Με δεδομένο ότι η Μέρκελ δεν έχει προετοιμάσει τη διαδοχή της στην προεδρία της CDU, δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή στις τάξεις των επίδοξων διεκδικητών στέλεχος με το αναγκαίο για τη θέση πολιτικό εκτόπισμα.
Πολλοί αναλυτές συμφωνούν ότι ο μόνος που διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία, είναι αρκετά δημοφιλής και, κυρίως, έχει τη στήριξη απ' όλες τις πτέρυγες του κόμματος, είναι ο νυν πρόεδρος της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εκ των πραγμάτων βέβαια -λόγω ηλικίας και όχι από έλλειψη φιλοδοξίας- ο 76χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών είναι εκτός κούρσας. Το όνομά του ακούγεται μεν, εντούτοις μόνον ως μεταβατική λύση σε περίπτωση που υπάρξει κάποια απροσδόκητη εξέλιξη στο επικείμενο συνέδριο της CDU.
Σόιμπλε: Πήρε τη σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή
Πάντως, σχολιάζοντας την απόφαση της Άγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σε αποκλειστική του συνέντευξη προς τη Deutsche Welle και την εκπομπή Conflict Zone που θα μεταδοθεί την προσεχή Τετάρτη, επισημαίνει ότι η καγκελάριος «έλαβε τη σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή». Ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει την εν εξελίξει διαδοχολογία, παραδέχθηκε όμως ότι η μάχη της διαδοχής έχει ξεκινήσει.
Οι πιθανοί διάδοχοι
Ποιοι είναι λοιπόν στην παρούσα φάση οι πιο πιθανοί διάδοχοι της Αγκ. Μέρκελ στην προεδρία της Χριαστιανοδημοκρατικής Ένωσης και -ψηφοφόρων θέλοντος- και στην καγκελαρία; Μετά τη σημερινή προαναγγελία αποχώρησής της, δυο στελέχη δήλωσαν ήδη παρόν στη μάχη της διαδοχής. Πρόκειται για την «εκλεκτή» της ίδιας της καγκελαρίου, τη γενική γραμματέα της CDU και πρώην πρωθυπουργού του Ζάαρ Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ και τον νυν υπουργό Υγείας και πρώην «δεξί χέρι» του Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών Γενς Σπαν.
Στα ονόματα που «παίζουν» επίσης, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ και ο πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. της χριστιανικής ένωσης Φρίντριχ Μερτς.
Οι τέσσερις πιθανοί υποψήφιοι έχουν τουλάχιστον ένα κοινό: όλοι θεωρούνται -άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο- πιο συντηρητικοί από την Άγκελα Μέρκελ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα δρομολογούσαν τη μετατόπιση του κόμματος και πάλι προς τα δεξιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.
Καζάνι που βράζει το SPD
Η συγκυβέρνηση στο Βερολίνο όμως δεν φαίνεται να κινδυνεύει τόσο από τους δελφίνους όσο από τον κυβερνητικό εταίρο. Στους Σοσιαλδημοκράτες δεν τίθεται μεν (ακόμη) θέμα ηγεσίας, ωστόσο μετά τις απανωτές εκλογικές πανωλεθρίες, το SPD είναι καζάνι που βράζει.
Ηγετικά στελέχη ζητούν πλέον επιτακτικά και ανοιχτά ένα μεγαλύτερο σοσιαλδημοκρατικό αποτύπωμα στο κυβερνητικό έργο και στο πλαίσιο αυτό η πρόεδρος Αντρέα Νάλες κατέθεσε σήμερα μια σειρά προτάσεων -όπως τη θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης- που δύσκολα μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την CDU και οι οποίες, όπως εκτιμούν αναλυτές, οδηγούν σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση της κυβέρνησης. Γι' αυτό και όλο και περισσότεροι συγκλίνουν στο ότι το 2019 θα είναι χρονιά βουλευτικών εκλογών και στη Γερμανία.
Πηγή: DW