Η Ζάκυνθος άντεξε στα 6,4 Ρίχτερ και παρότι ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα δυνατός, δεν σημειώθηκαν παρά μόνο μικροζημιές.
Η σεισμική δόνηση που συντάραξε το νησί και ξύπνησε τη μισή Ελλάδα και πολλές άλλες γειτονικές χώρες ήταν ιδιαίτερα δυνατή και πρωτόγνωρη, όπως είπαν χαρακτηριστικά τόσο ο δήμαρχος Ζακύνθου, όσο και πολλοί κάτοικοι. Και αυτό επιβεβαιώνουν και τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου από ένα περίπτερο και ένα σούπερ μάρκετ. Πόρτες ψυγείων ανοίγουν και πέφτουν τα πράγματα, ράφια αδειάζουν. Την ίδια ώρα, ένας υπάλληλος τρέχει να... σωθεί.
Ενδεικτικά της έντασης του σεισμού είναι και άλλα βίντεο που έχουν ανέβει στα social media και δείχνουν φωτιστικά να... χορεύουν.
Exact moment of earthquake Greece 6.8
-Deep depth of only 14Km
-It was felt in Italy, Albania, Turkey, Libya, Macedonia and Albaniahttps://t.co/5o3Zvct4kK#corelionnews #news #new #present #travel #world #worldnews #greece #earthquake #information #interesting #video #photo pic.twitter.com/aG3zUzlE6L
Λίγο μετά το σεισμό στη Ζάκυνθο... #σεισμος #ant1news @AntennaNews @NChatzinikolaou pic.twitter.com/YDptaF26gw
Athens, Greece.
#σεισμος pic.twitter.com/rIiKIvlsUU
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 01:54 ξημερώματα Παρασκευής, σε θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, και σύμφωνα με τους σεισμολόγους Λέκκα και Χουλιάρα, πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Το μέγεθός του σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είναι 6,4 Ρίχτερ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμο Παπαδόπουλο, η δόνηση είναι λίγο μεγαλύτερη και τώρα προχωρούν σε επανυπολογισμό. «Ήταν μεγάλος σεισμός, εμείς τον υπολογίσαμε στα 6,4 Ρίχτερ αλλά είναι λίγο μεγαλύτερος, το 6,7-6,8 Ρίχτερ που έδωσαν οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί ίσως να είναι πιο σωστό. Τον επανυπολογίζουμε και θα το δούμε».
Νωρίτερα, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS είχε εκτιμήσει ότι η σεισμική δόνηση -η οποία έγινε αισθητή στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και στη γειτονική Ιταλία- ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών. Το ίδιο μέγεθος έδωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.
Το γεγονός ότι έγινε στη θάλασσα και μάλιστα στα ανοιχτά, βλέποντας προς την Ιταλία, ήταν και ο λόγος που δεν προκάλεσε μεγάλες ζημιές.
Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, η ενέργεια του σεισμού πήγε προς την Ιταλία και γι' αυτό έγινε αισθητός στη Μάλτα. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα, ακριβώς στα όρια του ελληνικού τόξου, εκεί που ακουμπούν η ευρωπαϊκή με την αφρικανική πλάκα.
Των 6,4 Ρίχτερ είχε προηγηθεί δόνηση 5,1 Ρίχτερ, ενώ ακολούθησε πλήθος μετασεισμών, με μεγαλύτερο αυτόν των 5,5 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι τις επόμενες ώρες θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί και περιμένουν και έναν που θα φθάσει ενδεχομένως τα 6,2 Ρίχτερ, κάτι που είναι φυσιολογικό.