Στα μαχαίρια βρίσκονται τα Φιλιατρά της Πελοποννήσου με την Πόλη του Φωτός, λόγω του ομοιώματος του Πύργου του Άιφελ. Αιτία; Η αναφορά του δημάρχου Μπερτράν Ντελανοέ, ο οποίος ζήτησε την άμεση απομάκρυνσή του ως κακόγουστου ομοιώματος που προσβάλει τον γαλλικό πολιτισμό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Θάρρος» ο δήμαρχος Παρισίων επέδωσε αναφορά στην UNESCO, στις 27 Μαρτίου, ζητώντας την «άμεση απομάκρυνση του ομοιώματος του Πύργου του Άιφελ, που πρόκειται για καρικατούρα αισχίστης μορφής και υψίστης αισθητικής προσβολής στο γαλλικό πολιτισμό και την παγκόσμια αρχιτεκτονική διανόηση, και βρίσκεται σε μικρή επαρχιακή κωμόπολη της Πελοποννήσου στην Ελλάδα»!
Η αναφορά του Μπερτράν Ντελανοέ
Η αναφορά του δημάρχου του Παρισιού επιδόθηκε στο γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού και την Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι και, επίσης, απεστάλη στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
«Τον πόλεμο στην Ελλάδα κήρυξε ο Μπερτράν Ντελανοέ, ο σοσιαλιστής δήμαρχος του Παρισιού, για ομοίωμα του παγκοσμίου φήμης σήματος κατατεθέντος της πόλης του Παρισιού, Πύργου του Άιφελ, σε μικρή επαρχιακή κωμόπολη της Πελοποννήσου», αναφέρει με τη σειρά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο στο ρεπορτάζ του τονίζει πως «δεν είναι η ιδέα κατασκευής του ομοιώματος στην ελληνική επαρχιακή κωμόπολη αυτή καθαυτή που εξόργισε τον Μπερτράν Ντελανοέ, αλλά η αρχιτεκτονική του σχεδίαση και αισθητική διανόηση της κατασκευής, χωρίς καμία αίτηση χορήγησης αδείας και παροχής συμβουλευτικών τεχνικών προδιαγραφών και εικαστικών πληροφοριών».
Η αναφορά του δημάρχου του Παρισιού «στολίζει» κανονικά τα Φιλιατρά αφού κάνει λόγο για «φύρδην μίγδην αρχιτεκτονική», «μέτρια, βιαστικής σύλληψης και πρόχειρης εκτέλεσης αρχιτεκτονική» και ένα «φανταχτερά άσχημο και κακόγουστο ομοίωμα, που πρόκειται για καρικατούρα αισχίστης μορφής και υψίστης αισθητικής προσβολής στο γαλλικό πολιτισμό και την παγκόσμια αρχιτεκτονική διανόηση».
«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά αντίθεσή μου για αυτό το κατασκεύασμα, που "στήθηκε" στην ελληνική επαρχιακή κωμόπολη, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της πόλης του Παρισιού», τονίζει ο σοσιαλιστής δήμαρχος, ο οποίος ζητά την άμεση παρέμβαση της UNESCO ποκειμένου το ομοίωμα να απομακρυνθεί.
Τι απαντά η Ελλάδα
«Αυτή είναι η προσωπική γνώμη του δημάρχου του Παρισιού και δεν έχει καμία νομική σημασία και υπόσταση», ήταν η λιτή απάντηση του εκπροσώπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι.περιορίστηκε να σχολιάσει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι, με τον οποίο λίγο έλειψε να σημειωθεί διπλωματικό επεισόδιο εξαιτίας του ύφους και του πνεύματος των λεχθέντων του εκπροσώπου του Μπερτράν Ντελανοέ που μετέβη στην Πρεσβεία να επιδώσει την αναφορά!
Από τη Γραμματεία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, το σχόλιο στο Γαλλικό Πρακτορείο ήταν πως «μελετάμε την αναφορά και θα απαντήσουμε παρέχοντας εξηγήσεις και διευκρινίσεις στην Εκτελεστική Επιτροπή της UNESCO, διατυπώνοντας, παράλληλα, με σαφήνεια τις απόψεις μας, ύστερα από συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το τοπικό Δήμο».
Φέρονται, δε, να θεωρούν «τραβηγμένη» την αντίδραση και «αστείο» το αίτημα για απομάκρυνση του ομοιώματος του Πύργου του Άιφελ.
Έχετε σοκαριστεί από το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών; Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς η «είδηση» αποτελεί πρωταπριλιάτικο αστείο της εφημερίδας «Θάρρος» της Καλαμάτας. Ο συντάκτης της εφημερίδας Ηλίας Γιαννό πουλος έχει παρελθόν στα επιτυχημένα πρωταπριλιάτικα «ρεπορτάζ» αφού πρόπερσι οι κάτοικοι της Κυπαρρισίας αναζητούσαν στα στενά της Ανω Πόλης τους χολιγουντιανούς ηθοποιούς που θα γύριζαν ταινία για τον Τρωικό Πόλεμο, ενώ πέρυσι στους Γαργαλιάνους είχε γίνει όργιο με σαραντάρες και νεαρούς!