Πώς η παροχολογία & οι συντάξεις έστειλαν σε απαγορευτικά ύψη τα ομόλογα - iefimerida.gr

Πώς η παροχολογία & οι συντάξεις έστειλαν σε απαγορευτικά ύψη τα ομόλογα

Φωτογραφία: AP
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τις βαλίτσες του για Λονδίνο ξαναετοιμάζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να ξανακάνει μασάζ σε ξένους επενδυτές, κοινώς να διασκεδάσει τις ανησυχίες τους για το αν η Ελλάδα θα τηρήσει τα υπεσχημένα ή θα αρχίσει να κάνει «νερά».

Σε πείσμα των όσων ανέφερε και ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, για εξωγενείς παράγοντες και συγκυριακούς λόγους, που «έσπρωξαν» τα ελληνικά ομόλογα στα ύψη, οι αγορές και πολύ περισσότερο οι δανειστές δεν συμμερίζονται αυτήν την άποψη. Ο ίδιος ο επικεφαλής του ESM «ενοχοποίησε» τις δημόσιες διαβουλεύσεις για το αν θα κοπούν ή όχι οι συντάξεις, για την άνοδο της τιμής του 10ετούς ακόμα και πάνω από το 4,6%, ενώ τα ξένα funds, με τα οποία έχουν γίνει πολλές συναντήσεις από το καλοκαίρι, έχουν ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι δεν θέλουν εκπλήξεις και ζητούν «καθαρή» πορεία, χωρίς «στροφές» και «όπισθεν».

Με φόντο την τιμή του 10ετούς, που έχει «καρφωθεί» πάνω από 4%, παρά την ηρεμία στις αναδυόμενες αγορές και την έστω προσωρινή «ανακωχή» των Ευρωπαίων με την Ιταλία, ο Ε. Τσακαλώτος θα πρέπει να πείσει τους ξένους επενδυτές και για ακόμα ένα θέμα: ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα των αγορών και για να το επιβεβαιώσει αυτό, θα καλύπτει τις ετήσιες δανειακές της ανάγκες με εκδόσεις ομολόγων- δύο ή τρεις το χρόνο- και όχι με «ροκάνισμα» του περιβόητου «μαξιλαριού».

Η αποσαφήνιση αυτή κρίνεται αναγκαία, ακόμα κι αν η Ελληνική Δημοκρατία δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νέα έκδοση στο ορατό μέλλον, καθώς οι αναφορές του Πρωθυπουργού στην ασφάλεια του «μαξιλαριού» ερμηνεύθηκαν ή παρερμηνεύθηκαν ως διάθεση της κυβέρνησης να «οχυρωθεί» πίσω από αυτά τα 24 δις, για να παίξει «μπάλα»- κατά το κοινώς λεγόμενο- στο εσωτερικό της χώρας, εν όψει εκλογών. Σημειωτέον ότι εντός του 2019 τα χρεολύσια ανέρχονται στα 10,848 δις ευρώ.

Την ίδια ώρα, η μοιραία σύγκριση με την Κύπρο προκαλεί απογοήτευση. Η Μεγαλόνησος επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα, συμπληρώνοντας περίπου 2,5 χρόνια από την ολοκλήρωση του δικού της Μνημονίου και παρά την περιπέτεια των οδυνηρών capital controls και του «κουρέματος» καταθέσεων, δείχνει να στέκεται στα πόδια της. Σύμφωνα με τη γερμανική «Handelsblatt», «αντίθετα με τις ελληνικές κυβερνήσεις, οι πολιτικοί της Λευκωσίας "οικειοποιήθηκαν" το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα» και κάπως έτσι η Κύπρος, με τα σαφώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και μεγέθη οικονομίας, θεωρείται ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πετυχημένης διάσωσης.

Αυτή τη στιγμή το κυπριακό 5ετές διαμορφώνεται λίγο πάνω από το 1%, το πορτογαλικό «παίζει» γύρω στο 0,7%, ενώ το αντίστοιχο της Ελλάδας, που παραμένει στην κατηγορία «σκουπίδια» εδώ και μια οκταετία, με ορίζοντα να συμπληρώσει δεκαετία, κυμαίνεται μεταξύ 3,08 και 3,2%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυβέρνηση Ευκλείδης Τσακαλώτος funds
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ