Ανησυχητικές είναι οι προγνώσεις για την εξέλιξη του μεσογειακού κυκλώνα «Ζορμπά», που αναμένεται να πλήξει με σφοδρότητα την Ελλάδα κυρίως αύριο, Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου.
«Σε πλήρη εξέλιξη σήμερα Παρασκευή ο Medicane (σ.σ.: μεσογειακός κυκλώνας) στο Νότιο Ιόνιο Πέλαγος. Κατευθύνεται προς την Ελλάδα και την Τουρκία, θα "αγριέψει" το Σαββατοκύριακο», γράφει η ιστοσελίδα severe-weather.eu, που περιγράφει την πορεία του κυκλώνα.
«Το πρωινό (σ.σ.: της Παρασκευής) μοντέλο πρόγνωσης δείχνει την ένταση και το μονοπάτι που θα ακολουθήσει ο Medicane το Σαββατοκύριακο. Ο κυκλώνας εξακολουθεί να "σχηματίζεται" και να "δυναμώνει" στο Νότιο Ιόνιο καθώς κατευθύνεται προς τον Βορρά. Αναμένεται να κινηθεί ανατολικά-βορειοανατολικά από το απόγευμα της Παρασκευής και να βρεθεί στη Νοτιοδυτική Ελλάδα το Σάββατο το πρωί», αναφέρει η πρόβλεψη.
Και συνεχίζει: «Στη συνέχεια θα εξακολουθήσει να κινείται στη Νότια Ελλάδα και θα επηρεάσει τόσο την Πελοπόννησο όσο και την Κρήτη, με εξαιρετικά θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες με κίνδυνο πλημμυρών. Μετά ο κυκλώνας θα κινηθεί προς το Αιγαίο Πέλαγος την Κυριακή και θα "χτυπήσει" τη Δυτική Τουρκία. Παραμένει ο υψηλός κίνδυνος για μεγάλες ποσότητες βροχής».
Μάλιστα, γίνεται αναφορά και στην ατμοσφαιρική πίεση στον κυκλώνα, η οποία «είναι 994 mbar», ενώ «αυτή την ώρα (σ.σ.: ώρα 13:40) οι άνεμοι ξεπερνούν στα ταχύτητα τα 100 χλμ./ώρα. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα οι ριπές ανέμου να κυμανθούν μεταξύ 120 και 150 χλμ./ώρα καθώς ο κυκλώνας θα κινείται προς ανατολάς».
Όσο για τις βροχοπτώσεις που αναμένονται λόγω του «Ζορμπά», η πρόγνωση αναφέρει ότι «η απεικόνιση των βροχοπτώσεων μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, που βασίζεται στα μοντέλα GFS, ARPEGE και ICON-EU, δείχνει ότι παραμένει ισχυρή η πιθανότητα να πέσουν 250-500 χιλιοστά βροχής σε κάποιες περιοχές, συνεπώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος για απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες, που επιβεβαιώνονται από όλα τα μοντέλα. Πάντως, το μοντέλο ICON-EU δείχνει ότι στην Ανατολική Πελοπόννησο μπορεί να πέσουν ακόμα και 700 χιλιοστά βροχής!».
Για τα κύματα που αναμένεται να δημιουργηθούν, αναφέρει: «Τα κύματα μπορούν να φτάσουν και τα 10-15 μέτρα σε ύψος σε κάποιες περιοχές και να προκαλέσουν πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές της Δυτικής και της Βόρειας Κρήτης, της Νότιας Πελοποννήσου, αλλά και πολλών νησιών στις Κυκλάδες».
«Λάβετε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να μείνετε μακριά από τον πιθανότατα βλαπτικό δρόμο του κυκλώνα», καταλήγει.
Δείτε την πρόγνωση του sever-weather.eu σε γραφήματα:
Ο εντυπωσιακός σχηματισμός του κυκλώνα:
?Magnifique rotation depuis ce matin du cyclone subtropical méditerranéen (#medicane), avec un centre actuellement modélisé à 994 hPa
?Suivez en direct les images satellites ?️du phénomène sur le site, Infra Rouge N&B, IR Colorisé, visible ➡️ https://t.co/cJulM8yOXJ pic.twitter.com/WgJFNhfWco
AccuWeather: Πιθανές πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές
«Με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι πιο ισχυρές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στο βόρειο και δυτικό κομμάτι της Κρήτης, όπως επίσης στα νότια ελληνικά νησιά και στη νοτιοδυτική Τουρκία», ανέφερε ο μετεωρολόγος του έγκυρου AccuWeather Τάιλερ Ρόις.
Το μεγαλύτερο μέρος των βροχοπτώσεων θα πέσει από το Σάββατο το βράδυ έως τη Δευτέρα. Και ακριβώς την ίδια χρονική περίοδο είνι που θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι.
«Ισχυρές ριπές ανέμου, ταχύτητας 95 χλμ./ώρα είναι πιθανό να σημειωθούν στα βόρεια παράλια της Κρήτης και στη νοτιοδυτική Τουρκία», συνέχισε ο Ρόις. «Ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλειστούν και ριπές ανέμου έως 145 χιλιομέτρων την ώρα».
Για τα κύματα που θα δημιουργηθούν λόγω του κυκλώνα, ο μετεωρολόγος ανέφερε ότι «οι θάλασσες αυτό το Σαββατοκύριακο μπορούν να δώσουν κύματα ύψους 3-5 μέτρων στην Κρήτη και στη Νοτιοδυτική Τουρκία. Πιθανότατα όμως κάποιες θάλασσες θα δώσουν κύματα ύψους 7 μέτρων».
Το ανησυχητικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τα υψηλά κύματα μπορούν να οδηγήσουν σε πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές που «βλέπουν» προς τον Νότο, όπως προσθέτει ο μετεωρολόγος.
Ιδιαίτερα δυσοίωνη εκτίμηση του Πανεπιστημίου Αθηνών για το ύψος των κυμάτων: