή ιστορικών κοινωνιολόγων και οικονομολόγων απ όλο τον κόσμο
1) Το "Διεθνές Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης" θα διοργανωθεί μεταξύ 28 και 30 Σεπτεμβρίου 2012, με στόχο την υποστήριξη των διεθνών προοπτικών της Θεσσαλονίκης, καθώς η πόλη περνάει στον δεύτερο αιώνα του ελεύθερου βίου της. Το φετινό συμπόσιο θα περιστραφεί γύρω από τρεις ευρείς θεματικούς άξονες: την παρακμή της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, την άνοδο της Κίνας και το Ισλάμ μετά την Αραβική Άνοιξη. Εισηγητές του συνεδρίου είναι οι: Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Επισκέπτης Καθηγητή στο Κολλέγιο της Ευρώπης στη Μπρυζ και ειδικό σε θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Jonathan D. Spence, Ομότιμος Καθηγητής στην Έδρα Ιστορίας Sterling στο Πανεπιστήμιο Yale και διεθνούς κύρους ειδικός της νεώτερης Κίνας, και James Piscatori, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Durham - μελετητής του Ισλάμ και των Ισλαμικών πολιτικών κινημάτων παγκοσμίως. Στόχος των οργανωτών είναι η θεσμοποίηση του συμποσίου ως μιας ετήσιας διεθνούς κύρους συνάντησης ειδικών από όλον τον κόσμο.
Και 2) Τριήμερο Επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012/Thessaloniki: A City in Transition, 1912-2012» θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου με στόχο τη δημιουργική συνάντηση των σύγχρονων ιστοριογραφικών ρευμάτων αλλά και όλων των συναφών κοινωνικών επιστημών, όπως της Ιστορίας, της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, της Οικονομίας, του Δικαίου, των Διεθνών Σχέσεων και των Τεχνών. Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακαδημαϊκό, Κωνσταντίνο Σβολόπουλο, τους καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Κ. Γούναρη, Ιωάννη ∆. Στεφανίδη και τον επίκουρο καθηγητή ∆ημήτρη Λυβάνιο, και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Μαρκ Μαζάουερ. Της οργανωτικής επιτροπής προΐσταται ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, ∆ημήτρης Καιρίδης.