Μαθήματα από τη Λετονία και το πετυχημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε, όταν το 2008 απευθύνθηκε στο ΔΝΤ, πρέπει να πάρουν τόσο η Ελλάδα, όσο και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε οικονομική κρίση, σύμφωνα με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet, η κυρία Λαγκάρντ επισήμανε συγκεκριμένα πως «ένα σημαντικό σημείο είναι ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων ανήκει στους Λετονούς πολιτικούς. Συνειδητοποίησαν ότι οι δομικές αλλαγές ήταν αναγκαίες και πήραν κάποιες πολύ γενναίες αποφάσεις». Παράλληλα τόνισε τη σημασία της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας από την αρχή.
Οπως επισημαίνει η σουηδική εφημερίδα, η Λετονία ζήτησε διάσωση από το ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2008. Το τριετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του περασμένου έτους παρά το ότι η Λετονία αποπληρώνει ακόμη τα δάνεια στο ΔΝΤ και ο δείκτης ανεργίας στη χώρα παραμένει στο 15%.
Σε ότι αφορά στην τραπεζική ένωση, η κυρία Λαγκάρντ εμφανίστηκε θετική στην ιδέα μιας τραπεζικής ένωσης, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει συλλογική ευθύνη στη διασφάλιση της σταθερότητας των τραπεζών της περιοχής.
«Νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ καλή ιδέα. Πιθανώς στην αρχή να είναι μια τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη», δήλωσε η ίδια.
Η Λαγκάρντ επισήμανε ακόμη τη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να συνεισφέρει σε αυτό, μειώνοντας περαιτέρω τα επιτόκια.