Οι τακτικοί πελάτες του φούρνου του «Βενέτη» στην Κάτω Κηφισιά δεν ξαφνιάζονται κάθε φορά που βλέπουν να ξεκαβαλικεύει μία... Χάρλει ένας εξηντάρης μεσήλικας που φορά πάντα το κράνος του. Ο πρέσβης και βουλευτής του ΛΑΟΣ σήμερα Γιάννης Κοραντής δεν άλλαξε ποτέ τις συνήθειές του όλα αυτά τα χρόνια, και οι γείτονές του που τον συναντούν τακτικά στο bakery της περιοχής το γνωρίζουν καλά.
Μετά τη συνταξιοδότησή του, άλλωστε, από το διπλωματικό σώμα, ο Κοραντής είχε την ευκαιρία να υλοποιήσει ένα παιδικό απωθημένο, την υλοποίηση του οποίου εμπόδιζαν οι συντηρητικοί οικείοι του. Να ζήσει την ελευθερία και την ηδονή να σανιδώνει το γκάζι ενός τόσο εμβληματικού δίτροχου.
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, που αποτέλεσε τον στόχο της φραστικής επίθεσης του πρώην υπουργού Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, είναι γόνος γνωστής οικογένειας διπλωματών. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό το 2002 ως πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα, λόγω της κόντρας που είχε με τον σημερινό πρωθυπουργό και τότε υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.
Ο Γιώργος είχε τότε επενδύσει στη φιλία του με τον αείμνηστο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ, αλλά ο Κοραντής, διορατικός, έβλεπε να ανατέλλει σιγά σιγά το άστρο του Ερντογάν. Σε μια επίσκεψή του στην Καισαρεία, πατρίδα του Τζεμ, διαπίστωσε μάλιστα πόσο χαμηλή ήταν η δημοτικότητά του, και όλες του τις εντυπώσεις, μαζί με την εκτίμησή του για τον τότε δήμαρχο Κωνσταντινουπόλεως, τις κατέγραψε σε μια έκθεση τόσο απόρρητη ώστε... διέρρευσε τότε στον «Ριζοσπάστη».
Η τόλμη του Έλληνα πρέσβη όμως δεν περιορίστηκε μόνον εκεί. Ήταν ο πρώτος Έλληνας διπλωμάτης που έσπασε το δυτικό εμπάργκο της απομόνωσης του Ερντογάν και τον επισκέφθηκε στο γραφείο του. Αυτό ήταν και το κρίσιμο λάθος. Έξαλλος ο Παπανδρέου για τους... αυτοσχεδιασμούς χωρίς συνεννόηση, τον μετέθεσε στις Βρυξέλλες.
Η τοποθέτησή του στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ έγινε με πρωτοβουλία «γκουρού» του Καραμανλισμού της περιόδου εκείνης. Η συνεργασία του με τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη ήταν καλή, αν και ο Κοραντής ερχόταν τακτικά σε σύγκρουση με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, για σειρά θεμάτων.
Το όνομά του αναμίχθηκε στην περίφημη υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών που φέρονται ότι συνελήφθησαν χωρίς ένταλμα κατόπιν αιτήματος της βρετανικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή τους σε τρομοκρατική επίθεση του Λονδίνου. Σύννεφα υπήρξαν στη συνεργασία του με τον Βύρωνα Πολύδωρα, όχι όμως για θέματα στρατηγικής αλλά για ζητήματα καθημερινότητας.
«Με αντιδικείς;» του έλεγε ο τότε υπουργός, όταν συζητούσαν και διαφωνούσαν για τις λεπτομέρειες ενός διαγωνισμού για την πρόσληψη πρακτόρων στην ΕΥΠ. «Σας αντιδικώ, κύριε Υπουργέ!» , του απαντούσε.
Όλο αυτό το διάστημα, ο Κοραντής ζητούσε συστηματικά ραντεβού για να συναντήσει τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αλλά το γραφείο του τον παρέπεμπε σταθερά στον διευθυντή του γραφείου του Γιάννη Αγγέλου. Το όνειρο... για συνάντηση με τον Καραμανλή ουδέποτε έγινε πραγματικότητα και αυτό στοίχισε στον πρέσβη.
Η συνεργασία του με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο αρχικά ήταν ανέφελη. Όλα όμως άλλαξαν, όπως λέγεται, μετά την εμπλοκή της ΕΥΠ στην υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου και της διαρροής των διαλόγων που είχαν οι πρωταγωνιστές της μέσα από τη φυλακή. Η ΕΥΠ, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, εντόπισε τους εγκεφάλους μέσα στις φυλακές, οι οποίοι όμως, ειδοποιηθέντες από συνδέσμους τους ότι παρακολουθούνται, άρχισαν να βάζουν στους διαλόγους τους και ονόματα γνωστών πολιτικών για να ανεβάσουν το κόστος της σύλληψής τους. Στην πραγματικότητα, με την υπόθεση αυτή αναβίωσε η παλαιά κόντρα του Κοραντή με τμήμα της ηγεσίας της Αστυνομίας, η οποία δεν έβλεπε με καλό μάτι την ανάμιξή του στα χωράφια της.
Κάνοντας διακοπές σε παραλιακό θέρετρο της Κορινθίας, ο Κοραντής ειδοποιήθηκε από τον Παυλόπουλο να επιστρέψει εσπευσμένως βράδυ Σαββάτου του Αυγούστου στην Αθήνα.
«Γιαννάκο, αποφασίσαμε να βάλουμε επικεφαλής της Υπηρεσίας δικαστικό» του εξήγησε, προαναγγέλλοντας την τοποθέτηση Παπαγγελόπουλου στη θέση του.
Ο πρέσβης ενοχλήθηκε αφάνταστα για τη μεταχείριση που του επεφυλάχθη και άρχισε τις επαφές με τον Καρατζαφέρη. Λέγεται, δε, ότι κάποιες απόψεις που διατύπωσε τότε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ περί θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο το καλοκαίρι του 2009 ήταν προϊόν πληροφόρησης που του παρείχε ο Κοραντής. Άλλοι, στη ΝΔ, υποστηρίζουν ότι η επαφή Κοραντή - Καρατζαφέρη είναι διαχρονική γιατί πάντοτε ανήκαν στο ίδιο μπλοκ. Κάποιοι, μάλιστα, εκ των υστέρων ασκούν αυστηρή κριτική στον Καραμανλή γιατί επέλεξε για μια τόσο νευραλγική θέση έναν διπλωμάτη που είχε γενικώς ανοικτή γραμμή με τους αντιπάλους του.
Ο νυν βουλευτής του ΛΑΟΣ λέγεται πάντως ότι δέχθηκε την πρόταση Καρατζαφέρη για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας για την ασυλία. Ένιωθε ακάλυπτος στην υπόθεση Παναγόπουλου και ήθελε να φυλάξει τα νώτα του. Στη Βουλή κρατά γενικώς χαμηλούς τόνους.
Η έκρηξη Μεϊμαράκη εναντίον του οφείλεται στο γεγονός ότι ήρθαν σε γνώση του Βαγγέλα πληροφορίες πως ο Κοραντής έδωσε φακέλους με στοιχεία για τα εξοπλιστικά στον Καρατζαφέρη. Αν όντως η ΕΥΠ παρακολουθούσε τότε τον υπουργό Άμυνας της χώρας, τότε όντως υπάρχει θέμα. Και σε μεγάλο βαθμό εξηγεί την έκρηξη Μεϊμαράκη...