«Υβρι για τη Δημοκρατία» χαρακτηρίζει η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, με σημερινή της ανακοίνωση στην προσωπική της ιστοσελίδα την επικείμενη αλλαγή διατάξεων στο νόμο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων που προτίθεται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση, την Τετάρτη, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι πριν από μερικούς μήνες τα 4/5 της Βουλής ψήφισαν τις σχετικές διατάξεις σε μια πρωτοφανή ομοφωνία, αμφισβητεί ότι υπάρχει συμφωνία των τριών αρχηγών επί των αλλαγών και σημειώνει ότι οι αλλαγές γίνονται «επειδή αρνούνται να τον εφαρμόσουν βίαιες μειοψηφίες και δημόσιοι λειτουργοί, που υπηρετούν δικές τους σκοπιμότητες».
Αναφερόμενη στις σχετικές κυβερνητικές προτάσεις, η πρώην υπουργός κάνει λόγο για «συμβιβασμό με τις συντεχνίες και παρωχημένες (δήθεν προοδευτικές) κομματικές δυνάμεις που διαχρονικά ευθύνονται για τις παθογένειες των ΑΕΙ», αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς κατά της ΔΗΜΑΡ.
Τονίζει επίσης ότι με τις επιχειρούμενες αλλαγές «αρχίζει το ξήλωμα μιας από τις ελάχιστες μεταρρυθμίσεις που δεν επιβλήθηκε από το μνημόνιο ούτε από την Τρόικα».
Επίσης, η κυρία Διαμαντοπούλου υποστηρίζει ότι με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας, στην Ευρώπη και προσθέτει πως από τη στιγμή που ένας νόμος ψηφίζεται από 240 βουλευτές και ύστερα από λίγους μήνες αλλάζει δημιουργεί «συνειδησιακό πρόβλημα στους βουλευτές» και παράλληλα απαξιώνει και την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Ο Γιώργος Παπανδρέου
Τη δεδομένη διαφωνία του με τις αλλαγές στο νόμο ενδέχεται,σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να εκφράσει και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τοποθετούμενος επί του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής μεθαύριο Τετάρτη.
Αντίθεση και από τον Πανάρετο
Αντίθετος με τις αλλαγές που προωθούνται στο νόμο για τα ΑΕΙ είναι και ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, ο οποίος εκτιμά ότι η ΔΗΜΑΡ, η οποία είχε καταψηφίσει τον νόμο, επέβαλε τις απόψεις της οι οποίες ταυτίζονται με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τη ΝΔ αναφέρει ότι, αναλαμβάνοντας τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, ικανοποιεί το κομματικό της ακροατήριο, καθώς, στην ουσία, επαναφέρει το νόμο Γιαννάκου. Και για το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι αποδέχεται την κατεδάφιση ενός νομοθετήματος το οποίο πέρασε χωρίς σημαντικό πολιτικό κόστος, για λόγους που είναι εύκολα εξηγήσιμοι, υπονοώντας την ακαδημαϊκή ιδιότητα του Προέδρου του Κινήματος.
Σύσκεψη με Βενιζέλο
Για το θέμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αναμένεται να οργανώσει σύσκεψη στην Ιπποκράτους καθώς στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν και άλλοι βουλευτές οι οποίοι προβληματίζονται. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Εύη Χριστοφιλοπούλου που συμμετείχε ενεργά ως υφυπουργός Παιδείας στη διαμόρφωση του νόμου, καθώς και η νυν εκπρόσωπος Τύπου Φώφη Γεννηματά, τότε αναπληρωτής υπουργός Παιδείας.