Η Perpetual Guardian, εταιρεία διαχείρισης καταπιστευμάτων στη Νέα Ζηλανδία, προσέφερε στους εργαζομένους της αυτό που θέλουν όλοι όσοι δουλεύουν....
Να εργάζονται τέσσερις ημέρες και να πληρώνονται πέντε.
Κάποιο άκουσαν το εγχείρημα και ενθουσιάστηκαν, ενώ άλλοι το είδαν με «μισό» μάτι.
Οπως και να έχει η ιδέα της εταιρείας στέφθηκε με επιτυχία και δείχνει τον δρόμο για έναν διαφορετικό εργασιακό κόσμο.
Σύμφωνα με έρευνα, οι μειωμένες ώρες εργασίας με την ίδια αμοιβή, αύξησαν το ζήτημα ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής κατά 24%, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους και ενισχύοντας την αφοσίωση. Δηλαδή, το 78% των εργαζομένων αισθάνονται πως μπορούν να ισορροπήσουν δουλειά και προσωπική ζωή. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, το εν λόγω ποσοστό άγγιζε το 54%.
Οι 240 εργαζόμενοι της εταιρείας, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, εργάζονταν τέσσερις ημέρες κανονικό οκτάωρο, την εβδομάδα και πληρώνονταν για πέντε ημέρες.
Ερευνητές μελέτησαν το εγχείρημα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εφαρμογή του, συλλέγοντας ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα.
Ο Τζάροντ Χάαρ, καθηγητής διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ωκλαντ, διαπίστωσε ότι η ικανοποίηση τόσο στην εργασία όσο και στην προσωπική ζωή έχει αυξηθεί σε όλα τα επίπεδα, ενώ οι εργαζόμενοι αποδίδουν καλύτερα στην εργασία τους και την απολαμβάνουν περισσότερο από ό, τι πριν. Παράλληλα, τα επίπεδα άγχους μειώθηκαν, ενώ αυξήθηκε η αφοσίωση απέναντι στη δουλειά.
Η Ελεν Ντελανέι, λέκτορας στο Business School του Ωκλαντ, δήλωσε ότι τα κίνητρα και η αφοσίωση των εργαζομένων αυξήθηκαν επειδή συμπεριλήφθηκαν στον προγραμματισμό του πειράματος και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό του τρόπου διαχείρισης της τετραήμερης εβδομάδας ώστε να μην επηρεάσει αρνητικά την παραγωγικότητα.
«Οι εργαζόμενοι είχαν καινοτόμες ιδέες και πήραν πρωτοβουλίες προκειμένου να εργαστούν με πιο παραγωγικό και αποδοτικό τρόπο», δήλωσε.
Ο ιδρυτής της εταιρείας, Αντριου Μπάρνες, δήλωσε ότι θα μεταφέρει τα αποτελέσματα στο διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να συζητήσουν για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί μακροπρόθεσμα η τετραήμερη εργασία.
Με πληροφορίες Guardian & CNN