Έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις προκαλεί στο ΣΥΡΙΖΑ η φημολογούμενη παρουσία, στις κομματικές λίστες, παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένου και του Άκη Κοτσακά, που διετέλεσε υπουργός και συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Ανακοινώθηκαν πάντως τα πρόσωπα που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Επικεφαλής τίθεται ο Μανόλης Γλέζος. Παρόντες, μεταξύ άλλων, οι πανεπιστημιακοί Θεανώ Φωτίου, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Στάθης Κουβελάκης και Ντίνα Βάιου. Επίσης, ο γνωστός σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Τσουκαλάς, και ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος, ο οποίος έχει χάσει την ακοή του κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, όταν εξερράγη κοντά του χειροβομβίδα κρότου – λάμψης που έριξαν τα ΜΑΤ.
Ανακοινώθηκαν επίσης οι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.
Ενώ όμως αναμένονται οι τελεσίδικες επιλογές της Κουμουνδούρου για όλες τις εκλογικές περιφέρειες, πολλά στελέχη της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο «άνοιγμα» που έχει κάνει η ηγεσία του κόμματος σε πρόσωπα, τα οποία έχουν διαδραματίσει επί χρόνια σημαίνοντα ρόλο είτε στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ είτε σε κυβερνητικά αξιώματα- είτε και τα δυο.
Κατά τα φαινόμενα, τις εντονότερες διαφωνίες προκαλεί η φημολογούμενη υποψηφιότητα του πάλαι ποτέ στενού συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αντώνη Κοτσακά. Η πολιτική και ... δικαστική συγκυρία καθιστά μάλλον περιττές τις αναλύσεις για τους λόγους, για τους οποίους προκαλεί δυσφορία το «άνοιγμα της πόρτας» προς τον κ. Κοτσακά, ανεξαρτήτως των συμπαθειών που είχε κατά το παρελθόν στις τάξεις της Αριστεράς ο συγκεκριμένος πολιτικός, όπως και άλλα στελέχη του «μη εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ.
Ξυπνά μνήμες ... από τη δεκαετία του '80
Διαφωνίες, όμως, εκφράζονται και για το Γιώργο Ραφτόπουλο, τον παλιό συνδικαλιστή εναντίον του οποίου είχε κάνει απόπειρα η «17 Νοέμβρη. Το πρόσωπο του κ. Ραφτόπουλου ξυπνά ... μνήμες εντονότατων διαμαχών με το ΠΑΣΟΚ, ιδίως στις τάξεις των προερχόμενων από το ΚΚΕ οπαδών, μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Στη δεκαετία του '80 ο κ. Ραφτόπουλος ήταν πρόεδρος της διορισμένης από τα δικαστήρια διοίκησης της ΓΣΕΕ. Η Αριστερά τον θεωρούσε κεντρικό πρόσωπο ενός «πολιτικού, συνδικαλιστικού και δικαστικού πραξικοπήματος» και τον στηλίτευε ως «αρωγό» της προσπάθειας του τότε υπουργού Οικονομίας, Κώστα Σημίτη, να επιβάλλει πολιτική λιτότητας.
Βεβαίως οι πολιτικές ανακατατάξεις συχνά αποδεικνύονται ... παιχνιδιάρικες: Στη δεκαετία του '80, ο δικαστικός διορισμός της διοίκησης στη ΓΣΕΕ προκάλεσε τη διάσπαση της ΠΑΣΚΕ, της συνδικαλιστικής παράταξης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ. Τότε, ένας από τους «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ που έγιναν «κατά συνθήκη» σύμμαχοι της Αριστεράς ήταν ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο μετέπειτα «σημιτικός» και σημερινός διοικητής του ΙΚΑ. Αντιθέτως, ο κ.Ραφτόπουλος που τότε ήταν «κόκκινο πανί» για την Αριστερά (κυρίως το ΚΚΕ), στη συνέχεια αντιτάχθηκε στον «σημιτικό εκσυγχρονισμό» και τώρα φέρεται υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. «Κόκκινο πανί» όμως παραμένει, για την αριστερή συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αρκετή γκρίνια στρέφεται επίσης κατά της υποψηφιότητας του γνωστού Εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου
Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούν ευεργετική την παρουσία παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στα ψηφοδέλτια. Ευελπιστούν ότι έτσι υπογραμμίζεται η διεισδυτικότητα του κόμματος στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας, καθώς και η απήχηση της «αντιμνημονιακής» γραμμής του κόμματος.
Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος - από τα στελέχη που πρόσκεινται στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, μέχρι την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας, του Ρούντι Ρινάλντι, που έχει ενταχθεί στο ΣΥΡΙΖΑ. Η αριστερή συνιστώσα πρεσβεύει την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νοείται να στεγάζει «οτιδήποτε φεύγει από το ΠΑΣΟΚ», ούτε να «καλλιεργεί την αυταπάτη ότι από το χώρο της σύγχρονης κεντροαριστεράς μπορεί να προκύψει ο ριζοσπαστισμός τον οποίο χρειάζεται σήμερα η ελληνική κοινωνία».
Σε αρκετές περιπτώσεις τίθεται και ζήτημα προστιθέμενου ... συνωστισμού: Η Κουμουνδούρου είχε ήδη αποφασίσει για τις λίστες, αλλά στη συνέχεια χρειάστηκε να βρεθεί χώρος και για δυο στελέχη του Αρματος Πολιτών- τους Στάθη Παναγούλη και Νάσο Αθανασίου.
Ζήτημα «συνωστισμού» τίθεται ούτως ή άλλως στη Β' περιφέρεια Αθήνας, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέρχονται οι συνεργαζόμενοι Σοφία Σακοράφα και Παναγιώτης Κουρουμπλής, τα γνωστά στελέχη Πάνος Σκουρλέτης και Ρένα Δούρου, ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, αλλά και ο Γιάννης Δραγασάκης, μολονότι είχε δηλώσει το 2007 ότι δεν θα έθετε πάλι υποψηφιότητα.