Οταν, σαν σήμερα, το 1963 ο Χάρβεϊ Μπολ σχεδίασε το πρώτο χαμόγελο, emoji -Για να ανεβάσει το ηθικό μιας εταιρείας - iefimerida.gr

Οταν, σαν σήμερα, το 1963 ο Χάρβεϊ Μπολ σχεδίασε το πρώτο χαμόγελο, emoji -Για να ανεβάσει το ηθικό μιας εταιρείας

Emojis /Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σήμερα γιορτάζουν τα χαμόγελα, πονηρά, σεμνά, πλατιά. Παγκόσμια μέρα χαμόγελου κάθε πρώτη Παρασκευή του Οκτωβρίου με πρωτοβουλία του αμερικανού γραφίστα Χάρβεϊ Μπολ.

Ο Χάρβεϊ Μπολ που πέθανε το 2001, είναι ο σχεδιαστής πίσω από τη διάσημη χαμογελαστή φατσούλα, smiley.

Τον εορτασμό συνεχίζει και προωθεί μέχρι και σήμερα το ίδρυμα «Harvey World Smile Foundation», που δημιουργήθηκε για να τιμήσει την μνήμη του.

Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρα Χαμόγελου είναι: «Κάνε μια πράξη καλοσύνης. Βοήθησε ένα πρόσωπο να χαμογελάσει». Τα άτομα ενθαρρύνονται να ανταλλάσσουν χαμόγελα για να δημιουργήσουν, έστω και για μια ημέρα, μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στον πλανήτη.

Ο Χάρβεϊ Μπολ είναι ο σχεδιαστής πίσω από τη διάσημη χαμογελαστή φατσούλα, smiley, φωτογραφία: wikipedia

Η φατσούλα που ανέβαζε το ηθικό των υπαλλήλων

Το ιστορικό της γιορτής ξεκινά μια μέρα του 1963, όταν ο Χάρβεϊ Μπολ προσλήφθηκε από την ασφαλιστική εταιρεία της Μασαχουσέτης «State Mutual Life Assurance Company» για φτιάξει ένα σύμβολο που θα ανέβαζε το ηθικό των υπαλλήλων της.

Τού πήρε μόνο δέκα λεπτά για να σχεδιάσει ένα κίτρινο κύκλο με το χαμογελαστό προσωπάκι, που είναι γνωστό παγκοσμίως ως smiley. Για τις υπηρεσίες πληρώθηκε με το ποσό των 45 δολαρίων (350 δολάρια με σημερινές τιμές).

Το smiley γνώρισε μεγάλη επιτυχία τα κατοπινά χρόνια. Αποτυπώθηκε σε μπλουζάκια και πόστερ, ενώ ήταν πηγή έμπνευσης για το πασίγνωστο emoji των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Aπέφερε εκατομμύρια δολάρια , αλλά ο Μπολ έλαβε μόνο την αρχική αμοιβή του.

Τού πήρε μόνο δέκα λεπτά για να σχεδιάσει ένα κίτρινο κύκλο με το χαμογελαστό προσωπάκι, φωτογραφία:  pixabay

Η ευρεία χρήση του, ιδιαίτερα μετά την έκρηξη του ίντερνετ, τού δημιούργησε την ιδέα να καθιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου για να υπενθυμίσει στο ευρύ κοινό την αρχική έννοια του smiley και την πρόθεση του δημιουργού του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ