Για εκχώρηση στο Υπερταμείο εμβληματικών μνημείων της Θεσσαλονίκης όπως ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα και τα βυζαντινά τείχη, αλλά και το κτήριο του Λαογραφικού Μουσείου, το Χαρίσειο Γηροκομείο και η Οσία Ξένη κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Ο Λευκός Πύργος και η Ροτόντα στο σφυρί!», η δημοτική παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη.
Η παράταξη χαρακτηρίζει τον κατάλογο προς παραχώρηση μνημείων σαν «κατάλογο της ντροπής» και «πράξη ύψιστου εξευτελισμού για την χώρα και την κοινωνία».
Στην ανακοίνωσή της η ομάδα υποστηρίζει ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να πάρει θέση «ενάντια σε αυτήν την καταισχύνη». Η παράταξη καλεί τον δήμαρχο και τη διοίκηση του δήμου να καταγγείλουν την ένταξη των χώρων στο Υπερταμείο, και να απαιτήσουν τη δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου των μνημείων που κινδυνεύουν.
Στον επανέλεγχο της λίστας των 10.119 ακινήτων που έχουν περιέλθει στη δικαιοδοσία της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ - Υπερταμείο) προχωρά πάντως η εταιρεία σύμφωνα με ανακοίνωσή της μετά το θόρυβο που προκάλεσαν σχετικά δημοσιεύματα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Γι’ αυτά πολεμήσαμε»
Στρατηγός Μακρυγιάννης
Η απόφαση της κυβέρνησης να μεταβιβάσει μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους καθώς και κτήρια που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού στο Υπερταμείο, αποτελεί πράξη ύψιστου εξευτελισμού για την χώρα και την κοινωνία. Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει και να παραπλανήσει για τις άθλιες μεθοδεύσεις της, απαντώντας με ψέματα στις καταγγελίες του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων, αλλά και αρνούμενη να αποκαλύψει την ταυτότητα όσων κτηρίων και μνημείων πραγματικά πρόκειται να εκχωρηθούν προς «αξιοποίηση», δημοσιοποιώντας τα μόνον με τον αριθμό κωδικού του Εθνικού Κτηματολογίου.
Ιδιαίτερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να πάρει θέση ενάντια σε αυτήν την καταισχύνη, καθώς εμβληματικά μνημεία και τοπόσημα που συναπαρτίζουν την ραχοκοκκαλιά της ιστορικής μνήμης και ταυτότητάς της, όπως ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα και τα βυζαντινά τείχη, αλλά και άλλα, όπως το κτήριο του Λαογραφικού Μουσείου, το Χαρίσειο Γηροκομείο και η Οσία Ξένη, συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της ντροπής.
Τα διάσπαρτα στις πόλεις και την ύπαιθρο της Ελλάδας μνημεία, που η κυβέρνηση συμφώνησε να εκχωρήσει στο Υπερταμείο, για να… πανηγυρίσει την υποτιθέμενη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, είναι το πολυτιμότερο πολιτιστικό κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα. Κι αυτό, όχι μόνο διότι συνιστούν ασύγκριτο πλεονέκτημα για την ανάδειξή της σε μοναδικό τουριστικό προορισμό. Αυτό είναι το λιγότερο.
Κυρίως γιατί, όλα αυτά φορτισμένα όπως είναι με τις ιστορικές τους σημασίες, είναι στην πραγματικότητα οι αρμοί που συγκρατούν την κοινωνική και την πολιτιστική συνοχή της χώρας. Υπενθυμίζουν στην ελληνική κοινωνία, το ιστορικό της βάθος, ότι είναι κάτι παραπάνω από μια τυχαία και εφήμερη συνύπαρξη ανθρώπων, ότι διατηρεί την υπόστασή της επειδή ακριβώς έχει παρελθόν και μια πορεία συνέχειας μέσα σε αυτό.
Αυτός ο πλούτος είναι τόσο τεράστιος, που δεν αποτιμάται σε χρηματική αξία, δεν παζαρεύεται, ούτε εκποιείται• είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής μας αξιοπρέπειας, αποτελεί κοινή περιουσία και κληρονομιά όλου του ελληνικού λαού, και δεν μπορεί να λεηλατείται βάναυσα επειδή οι κυβερνώντες και ξένοι «εταίροι» τους έχουν αποφασίσει να μεταβάλουν μια ολόκληρη χώρα σε τουριστικό παράσιτο και αρχαιολογική Ντίσνεϋλαντ.
Καλούμε τον Δήμαρχο και την διοίκησή του: Να καταγγείλει την πράξη αυτής της κυβέρνησης• να απαιτήσει την δημοσιοποίηση της λίστας της ντροπής, με τον πλήρη κατάλογο των μνημείων που κινδυνεύουν• να ενώσει την φωνή του με όλους τους σχετικούς φορείς που απαιτούν την εξαίρεση όλων των μνημείων, και των χώρων πολιτισμού από την λίστα των ακινήτων που μεταβιβάζεται στο Υπερταμείο».