Spiegel: Το υπ. Οικονομικών της Γερμανίας εξετάζει τις συνέπειες κατάρρευσης του ευρώ - iefimerida.gr

Spiegel: Το υπ. Οικονομικών της Γερμανίας εξετάζει τις συνέπειες κατάρρευσης του ευρώ

Spiegel: Το υπ. Οικονομικών της Γερμανίας εξετάζει τις συνέπειες κατάρρευσης του
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσιεύει στην ηλεκτρονική του έκδοση, το γερμανικό περιοδικό Spiegel, στο οποίο παρουσιάζεται ένα έγγραφο-φωτιά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που πραγματεύεται το σενάριο κατάρρευσης της Ευρωζώνης.

Το άρθρο με τίτλο «Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζει ζοφερό σενάριο κατάρρευσης του ευρώ» και υπότιτλο «Η ανάπτυξη θα κατέρρεε μαζικά, η ανεργία θα αυξανόταν σε αριθμό μεγαλύτερο των πέντε εκατομμυρίων: Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά για την περίπτωση κατάρρευσης της Ευρωζώνης καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία», κάνει λόγο για τους κινδύνους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Γερμανία, αλλά και τις χώρες που θα πηγούν περισσότερο από μία τέτοια εξέλιξη.

Η Γερμανία

Όσον αφορά τους κινδύνους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Γερμανία, το περιοδικό γράφει πως η γερμανική οικονομία θα βίωνε τις καταστροφικές συνέπειεςτου σεναρίου του υπουργείου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μάλιστα στον πρώτο χρόνο όπου η Γερμανία θα επέστρεφε στο εθνικό της νόμισμα, η ανάπτυξη θα κατέρρεε έως και 10%, ενώ η ανεργία θα ανέβαινε ξανά καταγράφοντας πάνω από πέντε εκατομμύρια ανέργους.

Το Spiegel κάνει λόγο για προσπάθεια απόκρυψης των διαπιστώσεών του από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, φοβούμενο ότι το κόστος μιας διάσωσης του ευρώ δεν θα μπορούσε πλέον να παραμείνει υπό έλεγχο. «Αποτιμώντας τέτοιου είδους σενάρια, άλλη μια τέτοια ακριβή διάσωση φαίνεται ως το μικρότερο κακό», φαίνεται να λέει υπάλληλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η Ελλάδα

Στο κείμενο αυτό όπως είναι φυσικό, γίνεται και αναφορά στην Ελλάδα. Όπως σημειώνεται, η κατάσταση παραμένει τεταμένη παρά την συγκρότηση κυβέρνησης με κορμό την Νέα Δημοκρατία του συντηρητικού Αντώνη Σαμαρά, η οποία ζητά άμεσα να χαλαρώσουν οι όροι του προγράμματος λιτότητας.

«Επιδιώκεται να ληφθούν λιγότερα μέτρα λιτότητας και δύο χρόνια επιπλέον χρόνος για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων», αναφέρεται στο στρατηγικό έγγραφο. Ωστόσο όπως σημειώνεται, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ έχει επανειλημμένα αποκλείσει κάθε νέα παραχώρηση προς την Ελλάδα.

Ο Ευρωπαϊκός Νότος

Το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για νέες εστίες πυρκαγιάς, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Γίνεται αναφορά στις προσπάθειες του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, ο οποίος βλέπει τον λαό να είναι απέναντί του στην επιβολή του προγράμματος λιτότητας και να μην μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία στις νεαρές ηλικίες.

Από την άλλη, στην Ισπανία, η κυβέρνηση έλαβε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διασωθούν οι ισπανικές τράπεζες, ύψους 100 δισ., αλλά παρόλα αυτά τιμωρείται στις αγορές με επιτόκια σε επίπεδα ρεκόρ για τα κρατικά της ομόλογα.

Η προώθηση της Ανάπτυξης

Έτσι για να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο, οι ευρωπαϊκοί οικονομικοί γίγαντες, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, συμφώνησαν σε ένα σύμφωνο ανάπτυξης ύψους 130 δις ευρώ. Αντί να γίνεται μόνο επίμονη λιτότητα, θα πρέπει τώρα να τεθεί σε κίνηση η οικονομία. Αναμένεται επίσης και ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών – ακόμη και σε έναν αρχικά μικρότερο κύκλο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, παρά τις πολιτικές προσπάθειες οι περισσότεροι Γερμανοί, Γάλλοι, Ισπανοί και Ιταλοί θεωρούν τις δανειακές βοήθειες προς την Ελλάδα χαμένες. Οι κάτοικοι των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης θεωρούν σίγουρο ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ τα χρήματα που δανείστηκε εν μέσω κρίσης. Στη Γαλλία το ποσοστό που συμμερίζεται αυτή την άποψη ανέρχεται στο 85%, στη Γερμανία στο 84%, στην Ισπανία στο 72% και στην Ιταλία στο 65%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ