Αρωμα κρασιού στη Νάουσα: Τριήμερη γευσιγνωσία για το πρώτο Ξινόμαυρο - iefimerida.gr

Αρωμα κρασιού στη Νάουσα: Τριήμερη γευσιγνωσία για το πρώτο Ξινόμαυρο

Κρασί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η καρδιά του Ξινόμαυρου θα χτυπά στη Νάουσα το τριήμερο 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων με τίτλο «Νάουσα, η πόλη του Οίνου» που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Οινοποιών και Αμπελουργών της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τα κρασιά και να περιηγηθούν στα 20 οινοποιεία της περιοχής, να πραγματοποιήσουν πεζοπορία μέσα στους αμπελώνες και να κάνουν βόλτα στα διατηρητέα κτίρια της Νάουσας.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, στις 7 το βράδυ στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου ΕΡΙΑ, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν κάστανα, ζεστή σούπα και Ξινόμαυρο.

Για το Σάββατο, εκτός από δοκιμές κρασιών, έχει προγραμματιστεί ημερίδα με θέμα "Η Νάουσα από το 1906 ως σήμερα", όπου θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος, Νίκος Κουτσογιάννης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας, Γιώργος Φουντούλης. Θα ακολουθήσει η προβολή ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Βαλάντη Λιόλιου, με θέμα τη σύγκριση του κρασιού σε δύο πόλεις με κοινά χαρακτηριστικά, τη Νάουσα και την Krems An Der Donau της Αυστρίας.

«Μέσα σε μια ελληνική κοινωνία, που γενικά δεν φημίζεται για τις συνεργασίες της, θεωρούμε ότι εμείς είμαστε μια ομάδα ανθρώπων, από 20 οινοποιεία, που συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά. Αφήνουμε τις διαφορές μας κατά μέρος και ασχολούμαστε με αυτά που μας ενώνουν, κάνοντας το επόμενο βήμα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας, Στέλιος Μπουτάρης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το πρωί στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης με αφορμή την παρουσίαση των εκδηλώσεων.
Ο κ.Μπουτάρης υπογράμμισε πως τα κρασιά της περιοχής κερδίζουν χώρο στις αγορές της Ευρώπης, σε ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα και Κορέα και πως στόχος των οινοποιών «δεν είναι να παράξουν περισσότερο κρασί. Στόχος είναι να παράξουμε ποιοτικότερο κρασί, που δεν θα τοποθετηθεί στο σούπερ μάρκετ, αλλά κυρίως σε λίστες, σε ποιοτικές κάβες, ξενοδοχεία και κάβες συλλεκτών. 'Ενα μεγάλο κομμάτι της αγοράς δεν πλησίαζε το ελληνικό κρασί, τώρα όμως βλέπουμε οτι υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετούς που αγοράζουν ένα κιβώτιο Νάουσα, το βάζουν στην κάβα τους και θα το πιουν σε δέκα χρόνια».

Το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων ανέλυσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Συνδέσμου, Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, προσθέτοντας πως τα οινοποιεία της Νάουσας έχουν ρίξει βάρος στον οινοτουρισμό με αποτέλεσμα την περσινή χρονιά να τα επισκεφτούν περίπου 25.000 – 30.000 άτομα.

Ο αμπελώνας της Νάουσας εκτείνεται σε 5.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 4.000 καλλιεργούνται με την ποικιλία Ξινόμαυρο και τα υπόλοιπα με Merlot και Syrah.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ