Guardian: Ο Παπανδρέου στις εκλογές στηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά - iefimerida.gr

Guardian: Ο Παπανδρέου στις εκλογές στηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά

Guardian: Ο Παπανδρέου στις εκλογές στηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για επείγουσα ανάγκη εκλογής μίας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας επίσης πως η Ευρώπη πρέπει να ξεκινήσει να αντιμετωπίζει με άλλον τρόπο την Ελλάδα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Guardian, τόνισε χαρακτηριστικά «ελπίζω στη νίκη των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων που μπορούν να δημιουργήσουν έναν σταθερό συνασπισμό και επομένως να εξετάσουν πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα μέτρα λιτότητας».

Στην συνέχεια λέει πως «αυτό το πιο πιθανό θα συνεπάγεται την επιμήκυνση του προγράμματος και ο επιπρόσθετος αυτός χρόνος θα σήμαινε ότι θα χρειαζόμασταν περισσότερα χρήματα».

Η Guardian σχολιάζοντας, κάνει λόγο για «ειρωνεία της κρίσης», ο σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργός να στηρίζει τον πρώην πολιτικό του αντίπαλο, τον συντηρητικό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Χρειαζόμαστε ασφάλεια και ένα μία σαφή πορεία και αυτό δεν είναι κάτι που μπορούν να κάνουν μόνοι τους οι Έλληνες. Η Ευρώπη πρέπει να επίσης να αναλάβει πρωτοβουλία», λέει ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Με κάθε βήμα μέχρι στιγμής μπαλώνουμε το πρόβλημα. Το συνοθύλευμα αυτό πρέπει να τελειώσει», επισημαίνει.

Στην συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για ύπαρξη πολλών στερεοτύπων στην Ελλάδα. «Έχουμε γίνει το σημείο αναφοράς για κάθε αναλυτή που θέλει να προβάλλει τη θέση του για την παγκόσμια οικονομία», λέει, προσθέτοντας πως «είναι πολύ εύκολο να λες ότι η Ελλάδα είναι το πρόβλημα αλλά έχουμε δει και έχουμε ξαναδεί ότι κινδυνεύει το σύστημα. Αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι που θα δούμε να συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Είμαστε μόνο το είδωλο των προβλημάτων που μπορεί να έρθουν».

Ο Γιώργος Παπανδρέου παραδέχεται ότι έχει νιώσει μεικτά συναισθήματα. «Υπήρχαν καλές και κακές στιγμές», λέει. «Όμως ο θυμός δεν είναι καλός σύμβουλος. Πρέπει να να κοιτάξουμε μπροστά με πιο ψύχραιμο τρόπο». Επιμένει, πάντως, ότι ως πρωθυπουργός έκανε «ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να κρατήσει την Ελλάδα πάνω από την επιφάνεια του νερού».

Στην συνέχεια, δηλώνει πως η κυβέρνησή του είχε την πρόθεση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ωστόσο όπως ο ίδιος είπε «είχα πει από την αρχή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ότι παρότι έχουμε την πρόθεση, δεν έχουμε την διοικητική ικανότητα να υλοποιήσουμε τέτοια μέτρα».

«Έπρεπε να χρησιμοποιούμε τους χάρτες του Google Earth για να εντοπίσουμε τις πισίνες, να χρησιμοποιούμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για φορολογήσουμε την περιουσία, καθώς δεν είχαμε μία δημόσια υπηρεσία ικανή να κάνει αυτά τα πράγματα», συμπληρώνει.

«Ό,τι και να έκανε η Ελλάδα οι αγορές δεν θα την αφήσουν ήσυχη μέχρι η Ευρώπη δει τις δικές της εσωτερικές αντιθέσεις» λέει, ενώ συμπληρώνει πως κάτι τέτοιο το πιστεύει όλο και περισσότερο κάθε μέρα.

Αναφορικά με το φημισμένο δημοψήφισμα, λέει πως «από το καλοκαίρι του 2011 συζητούσαμε για ένα δημοψήφισμα», αποκαλύπτοντας ότι τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Νικολά Σαρκοζί ήταν πλήρως ενήμεροι για τα σχέδιά του σε ότι αφορά το δημοψήφισμα.

«Κατάλαβαν ότι θα προχωρούσα στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και συμφώνησαν», αναφέρει, προσθέτοντας ότι αν ένα δημοψήφισμα είχε γίνει τότε θα είχε απομακρύνει την αβεβαιότητα που έχει στοιχειώσει την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ