Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους μετά την απόφαση της δικαιοσύνης να επιτρέψει τη δωρεάν διανομή προγράμματος κατασκευής μέσω εκτυπωτών 3D πλαστικών πυροβόλων όπλων, που είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθούν.
Έπειτα από χρόνια δικαστικής διαμάχης η αμερικανική κυβέρνηση κατέληξε σε φιλικό διακανονισμό με έναν Τεξανό υπέρμαχο της οπλοκατοχής, τον Κόντι Ουίλσον, ο οποίος ζητούσε στο όνομα της Δεύτερης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, να επιτραπεί η κατασκευή όπλων στα σπίτι, έξω από τον έλεγχο των αρχών καθώς αυτά δεν θα έχουν σειριακό αριθμό.
Η συμφωνία συνήφθη στις 29 Ιουνίου μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που ελέγχει τις εξαγωγές όπλων, και την εταιρεία Defense Distributed (DD) του Ουίλσον, όμως παρέμεινε μυστική μέχρις ότου οργανώσεις υπέρ του περιορισμού της οπλοκατοχής απαίτησαν τη δημοσιοποίησή της την προηγούμενη εβδομάδα.
Βάσει της συμφωνίας αυτής επιτρέπεται «σε κάθε κάτοικο των ΗΠΑ (…) να έχει πρόσβαση, να συζητά, να χρησιμοποιεί ή να εκμεταλλεύεται τεχνικές πληροφορίες», που αναρτώνται στον ιστότοπο της DD. Προβλέπει μάλιστα ότι ο Ουίλσον θα λάβει σχεδόν 40.000 δολάρια ως αποζημίωση.
Ο ιστότοπος της DD καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να κατεβάσει το πρόγραμμα για την κατασκευή πλαστικών όπλων μέσω εκτυπωτή 3D από την 1η Αυγούστου και μετά.
Αυτό σημαίνει ότι όποιος διαθέτει έναν τέτοιο εκτυπωτή, το κόστος του οποίου κυμαίνεται στα 2.000 δολάρια, θα μπορεί να κατασκευάσει ένα πλαστικό όπλο.
Σχολιάζοντας ότι η συμφωνία αυτή «προκαλεί έκπληξη» και χαρακτηρίζοντας την απόφαση να αποζημιωθεί ο Ουίλσον «ανεξήγητη», πέντε γερουσιαστές των Δημοκρατικών απαίτησαν με ανοικτή επιστολή τους από την κυβέρνηση να τους δώσει εξηγήσεις γραπτώς.
«Αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει την ανάρτηση στο Διαδίκτυο αυτών των εγχειριδίων, ελεύθερα σε όλους, ακόμη και σε κακοποιούς και τρομοκράτες, τόσο εδώ στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό», τονίζουν οι γερουσιαστές.
«Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ απλώς θα επιδεινώσει την επιδημία της ένοπλης βίας στις ΗΠΑ», εκτίμησαν την Πέμπτη 42 βουλευτές των Δημοκρατικών, επισημαίνοντας ότι αυτά τα όπλα «δεν έχουν σειριακό αριθμό κατασκευαστή και μπορούν να κατασκευαστούν με πλαστικά υλικά, κάτι που καθιστά αδύνατο τον εντοπισμό τους στους ελέγχους ασφαλείας».
Πληροφορίες: ΑΜΠΕ/AFP