Διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον αρχίζουν να προκαλούν τα σημαντικά ευρήματα στον νομό Γρεβενών από την παλαιοντολογική εποχή. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε μαμούθ-βρέφος, το μικρότερο του πλανήτη.
Ο μικρότερος νεογιλός μαμούθ του πλανήτη βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς Γρεβενών. Το βρέφος μαμούθ ταυτίστηκε πρόσφατα από τον Ντικ Μολ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ και έφερε νέα στοιχεία στο φως για τον τρόπο ζωής των μαστοδόντων που ζούσαν στην περιοχή των Γρεβενών πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια.
Σύμφωνα με τον Ντικ Μολ το μαμούθ-βρέφος των Γρεβενών είναι το μοναδικό απολίθωμα από έναν τόσο νεαρό μαστόδοντα που βρέθηκε ως σήμερα. Το μήκος του δεν ξεπερνάει τα 4-5 εκατοστά αλλά το δείγμα έχει ιδιαίτερη σημασία αφού προέρχεται από νεογέννητο μαστόδοντα του είδους mammut borsoni που πέθανε περίπου δύο μήνες μετά τη γέννησή του.
Το βρέφος μαμούθ αν ήταν αρσενικό και είχε ζήσει οι χαυλιόδοντές του θα ξεπερνούσαν τα 4 μέτρα στην ενηλικίωσή του. Τέτοια απολιθωμένα ευρήματα η Μηλιά Γρεβενών έχει πολλά και κατέχει το ρεκόρ γκίνες αφού αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παλαιοντολογικές θέσεις στον παγκόσμιο χάρτη.
Τα σπάνια ευρήματα προέρχονται από τους προιστορικούς γίγαντες ύψους 3,5 μέτρων και βάρους 6 τόνων που ζούσαν στην περιοχή. Τα προιστορικά ζώα ζούσαν πριν από 2,5-3 εκατομμύρια χρόνια στη ζούγκλα της Μηλιάς ανάμεσα σε επικίνδυνα θηρία, αρκούδες, ρινόκερους, γαζέλες, ελάφια και αγριόχοιρους.
Η έκθεση προσελκύει πάνω από 25.000 επισκέπτες το χρόνο και φιλοξενείται σε αίθουσα αφού η ελληνική Πολιτεία δεν έχει ακόμη δώσει τα μέσα για να χτιστεί πολυδύναμο κέντρο παλαιοντολογίας που θα προωθεί την έρευνα και τη γνώση. Πρόγραμμα για τη δημιουργία κτιρίου έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από το ΑΠΘ και προβλέπει κτίριο 3.000 τ.μ το οποίο υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.