Τζαζ μουσική σε έναν ξεχωριστό χώρο, στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο.
Τo Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και ο Πολυχώρος Τσαλαπάτα συνδιοργανώνουν το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στις 20:30 το 2ο φεστιβάλ Jazz μουσικής.
Η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στον αυτοσχεδιασμό και στον πολυμορφικό ακουστικό ήχο της Jazz. Μετά την περσινή επιτυχία, το φεστιβάλ φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως θεσμός, δίνοντας στο κοινό του Βόλου τη δυνατότητα να απολαύσει σχήματα που καλύπτουν τον ευρύτερο χώρο της Jazz σκηνής, από το κλασικό μέχρι τον μελωδικό ακουστικό.
Συμμετέχουν τα σχήματα:
-Vibes in Strings duet (Ανδρέας Παπαγιαννακόπουλος κιθάρα, Χρήστος Σιτοκωνσταντίνου βιμπράφωνο-κρουστά).
- Το τρίο με Jazz Manouche ρεπερτόριο (Norbert Bouche, βιολί, Αλέξανδρος Κασαρτζής, τσέλο, Δημήτρης Πολίτης, κιθάρα).
-Aura Str. (Nέστορας Καποδίστριας, κιθάρα, Γιάννης Γούσιος, κιθάρα, Μάουρα Φερτεκλίδη, τρομπέτα, Γιάννης Μπαλντής, μπάσο, Κώστας Μέρος, κρουστά).
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Το Μουσείο στεγάζεται στο παλιό Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου & Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα, στον Βόλο. Παρουσιάζει την καθημερινή ζωή στο εργοστάσιο, καθώς και όλα τα στάδια της παραγωγής διαφορετικών τύπων τούβλων και κεραμιδιών. Στόχος του είναι αναδείξει την ιστορική ταυτότητα της πόλης του Βόλου και να συμβάλει στη διάσωση και την προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς της.
Τι θα δείτε
Το Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του. Τα εργαστήρια και οι βιομηχανικοί χώροι έχουν αναστηλωθεί και αποτελούν σήμερα σπάνιο δείγμα διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος στον ελληνικό χώρο.
Στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, η παραγωγική διαδικασία έχει ανασυντεθεί βήμα προς βήμα: βαγονέτα, δεξαμενές αργίλου, τριβεία, πρέσες, κοπτήρες, ξηραντήρια, η επιβλητική κάμινος Hoffmann, καθώς και τελικά προϊόντα, τούβλα και κεραμίδια διαφόρων τύπων. Έτσι, το Εργοστάσιο Τσαλαπάτα «λειτουργεί» ξανά, ζωντανεύοντας:
- Όλα τα στάδια της παραγωγής πλίνθων και κεράμων
- Την καθημερινή ζωή των εργατών που δούλευαν στο εργοστάσιο
Η γνωριμία με την πλινθοκεραμοποιία γίνεται πιο άμεση με τις μακέτες και το πλούσιο εποπτικό υλικό που διαθέτει.