Το πάθατε το στερητικό τώρα που τέλειωσε ο βασιλικός γάμος ή δεν προλάβατε ακόμα; Όπως και να 'χει, η iefimerida είναι και πάλι εδώ για σας με μια λίστα εξαιρετικών, ως επί το πλείστον, ταινιών για το θεσμό της μοναρχίας και τους ανθρώπους που τον καθόρισαν και καθορίστηκαν απ' αυτόν.
Το λιοντάρι του χειμώνα (1968)
Στην Αγγλία του 12ου αιώνα, ο βασιλιάς Ερρίκος ο 2ος αναγκάζεται να διαλέξει διάδοχο ανάμεσα στους τρεις ανάξιους γιους του. Το καστ είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό, αφού στο ρόλο του βασιλιά είναι ο Πίτερ Ο’ Τουλ, η αξέχαστη Κάθριν Χέπμπορν παίζει τη σύζυγό του ενώ ο Άντονι Χόπκινς είναι ο Ριχάρδος ο μετέπειτα Λεοντόκαρδος, ο μεγαλύτερος γιος του Ερρίκου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο imdb.com η ταινία έχει 8,1 στα 10.
Mrs. Brown (1997)
Έναν χρόνο πριν τον Ερωτευμένο Σαίξπηρ που σάρωσε τα Όσκαρ, ο Τζον Μάντεν σκηνοθέτησε αυτή την ήσυχη ταινία για τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στη βασίλισσα Βικτόρια (Τζούντι Ντεντς) και τον κοινό θνητό Τζον Μπράουν (Μπίλι Κόνολι). Η εξαιρετική ερμηνεία της Τζούντι Ντεντς προτάθηκε για Όσκαρ αλλά η μεγάλη ηθοποιός το πήρε την επόμενη χρονιά για τη δίλεπτη εμφάνισή της στον Ερωτευμένο Σαίξπηρ. Τα συγχαρητήριά μας στην Ακαδημία.
Η τρέλα του βασιλιά Γεωργίου (1994)
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του Γεώργιου του 3ου σκιάστηκαν από την τύφλωση και την τρέλα. Ο γιατρός του (Ίαν Χολμ) παλεύει να κρατήσει κρυφή την κατάστασή του για να κρατήσει την εξουσία ενώ ο μηχανορράφος πρίγκιπας της Ουαλλίας (Ρούπερτ Έβερετ) προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αδυναμία του και να αποκαλύψει την κατάστασή του. Η ερμηνεία του Νάιτζελ Χόθορν στο ρόλο του τρελού βασιλιά είναι εξαιρετική.
Ο λόγος του βασιλιά (2010)
Ο ρόλος που χάρισε στον Κόλιν Φερθ το Όσκαρ (και μάλλον χάρη σ’ αυτόν η ταινία απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας). Η ταινία εξιστορεί τη μάχη του βασιλιά Γεώργιου του 6ου με τον εαυτό του και το τραύλισμά του, και ξεχωρίζει λόγω των πολύ καλών ερμηνειών του Φερθ, του Τζέφρι Ρας και της Ελένα Μπόναμ Κάρτερ.
Η βασίλισσα (2006)
Η σχέση μεταξύ του παλατιού και του λαού της Βρετανίας δοκιμάζεται από την είδηση για τον θάνατο της Νταΐάνα στην ταινία του Στίβεν Φρίαρς που θέλει λίγη υπομονή μέχρι να πάρει μπρος αλλά αξίζει τον κόπο. Η ερμηνεία της Έλεν Μίρεν είναι μάθημα (συγκρατημένης) υποκριτικής. Πολύ καλός είναι και ο Μάικλ Σιν στο ρόλο του Τόνι Μπλερ. Θα ήθελε ο Μπλερ να είναι τόσο συμπαθητικός...
Elizabeth (1998)
Η Κέιτ Μπλάνσετ είναι απλώς τέλεια στο ρόλο της αειπάρθενου (;) βασίλισσας Ελισάβετ που οι αυλικοί της θέλουν να την παντρέψουν μπας και καταφέρουν να την ελέγξουν λίγο καλύτερα. Τα σκηνικά, τα κοστούμια, η αναπαράσταση της εποχής, όλη η ατμόσφαιρα της ταινίας είναι μοναδική.
Becket (1964)
Συνάντηση κορυφής του Πίτερ Ο’ Τουλ στο ρόλο του Ερρίκου του 2ου και του Ρίτσαρντ Μπάρτον που παίζει τον μακιαβελικό συμβουλάτορα του βασιλιά Τόμας Μπέκετ, και φυσικά παίρνει την ταινία και φεύγει. Αξίζει, αν μη τι άλλο, για να δει κανείς τα δυο αυτά ιερά τέρατα να έρχονται αντιμέτωπα.
Η βασίλισσα Μαργκό (1994)
Η εικαστικά εκπληκτική ταινία του Πατρίς Σερό παρακολουθεί τη νεαρή βασίλισσα Μαργκό που παγιδεύεται σ’ έναν κανονισμένο γάμο και στη θύελλα ενός θρησκευτικού πολέμου μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών στη Γαλλία του 16ου αιώνα. Η Ιζαμπέλ Ατζανί είναι ένα συγκλονιστικό θέαμα, έτσι κι αλλιώς.
The Young Victoria (2009)
Η Έμιλυ Μπλαντ στο ρόλο της νεαρής βασίλισσας Βικτώριας, που σε ηλικία 20 ετών ήταν η διάδοχος του θρόνου. Η δολοπλόκος μητέρα της (Μιράντα Ρίτσαρντσον) προσπαθεί να την εξαναγκάσει να της παραδώσει την εξουσία αλλά η Βικτώρια πατάει πόδι.
Μαρία Αντουανέτα (2006)
Και τι δεν άκουσε η Σοφία Κόπολα για την ταινία της με ηρωίδα τη Μαρία Αντουανέτα και το παντεσπάνι της. Δείτε την για να αποφασίσετε μόνοι σας αν η ποπ οπτική της για την έφηβη βασίλισσα της Γαλλίας που ζούσε αποκομμένη απ’ την αληθινή, άθλια ζωή του λαού της είναι μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική ματιά ή άλλη μια περίπτωση απολίτικης χολιγουντιανής ιεροσυλίας. Εμείς την ψάχνουμε ακόμα την απάντηση, αλλά αυτό από μόνο του δεν σημαίνει ότι αξίζει να δει κανείς την ταινία;