Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις πολίτες, σκοτώθηκαν τη Δευτέρα και άλλοι δέκα απήχθησαν στην αλ Τζούφρα, στην κεντρική Λιβύη, σε μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), γνωστοποίησαν τοπικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικές πηγές.
Η περιοχή της αλ Τζούφρα ελέγχεται εδώ και πάνω από έναν χρόνο από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης και μαύρου προβάτου για τους ισλαμιστές και τους τζιχαντιστές, ο οποίος διοικεί τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ).
Η επίθεση έγινε στο χωριό αλ Φουκάχα, περίπου 800 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της Λιβύης, της Τρίπολης.
Σε ανακοίνωσή του την οποία εντόπισε το SITE — το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης της δραστηριότητας των τζιχαντιστών στο Διαδίκτυο — το ΙΚ υποστήριξε ότι πήρε τον έλεγχο του χωριού για αρκετές ώρες, ενώ ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την επίθεση ενός βομβιστή-καμικάζι εναντίον ανδρών του ΛΕΣ.
Η τζιχαντιστική οργάνωση ανέφερε ότι κατέλαβε εξ εφόδου ένα αστυνομικό τμήμα και σπίτια αναζητώντας «αποστάτες» που ανήκουν στις τάξεις του στρατού, της αστυνομίας και κατασκόπων τους, και «αιχμαλώτισε έναν μεγάλο αριθμό» των προσώπων που «καταζητούσε».
Ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ, ο στρατηγός Άχμεντ αλ Μισμάρι, έκανε λόγο μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο για πέντε νεκρούς, ανάμεσά τους τρεις πολίτες, έναν στρατιωτικό τραυματία και «δέκα αγνοούμενους, πιθανόν απαχθέντες».
Νωρίτερα ο Αμπντελατίφ Τζαλάλα, μέλος του δημοτικού συμβουλίου στην Αλ Τζούφρα, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τρεις νεαροί πολίτες κι ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στην επίθεση, που διαπράχθηκε τα ξημερώματα.
Ο Μισμάρι διευκρίνισε ότι δυνάμεις του ΛΕΣ έσπευσαν στην περιοχή μετά την επίθεση, αλλά τα μέλη του ΙΚ είχαν τραπεί σε φυγή προς νότο και σκότωσαν έναν πέμπτο άνδρα και τραυμάτισαν άλλον έναν σε ένα φυλάκιο.
Μια άλλη πηγή, ο Ισμαήλ αλ Σερίφ, βουλευτής από την Αλ Τζούφρα, μίλησε για πέντε πολίτες που αποκεφαλίστηκαν από μέλη του ΙΚ, τα οποία εξαπέλυσαν την επίθεση χρησιμοποιώντας 25 οχήματα. Κατά τον ίδιο, οι τζιχαντιστές πυρπόλησαν το κτίριο της αστυνομίας και άλλα δημόσια κτίρια στο χωριό αλ Φουκάχα.
Η Αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (MANUL) «καταδίκασε σθεναρά» την αιματηρή επίθεση, κάνοντας λόγο περί τεσσάρων πολιτών νεκρών, «δύο εκ των οποίων εκτελέστηκαν δημόσια» και προσθέτοντας πως τουλάχιστον εννέα απήχθησαν.
Η MANUL, «βαθιά ανήσυχη για την ολοένα πιο εύθραυστη κατάσταση ως προς την ασφάλεια», προέτρεψε τους Λίβυους να «αφήσουν τις διαφορές τους κατά μέρος» και να «συνεργαστούν για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατική απειλή», που θέτει σε κίνδυνο «τη σταθερότητα και της ασφάλεια της χώρας τους».
Σύμφωνα με τους Τζαλάλα και Σερίφ, η επίθεση διαπράχθηκε σε αντίποινα για τη σύλληψη, στα μέσα του Οκτωβρίου, φερόμενων ως μελών του ΙΚ στο χωριό.
Η περιοχή γίνεται συχνά θέατρο επιθέσεων που αποδίδονται στους τζιχαντιστές. Η πιο πρόσφατη επίθεση για την οποία είχε αναλάβει την ευθύνη το ΙΚ, τον Αύγουστο του 2017, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους, ανάμεσά τους εννιά στελέχη του ΛΕΣ.
Καθώς σπαράσσεται από ατέρμονες συγκρούσεις για την εξουσία και μαστίζεται από χρόνια ανασφάλεια, η Λιβύη μετατράπηκε σε ασφαλές καταφύγιο για τους τζιχαντιστές μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
Το ΙΚ εκμεταλλεύθηκε το χάος που επικράτησε για να καταλάβει τη Σύρτη τον Ιούνιο του 2015, αλλά δυνάμεις που ορκίζονταν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει έδρα την Τρίπολη, ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης τον Δεκέμβριο του 2016, έπειτα από οκτώ μήνες σφοδρών, πολύνεκρων μαχών.
Έκτοτε, πολλοί τζιχαντιστές κατέφυγαν στην έρημο, όπου προσπαθούν να ανασυνταχθούν.
Την 11η Σεπτεμβρίου, το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση βομβιστή-καμικάζι στην έδρα της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου (ΕΕΠ) της Λιβύης, στην καρδιά της Τρίπολης, όπου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι δέκα. Τέσσερις μήνες νωρίτερα, ανέλαβε επίσης την ευθύνη για μια επίθεση με στόχο την εκλογική επιτροπή στην Τρίπολη, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι.