Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, η θερμοκρασία είναι στα κόκκινα και όλοι θέλουμε να ξεχυθούμε στις παραλίες για μπάνιο και ηλιοθεραπεία. Πόσο επικίνδυνος όμως είναι ο καυτός καλοκαιρινός ήλιος και πόσο ασφαλείς και προστατευμένοι είμαστε τελικά;
Πολλά γιατροσόφια και πατέντες έχουν δοκιμαστεί για την προστασία απο τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της έκθεσης στον ήλιο, όμως ίσως να μην είναι τόσο αποτελεσματικά όσο νομίζουμε. Ακολουθεί απομυθοποίηση έξι δεδομένων που πιστεύουμε όλοι λίγο πολύ για την προστασία απο τις καυτές ακτίνες του Ήλιου.
Μύθος #1: Το αντηλιακό είναι καλό, εφόσον δε καιγόμαστε
Πραγματικότητα: Τα παιδιά κινδυνεύουν απο τον ήλιο, ακόμα κι αν δεν κάνουν εγκαύματα. «Όσο περισσότερο ήλιο μπορείτε να πάρετε, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξουν ορισμένες μορφές καρκίνου του δέρματος» λέει ο Μάρτιν Weinstock, πρόεδρος της Συμβουλευτικής ομάδας του American Cancer Society's (ACS). και προσθέτει ότι και το ίδιο το μαύρισμα, υποδεικνύει βλάβες στο δέρμα.
Μύθος #2: Η ομπρέλα «κόβει» τον Ήλιο
Πραγματικότητα: Η καυτή άμμος ανακλά το 17% της ηλιακής ακτινοβολίας και των ακτίνων UV, οπότε ακόμα και κάτω απο την ομπρέλα είσαστε εκτεθειμένοι.
Μύθος #3: Ο Ήλιος δε διαπερνά τα παράθυρα
Πραγματικότητα: Το γυαλί σταματάει μόνο τις ακτίνες UVB, αντίθετα οι ακτίνες UVA το διαπερνούν. Γι' αυτό πολλοί ενήλικες έχουν περισσότερες πανάδες στη μία μεριά του προσώπου απ' ότι στην άλλη, λόγω της έκθεσης στον ήλιο μέσα απο το παράθυρο του αυτοκινήτου.
Μύθος #4: Το πολύ αντηλιακό προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης D
Πραγματικότητα: Μπορεί να έχετε διαβάσει ότι η επιπλέον έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για να βοηθήσει το σώμα σας να παράγει βιταμίνη D. Αλλά σύμφωνα με την ACS, την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (ΣΔΕ), και το Ίδρυμα Καρκίνου του δέρματος (ΕΕΤ), Τόσο τα παιδιά, όσο και οι ενήλικες παίρνουν βιταμίνη D απο την τροφή τους (όπως το γάλα και οι εμπλουτισμένοι χυμοί πορτοκαλιού), και από την καθημερινή έκθεση στον ήλιο. Επίσης, ακόμα και αν φοράτε αντηλιακό, μικρές ποσότητες από τις ακτίνες UV διαπερνούν το δέρμα σας και αυτό είναι περισσότερο από αρκετό για να βοηθήσει το σώμα σας να παράγει βιταμίνη D.
Μύθος #5: Αν έχει δροσιά ή συννεφιά έξω δε χρειάζεστε αντηλιακό.
Πραγματικότητα: Σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρκίνου του δέρματος μέχρι και 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου μπορεί να περάσει μέσα από σύννεφα. Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι συχνά καταλήγουν με σοβαρά ηλιακά εγκαύματα τις συννεφιασμένες μέρες αν έχουν περάσει το χρόνο έξω χωρίς αντηλιακή προστασία. Ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες, θα πρέπει να προσέχουμε: Το χιόνι μπορεί να αντανακλούν έως και 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η οικογένειά σας είναι σε διακοπές για σκι - Όσο μεγαλύτερο το υψόμετρο, τόσο μεγαλύτερη η έκθεση στην UV ακτινοβολία.
Μύθος #6: 80% των δερματικών παθήσεων που προκαλεί ο Ήλιος γίνονται πριν τα 18 μας χρόνια
Πραγματικότητα: Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι έχουμε λιγότερο από το 25% έκθεση στον ήλιο πριν την ηλικία των 18. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να πάρετε το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας αργότερα. Έτσι, ενώ θα πρέπει οπωσδήποτε να είστε σε επαγρύπνηση για την προστασία των παιδιών σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει μέτρα και για τον εαυτό σας.