Ο συν-ιδρυτής της Microsoft Corp. Πολ Άλεν, που έπεισε τον συμμαθητή του Μπιλ Γκέιτς να εγκαταλείψει το Χάρβαρντ για να ξεκινήσουν αυτό που έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο, πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 65 ετών, δήλωσε η οικογένειά του.
Ο Άλεν αποχώρησε από την Microsoft το 1983, μετά από έναν καβγά με τον Γκέιτς, αλλά το μερίδιό του από την αρχική τους συνεργασία του επέτρεψε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του ξοδεύοντας τα δισεκατομμύρια δολάριά του σε γιοτ, έργα τέχνης, ροκ μουσική, αθλητικές ομάδες, ακίνητη περιουσία και την έρευνα για τις εγκεφαλικές παθήσεις.
Ο Άλεν πέθανε από επιπλοκές του λεμφώματος μη-Hodgkin, ενός τύπου καρκίνου, ανέφερε η οικογένεια Allen σε δήλωση.
Στις αρχές Οκτωβρίου, ο Άλεν είχε αποκαλύψει ότι υποβλήθηκε σε θεραπεία για το λέμφωμα μη-Hodgkin, για το οποίο είχε λάβει θεραπεία ξανά το 2009. Παλαιότερα είχε εμφανίσει ένα λέμφωμα Hodgkin, άλλη μορφή καρκίνου, στις αρχές τις δεκαετίας του 1980, προτού εγκαταλείψει την Microsoft.
Ο εραστής της μουσικής Άλεν είχε μια σειρά από υψηλού προφίλ φίλους στον τομέα της ψυχαγωγίας, συμπεριλαμβανομένου του τραγουδιστή Bono των U2 αλλά προτιμούσε να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στο αρχοντικό του στο νησί Μέρσερ, απέναντι από την λίμνη Ουάσινγκτον από το Σιάτλ, όπου μεγάλωσε.
Ο Άλεν λάτρευε τον τόπο καταγωγής του, προσφέροντας μάλιστα πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε κυρίως τοπικά φιλανθρωπικά έργα, αναπτύσσοντας τον τεχνολογικό κόμβο South Lake Union, τον οποίο η Amazon αποκαλεί σπίτι του και έχτισε την έδρα του Ινστιτούτου Allen Institute for Brain Science.
Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, τον αποκάλεσε «έναν ήσυχο και επίμονο άνθρωπο» που άλλαξε τον κόσμο.
Ο Πολ Γκάρντνερ ‘Αλεν γεννήθηκε στο Σιάτλ στις 21 Ιανουαρίου 1953, και ήταν γιος ενός βιβλιοθηκάριου και μιας δασκάλας.
Ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερος από τον Γκέιτς όταν συναντήθηκαν στην αίθουσα υπολογιστών στο ιδιωτικό σχολείο Lakeside School στο Σιάτλ το 1968, και ανακάλυψαν πως είχαν ένα κοινό πάθος.
«Εκείνη την εποχή απλά παίζαμε, ή έτσι νομίζαμε» θυμάται ο Γκέιτς στο βιβλίο του το 1985 «The Road Ahead».
Ο Άλεν φοίτησε στο Κρατικό πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του το 1974 για να εργαστεί στην εταιρεία Honeywell στην Βοστώνη. Όσο ήταν εκεί, έπεισε τον Γκέιτς, που φοιτούσε στο κοντινό Χάρβαρντ να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να συμμετάσχουν μαζί στην αναδυόμενη επανάσταση στον τομέα του οικιακού υπολογιστή. Ο Γκέιτς συμφώνησε τελικά και το 1975 οι δυο τους ανέπτυξαν στο λογισμικό Basic για το Altair 8800, έναν επιτραπέζιο υπολογιστή που κόστιζε 400 δολάρια.
Οι δύο άνδρες μετακόμισαν στο Άλμπουκερκ στο Νέο Μεξικό, κοντά στον κατασκευαστή της Altair και ίδρυσαν μια εταιρεία. Ήταν ιδέα του Άλεν να ονομαστεί Micro-soft, ένα αμάλγαμα μικροϋπολογιστών και λογισμικού.
Ο Άλεν ήταν υπεύθυνος για τις τεχνικές εργασίες της Microsoft για τα πρώτα 8 χρόνια της εταιρείας, καθιστώντας τον έναν από τους λίγους ανθρώπους που δημιούργησαν πρώιμο λογισμικό όπως το MS-DOS και το Word που επέτρεψαν την επανάσταση του PC και ώθησαν τη Microsoft στην κορυφή.
Δεν επέδειξε ποτέ το εμπορικό ένστικτο του Γκέιτς που πιστώνεται την δύναμη της ανόδου της Microsoft στην δεκαετία του 1990.
Ο Άλεν εγκατέλειψε την Microsoft το 1983, μετά από καβγά με τον Γκέιτς και τον νέο του συνεργάτη, Στιβ Μπάλμερ, τον Δεκέμβριο του 1982, λίγους μόνο μήνες μετά την διάγνωση με το λέμφωμα Hodgkin. Όπως έγραψε στα απομνημονεύματά του το 2011, «Idea Man», είχε ακούσει τους Γκέιτς και Μπάλμερ να σχεδιάζουν κρυφά να μειώσουν το ποσοστό ιδιοκτησίας του. «Αναφέρονταν στην πρόσφατη έλλειψη παραγωγής μου και συζητούσαν πώς θα μπορούσαν να μειώσουν το μετοχικό κεφάλαιο της Microsoft, μοιράζοντας μερίδια σε αυτούς και άλλους μετόχους» έγραψε ο Άλεν.
Οι Γκέιτς και Μπάλμερ ζήτησαν αργότερα συγνώμη, αλλά η ζημιά είχε γίνει και ο Άλεν έφυγε από την Microsoft, παρόλο που έμεινε στο διοικητικό συμβούλιο μέχρι το 2000.
Ο Άλεν ανέκαμψε από τον καρκίνο του μετά από ακτινοθεραπεία, αλλά το 2009 διαγνώστηκε με λέμφωμα μη Hodgkin, μια άλλη μορφή καρκίνου του αίματος. Ο καρκίνος έπεσε σε ύφεση αλλά επανεμφανίστηκε το 2018.
Όσον αφορά στην Microsoft, το ποσοστό συμμετοχής του 28% στην αρχική δημόσια προσφορά της Microsoft το 1986, τον έκανε αμέσως πολυεκατομμυριούχο. Ο πλούτος του έφτασε τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 1990., σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, αλλά ο Άλεν είχε απώλειες μετά από την απότομη πτώση της μετοχής της Microsoft μετά την έκρηξη της φούσκας dot.com το 2000 και μερικές μη κερδοφόρες επενδύσεις τεχνολογίας.
Τον Οκτώβριο του 2018, το περιοδικό Forbes εκτιμά τον πλούτο του στα 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια και τον κατατάσσει στην 44η θέση των πλουσιότερων του κόσμου.
Ο Άλεν, ιδιοκτήτης 42 τίτλων ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ, ήθελε να θεωρείται ως ένας οραματιστής τεχνολογίας που οδήγησε την πρώιμη επιτυχία της Microsoft και είδε το μέλλον των υπολογιστών που συνδέονται πολύ προτού έρθει το ίντερνετ. «Περιμένω πως ο προσωπικός υπολογιστής θα γίνει το είδος του αντικειμένου που οι άνθρωποι θα μεταφέρουν μαζί τους, ένας σύντροφος για να κρατούν σημειώσεις, που κάνει πράξεις, δίνει υπενθυμίσεις, χειρίζεται χιλιάδες προσωπικά καθήκοντα» είχε δηλώσει ο Άλεν στο περιοδικό Personal Computing, το 1977, πολύ προτού γίνουν πραγματικότητα τα λάπτοπ.
Την ίδια χρονιά, περιέγραψε ένα πρώιμο όραμα γι΄αυτό που αποδείχθηκε ότι ήταν στο Διαδίκτυο στο περιοδικό Interface Microcomputer. «Αυτό που βλέπω είναι ένα τερματικό που συνδέεται με ένα κεντρικό δίκτυο μέσω τηλεφωνικών γραμμών, οπτικών ινών ή κάποιου άλλου συστήματος επικοινωνίας», είχε πει. « Με αυτό το σύστημα μπορείτε να βάλετε το αυτοκίνητό σας προς πώληση ή να αναζητήσετε ένα σπίτι σε μια διαφορετική πόλη ή να δείτε την τιμή των σπαραγγιών στην πλησιέστερη αγορά ή να ελέγξετε την τιμή ενός αντικειμένου». Ο Άλεν αργότερα αποκάλεσε αυτή την ιδέα, τον «ενσύρματο κόσμο» που τελικά αποδείχθηκε πραγματικότητα.
Δεν ήταν βέβαια ο μόνος στην πρόβλεψη των υπολογιστών που συνδέονται αλλά ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς. Οι επενδύσεις όμως του Άλεν μετά την Microsoft, που επικεντρώθηκε σε περιοχές που πίστευε ότι θα μεγάλωναν με την εμφάνιση του «ενσύρματου κόσμου», δεν ήταν τόσο επιτυχείς.
Έχασε 8 δισεκατομμύρια δολάρια στη βιομηχανία καλωδιακής τηλεόρασης, κυρίως με ένα κακό στοίχημα στην καλωδιακή εταιρεία Charter Communications, ενώ οι τεχνολογικές επιχορηγήσεις που χρηματοδότησε όπως Metricom, SkyPix και Interval Research ήταν δαπανηρές αποτυχίες.
Είχε πάντως καλύτερη τύχη όσον αφορά στον αθλητισμό και την ακίνητη περιουσία. Αγόρασε την ομάδα μπάσκετ του Portland Trail Blazers το 1988 και έγινε τοπικός ήρωας το 1997 όταν αγόρασε το franchise του Seattle Seahawks αφού ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε προσπαθήσει να μετακομίσει την ομάδα στην Καλιφόρνια. Οι Seahawks κέρδισαν το Super Bowl τον Φεβρουάριο του 2014 και τα δύο franchises αποτιμώνται τώρα πως αξίζουν πολύ περισσότερα από όσα πλήρωσε αρχικά ο Άλεν γι’ αυτά.
Ο Πολ Άλεν έβγαλε επίσης εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από την αναδημιουργία του South Lake Union, μιας κατοικημένης περιοχής του Σιάτλ, που έγινε η Μέκκα της τεχνολογίας και η έδρα της Amazon.com.
Το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Άλεν – που δεν παντρεύτηκε ποτέ – αγόρασε χιλιάδες προσωπικά έργα. Είχε ένα από τα μεγαλύτερα γιοτ του κόσμου, το Octopus, που ήταν ο χώρος διεξαγωγής πολλών πλούσιων πάρτι και η βάση για αποστολές κατάδυσης.
Λάτρης του ροκ εν ρολ, ο Άλεν είχε μια μπάντα που καλούσε όποτε ήθελε να ακούσει μουσική και ξόδεψε πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια για να χτίσει ένα μουσείο αφιερωμένο στον ήρωά του, τον Τζίμι Χέντριξ. Ξόδεψε επίσης εκατομμύρια σε μια συλλογή vintage αεροπλάνων και χρηματοδότησε τον πρώτο μη κυβερνητικό πύραυλο για να ταξιδέψει στο διάστημα.
Είχε συλλέξει επίσης ανεκτίμητης αξίας αρχαιότητας και έργα του Μονέ, του Ροντέν και του Ρόθκο για την εκτεταμένη συλλογή του.
Όπως κι ο Γκέιτς, ο Άλεν ήταν ένας αφοσιωμένος φιλάνθρωπος, δίνοντας περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στη ζωή του και δεσμεύοντας να δωρίσει πάνω από το ήμισυ του πλούτου του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Επίσης εστίασε το ενδιαφέρον του στην επιστήμη του εγκεφάλου, με κίνητρο της απώλεια της μητέρας του από Αλτσχάιμερ.
Φωτογραφίες: AP, Wikipedia