Τουλάχιστον 13,5 δισ. και όχι 11,5 δισ. ευρώ αναζητά η κυβέρνηση, όπως παραδέχθηκε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά από τη χτεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς για να φτάσουμε στο επιθυμητό, δηλαδή στα 11,5 δισ. ευρώ, θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις αυτών των περικοπών στις ασφαλιστικές εισφορές (άρα στα Ταμεία) και στους φόρους!
Άλλος υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος ανεβάζει, ωστόσο, το πήχη των μέτρων στα 15 δισ. ευρώ έτσι ώστε να επιτευχθεί το «καθαρό» αποτέλεσμα των 11,5 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά όσον αφορά στο πακέτο περικοπών του υπουργείου Εργασίας, ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ για να φτάσουμε στο «καθαρό» αποτέλεσμα των 4,8 δισ. ευρώ! Με αυτό ακριβώς το δεδομένο άρχισε από χθες η αναζήτηση μεγαλύτερων περικοπών σε άλλα υπουργεία, αφού σε διαφορετική περίπτωση το πακέτο των περικοπών σε συντάξεις και επιδόματα θα είναι βαρύ και ασήκωτο.
Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης, μάλιστα, φαίνεται ότι το νέο σχέδιο εφεδρείας -που θα προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ- θα προβλέπει για τους εφέδρους ότι θα αμείβονται όχι με το 65% του βασικού μισθού, όπως ήταν η αρχική σκέψη, αλλά με το 60%, αφού όπως παραδέχονται στο οικονομικό επιτελείο, «τα νούμερα δεν βγαίνουν».
«Πόρτα» υπουργών στον Στουρνάρα
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών συνάντησε απροθυμία, αν όχι εχθρική διάθεση, στις πρώτες διερευνητικές επαφές με τα άλλα υπουργεία, στη προσπάθεια που καταβάλλει να κάνει πιο ήπιο το σκληρό πακέτο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα σαρώσει τα υπολείμματα του κοινωνικού κράτους. Επί της ουσίας, αυτό που επιδιώκει ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι τα υπουργεία με «χοντρούς» Προϋπολογισμούς, να κάνουν μεγαλύτερες περικοπές, έτσι ώστε το «βάρος» των περίπου 5 δισ. ευρώ που έχει πέσει στις πλάτες του Γιάννη Βρούτση να περιοριστεί κατά 500 εκατ. ευρώ ή 1 δισ ευρώ.
Ποια είναι αυτά τα υπουργεία;
- Το υπουργείο Παιδείας με συνολικό Προϋπολογισμό 5,8 δισ. ευρώ -ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά του Εργασίας που έχει αρχική πίστωση 14 δισ. ευρώ-
- Το Υγείας με 4,9 δισ. ευρώ,
- Το Εσωτερικών με 3,3 δισ. ευρώ,
- Το Εθνικής Άμυνας με 3,2 δισ. ευρώ,
- Το Προστασίας του Πολίτη με 2,2 δισ ευρώ.
Παρά την απροθυμία, το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει το... στενό μαρκάρισμα, ενώ δεν αποκλείεται και... παρέμβαση Μαξίμου προς τους απρόθυμους, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο περικοπών έως τις 5 Σεπτεμβρίου, οπότε επιστρέφει η Τρόικα στην Αθήνα.
Για τον... φόβο των Ιουδαίων, πάντως, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τους επικεφαλής της Τρόικα, έτσι ώστε να έχουν γνώση των σχεδίων που επεξεργάζεται η ελληνική πλευρά. Όπως λένε χαρακτηριστικά υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, «δεν θέλουμε δυσάρεστες εκπλήξεις, δεν θέλουμε να πάθουμε τα καλά του περασμένου Φεβρουαρίου όταν ψάχναμε δύο μερόνυχτα 325 εκατ. ευρώ για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το υπουργείο Οικονομικών έχει προθεσμία μέχρι την 14η Σεπτεμβρίου για να κλειδώσουν τα μέτρα οριστικά, λίγο πριν δηλαδή από την άφιξη δηλαδή της Τρόικα στην Αθήνα...