Εξαιρετικά περιορισμένα χαρακτηρίζονται τα περιθώρια αποφυγής νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, στο πλαίσιο του σχεδίου περικοπών 11,5 δισ ευρώ που θα πρέπει να παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο στη Τρόικα, καθώς όπως παραδέχεται υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μόνο το 24% των πρωτογενών δαπανών δεν αγγίζουν τους «ευαίσθητους» τομείς.
Ειδικότερα, από τα 88 δισ ευρώ των πρωτογενών δαπανών, μόνο τα 21 δισ ευρώ αφορούν σε λειτουργικές δαπάνες, καθώς και σε δαπάνες δημοσίων έργων (συγχρηματοδοτούμενα και ΠΔΕ). Τα 35 δισ ευρώ προορίζονται για συντάξεις (29 δισ ευρώ στον ιδιωτικό τομέα- κυρίως ΙΚΑ- και 6 στο Δημόσιο), τα 18 δισ ευρώ για μισθούς (12 δισ ευρώ στη Κεντρική Διοίκηση και 6 δισ ευρώ σε Νομικά Πρόσωπα- ΟΤΑ), τα 8 δισ ευρώ για κοινωνικά επιδόματα και τα υπόλοιπα 6 δισ ευρώ για Υγεία- φάρμακα. Ως εκ τούτου, αυτό που αναζητά το οικονομικό επιτελείο δεν είναι πώς θα αποφύγει τις περικοπές στις «ευαίσθητες» δαπάνες, αλλά πώς θα είναι αυτές ορθολογικές και όχι οριζόντιες, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, θα αναζητηθούν για παράδειγμα εκείνες οι δαπάνες που πραγματικά έχουν κοινωνικό χαρακτήρα (σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT το ότι το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα μειώνεται ελάχιστα μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις δείχνει ότι οι κοινωνικές δαπάνες δεν είναι στοχευμένες), θα εντοπιστούν οι συντάξεις- «μαϊμού» που υπολογίζονται στο εξωφρενικά υψηλό 10%, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παραχώρηση σε ιδιώτες διαφόρων υπηρεσιών και λειτουργιών δημόσιων υπηρεσιών.
Αντιθέτως, «κόκκινη» γραμμή- όσο μπορεί να μιλήσει κανείς για «κόκκινες» γραμμές στις διαπραγματεύσεις με τη Τρόικα- χαρακτηρίζονται οι απολύσεις στο Δημόσιο, παρά το ότι οι ελεγκτές έχουν ζητήσει ευθέως ή εμμέσως υποχρεωτικές αποχωρήσεις προσωπικού, τουλάχιστον από φορείς και οργανισμούς που θα βάλουν «λουκέτο».
Πονοκέφαλο, ωστόσο, δεν προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο μόνο το «πακέτο» των 11,5 δισ ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει «κλείσει» έως τη Τρίτη, δηλαδή στο... παρά 5' των συναντήσεων με τη Τρόικα, αλλά και το σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο να ζητήσει η Τρόικα νέα μέτρα για το 2012. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου παραδέχεται ότι στη τελευταία επίσκεψη της Τρόικα στην Αθήνα, κάποια στελέχη έθεσαν το θέμα των συμπληρωματικών μέτρων, επικαλούμενα τις έως τώρα αποκλίσεις αλλά και τη προβολή που έχουν κάνει στους επόμενους μήνες, κάτι που σημαίνει ότι θα επανέλθουν στο θέμα.
Η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα πέρα από τα 3,2 δισ ευρώ που προβλέπει ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός, ενώ και ο Γιάννης Στουρνάρας στη τελευταία συνεδρίαση του EUROGROUP είχε δεσμευθεί ότι η Ελλάδα θα κλείσει το Έλλειμμα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο στόχο αλλά σε απόλυτους αριθμούς (περίπου 12,7 δισ ευρώ), καθώς η ύφεση που θα φτάσει ή θα ξεπεράσει το 7%, καθιστά απαγορευτική τη μείωση του Ελλείμματος και ως ποσοστό του ΑΕΠ.