Κυβέρνηση προσωπικοτήτων η απάντηση του Γιώργου - iefimerida.gr

Κυβέρνηση προσωπικοτήτων η απάντηση του Γιώργου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τεχνοκράτες, εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες αλλά και πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα θα είναι η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου στη σύνθεση της κυβέρνησής του, εφόσον συνεχιστεί το κυβερνητικό... αλαλούμ που επικρατεί σήμερα. Πρόκειται για ειλημμένη απόφαση, και αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Παπανδρέου δεν προτίθεται να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία (περί τις 15-16 Ιουνίου) για το Μεσοπρόθεσμο, ενώ θα ισχύσει η απλή πλειοψηφία των 151 και όχι η ενισχυμένη των 180. Εφόσον ψηφιστεί με κάποιες διαρροές, θα βάλει μπροστά το Plan B και θα οδεύσει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, 24-25 Ιουνίου, με νέο κυβερνητικό σχήμα, με μοναδικό κριτήριο την πίστη στο πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η τρόικα. Εφόσον καταψηφιστεί, ο μόνος δρόμος που απομένει είναι οι εκλογές.

Ο πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα προχθές το βράδυ μιλώντας στον ΣΕΤΕ, αν και η προειδοποίησή του - δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες- ερμηνεύτηκε μάλλον επιπόλαια από το σύνολο των ΜΜΕ.

"Είναι απόφασή μου να προχωρήσω με όλους εκείνους που θέλουν να αλλάξει η Ελλάδα" είχε δηλώσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πριν το Πάσχα, παρουσιάζοντας τον Οδικό Χάρτη. Την Τρίτη το βράδυ μιλώντας στους φορείς του τουρισμού πρόσθεσε: "Θα προχωρήσω με όλους εκείνους που θέλουν να αλλάξει η Ελλάδα, άσχετα από τη θέση τους στην ελληνική κοινωνία, την κομματική τους ή οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα. Με εκείνους που, είτε μέσα από τη δουλειά τους καθημερινά, είτε από το δημόσιο ρόλο τους, είτε από την κοινωνική τους προσφορά, είτε από την επιχείρησή τους, κάνουν την αλλαγή πράξη, ενάντια σε δυσκολίες, σε μικρές ή μεγάλες ολιγαρχίες, σε συμφέροντα που φοβούνται και αντιστέκονται σε κάθε αλλαγή. Ολιγαρχίες με τα φέουδά τους, τα προνόμιά τους, το βόλεμά τους, τις αντιλήψεις τους...". Και ασφαλώς η αναφορά Παπανδρέου μόνο τυχαία δεν ήταν. Προφανώς "φωτογραφίζει" κάποια στελέχη του δημόσιου βίου που θεωρεί ότι "κάνουν" γι' αυτήν τη δουλειά και απορρίπτει πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που "φοβούνται τις αλλαγές και δεν συγκρούονται με όσους "βολεύονται" (βλέπε συνδικαλιστές). Ο κ. Παπανδρέου έχει αποφασίσει ότι εφόσον το ΠΑΣΟΚ (για λόγους ιδεολογικών αγκυλώσεων, πολιτικού κόστους, διαφορετικής αντίληψης κ.ο.κ.) δεν μπορέσει να ακολουθήσει την εφαρμογή του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, θα το κάνει με όσους μπορούν και θέλουν. Ορισμένοι συνεργάτες του εκτιμούν ότι "έχει μετανιώσει που δεν τα άλλαξε όλα στο ΠΑΣΟΚ από το 2004", αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως είχε κατά νου τη ριζική αλλαγή του κομματικού μορφώματος που ιδρύθηκε το 1974 από τον πατέρα του. "Αν δεν ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσουμε με όποιον μπορεί..." επιβεβαιώνει συνομιλητής του Γιώργου Παπανδρέου που γνωρίζει το περιεχόμενο των εμπιστευτικών συζητήσεων που έχουν ήδη γίνει αλλά και την εκτίμηση που τρέφει για μια σειρά προσωπικοτήτων της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο σημερινός πρωθυπουργός κάνει επιλογές εκτός κομματικού χώρου ΠΑΣΟΚ: Η Τίνα Μπιρμπίλη, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Χάρης Παμπούκης έγιναν υπουργοί χωρίς να προέρχονται από το χώρο του κυβερνώντος κόμματος. Στη διεκδίκηση του Δήμου της Αθήνας προέκρινε τον Γιώργο Καμίνη έναντι της Φώφης Γεννηματά και στο δήμο Θεσσαλονίκης τον Γιάννη Μπουτάρη - αμφότεροι προερχόμενοι από το χώρο της ευρύτερης Αριστεράς. Όλοι οι προαναφερθέντες -πλην Μπουτάρη- έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο κόμμα και στην κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ