Με μία σεμνή αλλά συμβολική τελετή, στο Δημαρχείο της Ερμιόνης, και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, απονεμήθηκαν τα πρώτα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», το Σάββατο 4 Αυγούστου 2018.
Ο Δήμος Ερμιονίδας, αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη τόσο στον Πολιτισμό όσο και στον Άνθρωπο, αποφάσισε να θεσπίσει από φέτος τον ετήσιο αυτό θεσμό, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, και με τον οποίο θα τιμώνται πρόσωπα ή φορείς που με τη δράση τους έχουν συμβάλει στην ανάδειξη του Πολιτισμού σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο.
Τα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για το 2018 απονεμήθηκαν στον Καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και διακεκριμένο παγκοσμίως αρχαιολόγο, κύριο Νικόλαο Σταμπολίδη, για την συμβολή του στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στον «Ερμιονικό Σύνδεσμο» για τη συμβολή του στην ανάδειξη των παραδόσεων και του Πολιτισμού της Ερμιόνης.
Την απονομή των βραβείων έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος στην ομιλία του έκανε λόγο για μία πρωτοβουλία με ιδιαίτερη σημασία και στόχο την προάσπιση του πολιτισμού μας. «Ιδίως στους σημερινούς, κρίσιμους και χαλεπούς καιρούς της μεγάλης δοκιμασίας του Ανθρώπου -και όχι μόνο για την Χώρα μας αλλά και διεθνώς- η υπεράσπιση του Πολιτισμού, και ιδίως του δικού μας, του Ελληνικού Πολιτισμού, συνιστά οφειλόμενο χρέος. Θα έλεγα χρέος υπαρξιακό πρωτίστως για την πορεία του Λαού μας και του Έθνους μας. Και εμείς, οι Έλληνες, έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε Εθνική Προτεραιότητα την υπεράσπιση του Πολιτισμού μας, ο οποίος, μεσ’ από την ανεκτίμητη συμβολή του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, συνιστά θεμελιώδη πυλώνα του όλου Δυτικού Πολιτισμού, κατ’ εξοχήν δε του σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Παυλόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε ακόμα εκτενώς για το έργο και την προσφορά της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στην χώρα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρωτοβουλία της οικογένειας Βαρδινογιάννη για αποκατάσταση του Λυρείου Ιδρύματος μετά την καταστροφή του από την πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κύριος Δημήτριος Σφυρής από την πλευρά του μίλησε αναλυτικά για τον θεσμό των βραβείων και την προσωπικότητα της Μαριάννας Β Βαρδινογιάννη. «Έχουμε την τύχη να είμαστε συμπατριώτες με την Πρέσβειρα Καλής Θέλησεως της Unesco, αλλά και του ελληνισμού, του πολιτισμού και της ανθρωπιάς την κυρία Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη. Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας. Διότι η αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα της δεν έχει όρια. Απλώνεται όμως σε όλη τη χώρα κι επεκτείνεται παγκοσμίως. Οφείλω να ομολογήσω, παρ’ όλο που δεν θέλει, ότι η αρωγή της και του κυρίου Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη είναι συνεχής. Μέσα από την συνεργασία μας για το καλό και την ανάπτυξη του τόπου μας, ανακάλυψα ότι η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η οικογένειά της είναι από τους εναπομείναντες μεγάλους ευεργέτες», είπε ο κύριος Σφυρής.
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης κύριος Χρήστος Δάγκλης αναφέρθηκε στους λόγους θέσπισης των «Βραβείων Πολιτισμού» από τον Δήμο Ερμιονίδας. «Η επιθυμία μας να αναδείξουμε το σύγχρονο πρόσωπο του πολιτισμού του τόπου μας ήταν μεγάλη. Από τα πανάρχαια χρόνια η Ερμιόνη κατέχει ιδιαίτερη θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της πατρίδας μας, για αυτό και ονομαζόταν «η λαμπροτάτη πόλις των Ερμιονέων». Και επιλέξαμε με αυτόν τον θεσμό να τιμήσουμε τη συμπατριώτισσα μας Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη γιατί το έργο της αποτελεί ανεκτίμητη συνεισφορά στον πολιτισμό, στην παιδεία και την κοινωνική αλληλεγγύη, όχι μόνο στην Ερμιόνη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όμως και τον κύριο Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ο όποιος είναι συνοδοιπόρος, συμπαραστάτης και αρωγός. Τον άνθρωπο που αγαπά τον τόπο μας σαν να είναι και δικός του».
Αποδεχόμενος το «Βραβείο Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» ο κύριος Νίκος Σταμπολίδης έκανε λόγο για μία μεγάλη τιμή, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, χρησιμοποιώντας μία φράση του Άγγλου ποιητή Philip Sydney, «είναι μεγάλη ευτυχία να σε επαινούν οι παινεμένοι». Ο κύριος Σταμπολίδης μίλησε εκτενώς για την έννοια του πολιτισμού, τονίζοντας ότι επίκεντρο του πολιτισμού είναι πάντοτε ο άνθρωπος.
Το «Βραβείο Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για τον «Ερμιονικό Σύνδεσμο» παρέλαβε ο Πρόεδρός του, κύριος Γιάννης Σπετσιώτης. «Νιώθουμε περήφανοι που παραλαμβάνουμε από τα χέρια σας τη σπουδαία διάκριση, η οποία φέρει το όνομα της συμπολίτισσάς μας κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO. Ταυτόχρονα, όμως, βλέπουμε το χρέος και τις ευθύνες μας να θεριεύουν. Τώρα, πέρα από την προσφορά, θα πρέπει καθημερινά να δίνουμε το παρών και τον καλύτερο εαυτό μας σε ιδέες και έργα ευθύνης, ώστε ο Πολιτισμός, σε όλες του τις εκφάνσεις, να ζει και να αναπνέει σε κάθε γωνιά της Ερμιόνης και του Δήμου Ερμιονίδας. Για ένα μέλλον πιο ανθρώπινο, πιο αισιόδοξο, για μια ζωή πολιτισμένη κι ευτυχισμένη», ανέφερε ο κύριος Σπετσιώτης.
Εμφανώς συγκινημένη για την μεγάλη τιμή που της επεφύλαξαν οι συντοπίτες της, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συνεχάρη τους βραβευθέντες και έκανε εκτενή αναφορά στους ισχυρούς δεσμούς που την συνδέουν με την ιδιαίτερη πατρίδα της. «Μπροστά σ’ αυτόν τον τόπο, την ιστορική του μνήμη, το μεγαλείο και τους ανθρώπους του, υποκλίνομαι με ταπεινότητα. Νοιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη για τη μεγάλη τιμή που μου επεφύλαξαν μέσα από τη θέσπιση των ετήσιων Βραβείων Πολιτισμού που καθιερώνονται από φέτος», είπε ανάμεσα σε άλλα η κυρία Βαρδινογιάννη.
Παράλληλα, η κυρία Βαρδινογιάννη έκανε ξεχωριστή αναφορά στην πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. «Μέσα σ’ αυτή την ανείπωτη θλίψη και τραγωδία, είδαμε το μεγαλείο της ανθρωπιάς – γιατί η υπέρτατη και υψηλότερη έννοια του πολιτισμού βρίσκεται σε αυτή την ιδιότητα: να μπορούμε να είμαστε άνθρωποι.
Στις δύσκολες ώρες που βιώνει η πατρίδα μας αυτή η ξεχωριστή ανθρωπιά που χαρακτήριζε τους Έλληνες ιστορικά αποκτά ιδιαίτερη αξία στη σημερινή τελετή. Και το μεγαλύτερο βραβείο πολιτισμού αξίζει στους απλούς ανθρώπους, σε όλους εκείνους που έσπευσαν να βοηθήσουν, με όποιο τρόπο είχαν και μπορούσαν: δίνοντας αίμα, προσφέροντας χέρια βοηθείας, ανοίγοντας τα σπίτια τους για να δεχτούν τους πληγέντες, μαζεύοντας τρόφιμα, ρούχα κι ό, τι άλλο μπορούσαν. Είναι συγκινητικό να βλέπεις πως στη χώρα αυτή, πολιτισμός είναι πρώτα απ όλα η ανθρωπιά μας και η αγάπη για τον συνάνθρωπο», είπε η κυρία Βαρδινογιάννη.
Θέλοντας να τιμήσει την γενέτειρα της, και με αφορμή τα «Βραβεία Πολιτισμού», η κυρία Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε ότι, μέσω του ομώνυμου Ιδρύματος, από το 2019 θεσπίζονται δύο υποτροφίες, οι οποίες θα αφορούν αριστεύσαντες πτυχιούχους που κατάγονται από την Αργολίδα, για μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Αρχαιολογίας και στον τομέα των Καλών Τεχνών.
Παράλληλα, η κυρία Βαρδινογιάννη εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για τη δημιουργία ενός νέου Μουσείου για την ιστορία της Ερμιόνης, το οποίο θα είναι εφοδιασμένο με όλα τα σύγχρονα μέσα και θα μπορούσε να στεγαστεί στον χώρο που τώρα φιλοξενεί το Δημαρχείο.
Κατά την έναρξη της τελετής τηρήθηκε από όλους τους παραβρισκόμενους ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων της πρόσφατης φονικής πυρκαγιάς, ενώ πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη αναφορά στα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος κύριος Γιάννης Σκάλκος.