Kαθώς όλα τα δεδομένα παραπέμπουν σέ ένα νέο γύρο κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη με την Credit Suisse να έχει στοχοποιήσει την Γαλλία, η έκθεση του ΔΝΤ ζητά την χρήση ευρωομολογων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος που φαίνεται ότι έχει πολύ δρόμο ακόμα, σύμφωνα και με τα όσα αναφέρουν οι εκθέσεις των γερμανικών τραπεζών.
Το ΔΝΤ παρουσιάζει αναλυτικά τόσο την ανάπτυξη της αγοράς των CDS πάνω στα ευρωπαϊκά ομόλογα, που αποδεικνύει την επιδείνωση της εικόνας, όσο και την εκροή κεφαλαίων από τους τίτλους αυτούς που έχει ξεπεράσει τα 150 δισ τον τελευταίο χρόνο. Εισροές παρουσιάζουν μόνο τα γερμανικά και ολλανδικά ομόλογα.
Ολα αυτά σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια αντιμετώπισης των προβλημάτων των ευρωπαϊκών οικονομιών χάρις την γερμανική συνταγή της λιτότητας οδηγούν τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ να συστήσουν την χρήση ευρωομολόγων για να ελεγχθεί το πρόβλημα, που αρχίζει να παίρνει και πάλι απειλητικές διαστάσεις.
Με τα επιτόκια στα δεκαετή ισπανικά ομόλογα να έχουν ξεπεράσει και πάλι το 6% και τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών να πλησιάζει, οι αγορές καραδοκούν για να φέρουν κάτω από σθεναρή πίεση το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα. Το μήνυμα από πλευράς Λαγκάρντ είναι σαφές αλλά υπάρχουν ακόμα δυο πολύ σοβαρά θέματα.
Το πρώτο έχει να κάνει με την διεύρυνση του ρόλου της ΕΚΤ που ζήτησε ο αντιπροεδρος της Ευρωπαικής Ενωσης Α.Ταγιάνι στο συνέδριο των Αθηνών την περασμένη Παρασκευή παρουσία και του κ.Παπαδήμου, με σαφή κατεύθυνση στον ρόλο της FED. Δηλαδή την παροχή ρευστότητας στο σύστημα.
Το δεύτερο έχει να κάνει με τις ανάγκες του ευρωπαικού τραπεζικού συστήματος που απαιτεί απομόχλευση 2 τρισ ευρώ. Ολα αυτά η Φρανκφούρτη τα γνωρίζει, μήπως θα αναγκαστεί να τα ζυγίσει τις επόμενες εβδομάδες;