Ένα νέο αποκαλυπτικό έγγραφο που περιγράφει με ποια συμφωνία θα ήταν ευχαριστημένος ο ιστορικός ηγέτης της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ φέρνουν στο φως τα Wikileaks.
Στο τηλεγράφημα που υπογράφει ο τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Σκόπια Φίλιπ Ρίκερ με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου 2008 και τίτλο «Μακεδονία: ο πρώην πρόεδρος Γκλιγκόροφ ζητά θαρραλέα ηγεσία και λύση στο όνομα», ο Γκλιγκόροφ του εξηγεί ότι μπορεί να γίνει συμβιβασμός στο θέμα του ονόματος, αλλά «κόκκινη γραμμή» είναι να εξασφαλιστεί ότι η γλώσσα και η ταυτότητα θα αναφέρονται ως «μακεδονικές», κάτι που διασφάλισαν δέκα χρόνια αργότερα τα Σκόπια με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Το τηλεγράφημα αναφέρει:
«Θαρραλέα Ηγεσία και μια Συμφωνία για το Όνομα - Σύνοψη
Aγχίνους και ζωηρός ακόμη στα 91 του ο πρώην πρόεδρος, Κίρο Γκλιγκόροφ, συναντήθηκε με τον πρεσβευτή Reeker τις 3 Νοεμβρίου για να τον υποδεχθεί πίσω στην Μακεδονία και να μοιραστεί τις απόψεις του για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και τις προοπτικές για το μέλλον. Ο Γκλιγκόροφ εξέφρασε την απογοήτευση του για την έλλειψη θαρραλέας πολιτικής ηγεσίας της νυν κυβέρνησης, έλλειψη που θεωρεί βασικό στοιχείο που λείπει για να κλείσει μια συμφωνία για το ζήτημα του ονόματος.
Πιστεύει ότι με μια αποτελεσματική ηγεσία οι Μακεδόνες μπορούν να αποδεχθούν έναν συμβιβασμό στο όνομα, λέγοντας ότι κόκκινες γραμμές είναι μόνον το επίθετο που θα περιγράφει την γλώσσα και την ταυτότητα. Ο Γκλιγκόροφ είπε επίσης ότι η Μακεδονία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν αποτελεί το κέντρο του πολιτικού σύμπαντος για τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και πρέπει να αναγνωρίσει τα όρια της βούλησης άλλων κρατών και των οργανισμών για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας, άποψη που δεν εκφράζεται συχνά εδώ. Ο γηραιός πολιτικός της Μακεδονίας προσέφερε μια πρωτότυπη άποψη για την ανάγκη της χώρας για μια αυτάρκη, εστιασμένη και ευέλικτη προσέγγιση για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος.
Τέλος σύνοψης
Πολιτική ικανότητα: Αφήστε τον χρόνο να αποδείξει ότι είχατε δίκιο.
Ο πρώην πρόεδρος Γκλιγκόροφ σχολίασε την έλλειψη θάρρους μεταξύ των νυν πολιτικών ηγετών της Μακεδονίας, λέγοντας ότι κρύβονται πίσω από την «βούληση του λαού» αντί να ηγηθούν ,πιέζοντας για αλλαγή και καλώντας για ευελιξία στην επίλυση του θέματος της ονομασίας.
Ο Γκλιγκόροφ πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός και άλλοι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να επιμείνουν σε μια λύση για την διαφορά αναφορικά με το όνομα ακόμη και αν δεν είναι δημοφιλής και πρέπει να «επιτρέψουν στον χρόνο να αποδείξει ότι έχουν δίκιο», αντί για δημοσκοπήσεις και μετρήσεις. Ανέφερε την δική του απόφαση να επιτρέψει την ένταξη της Μακεδονίας στον ΟΗΕ με το προσωρινό όνομα «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» ως παράδειγμα θαρραλέας ηγεσίας – λαμβάνοντας μια απόφαση που ήταν σωστή για την χώρα, έστω κι αν δεν ήταν δημοφιλής στο λαό.
«Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς συμβιβασμό» και κατά την άποψη του Γκλιγκόροφ οι Μακεδόνες ηγέτες και πολίτες πρέπει να είναι έτοιμοι για συμβιβασμό σε «οτιδήποτε άλλο πέρα από τη γλώσσα και την ταυτότητα τους». Χαρακτήρισε τις πρόσφατες προτάσεις Νίμιτς καλή βάση για διαπραγματεύσεις και λύση, λέγοντας ότι αίροντας την απαγόρευση της χρήσης του όρου «Μακεδονική» για την περιγραφή της γλώσσας και ταυτότητας «όλες οι άλλες λύσεις είναι πρακτικά δυνατές».
«Ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω μας».
Ο πρώην πρόεδρος προσέφερε μια αναζωογονητική άποψη για τον ρόλο των φίλων και συμμάχων της Μακεδονίας λέγοντας «είμαστε μια μικρή χώρα με μικρό λαό. Υπάρχουν περιορισμοί για το πόσο θα μας βοηθήσουν ή πρέπει να μας βοηθήσουν οι ΗΠΑ». Είπε ότι οι Μακεδόνες ηγέτες βασίζονταν στην πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτρέψουν το ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι, αντί να αναπτύξουν οι ίδιοι μια στρατηγική πριν από τη σύνοδο. «Πρέπει να βοηθήσουμε τις ΗΠΑ για να μας βοηθήσουν», είπε ο Γκλιγκόροφ απηχώντας μια θέση την οποία ο πρέσβης χρησιμοποιεί συχνά με τους Μακεδόνες συνομιλητές του. Ο Γκλιγκόροφ πρόσθεσε ότι οι σημερινοί ηγέτες έχουν κάνει λίγα για να διευκολύνουν τις ΗΠΑ και άλλους να τους βοηθήσουν. REEKER»
Διαβάστε το κείμενο στο πρωτότυπο