Η διπλή γλώσσα της κυβέρνησης: Αλλά λέει σε θεσμούς-επενδυτές, άλλα στην «εκλογική της πελατεία» - iefimerida.gr

Η διπλή γλώσσα της κυβέρνησης: Αλλά λέει σε θεσμούς-επενδυτές, άλλα στην «εκλογική της πελατεία»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τη γλώσσα «εσωτερικού» και τη γλώσσα «εξωτερικού», δείχνει να υιοθετεί ως τακτική η κυβέρνηση, επιχειρώντας να κρατήσει και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο, λίγες εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κι έχοντας ανοίξει προ πολλού ο εκλογικός κύκλος.

Κοιτώντας προς το εσωτερικό ακροατήριο, η κυβέρνηση εδώ και εβδομάδες έχει ανοίξει τη συζήτηση των υποσχέσεων και των παροχών, «πατώντας» στις εκτιμήσεις για υπέρβαση του στόχου για το φετινό πλεόνασμα κατά περίπου 860 εκατ. Ευρώ. Φοροελαφρύνσεις και κυρίως το αφήγημα της αναστολής των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις, βρίσκονται στην ημερησία διάταξη, παρά το ότι αφενός σε όλα τα επίσημα κείμενα του υπουργείου Οικονομικών- στο φρεσκοψηφισμένο Μεσοπρόθεσμο και στην εγκύκλιο Χουλιαράκη για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2019- συμπεριλαμβάνεται η εξοικονόμηση των περίπου 2,1 δισ ευρώ αφετέρου δεν έχει τεθεί επισήμως τέτοιο ζήτημα στο Eurogroup, τη στιγμή μάλιστα που το κλίμα για κάτι τέτοιο δεν μοιάζει ιδιαιτέρως φιλικό. Τουναντίον.

Αντιθέτως, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το εξωτερικό, σε όσες επαφές είχε το οικονομικό επιτελείο με εκπροσώπους επενδυτικών τραπεζών και funds, χρησιμοποίησε μια τελείως διαφορετική γλώσσα, προκαλώντας, μάλιστα, τα θετικά σχόλια από τους ξένους. Εκτεταμένες αναφορές σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, δεσμεύσεις για ένα φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον με μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και του μη μισθολογικού κόστους, ήταν το βασικό περιεχόμενο των ενημερώσεων που έκαναν από πρώτο χέρι ο Ε. Τσακαλώτος και ο Γ. Χουλιαράκης στις συναντήσεις που είχαν στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στη Βοστώνη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά σε επιδόματα, μερίσματα κ.λ.π., γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους ξένους, που πάντα είναι επιφυλακτικοί.

Αφήνοντας κανείς στην άκρη το γεγονός ότι αυτή η τακτική της «διπλής» γλώσσας, μπορεί να εγείρει ερωτήματα λίαν συντόμως και να αναζωπυρώσει το κλίμα της επιφυλακτικότητας στις αγορές- εξ ου και οι κομψές συστάσεις Σεντένο και Μοσκοβισί για τις κινήσεις αμέσως μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος- το σίγουρο είναι ότι το ενδεχόμενο άμεσης έκδοσης ομολόγου, δηλαδή πριν από τις 20 Αυγούστου, έχει απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, που φιλοδοξούμε να είναι η πελατεία μας μετά από τις 20 Αυγούστου, έχουν στείλει μήνυμα ότι δεν καλοβλέπουν τις βεβιασμένες κινήσεις, ενώ συν τοις άλλοις, η “συμβουλή” από τον ESM είναι ότι η Αθήνα δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου πριν μπει το 2019, παρά το ότι οι συνθήκες αυτή τη στιγμή θα μπορούσαν να θεωρηθούν ευνοϊκές. Κι αυτό γιατί στην πραγματικότητα, η Ελλάδα απαγορεύεται, πλέον, να κινείται στη λογική του εντυπωσιασμού κι επιβάλλεται να υιοθετήσει μια στρατηγική “κανονικότητας”, εφόσον βέβαια επιθυμεί να ανακτήσει μια διαρκή σχέση εμπιστοσύνης με τις αγορές, στις οποίες θα βρεθεί εκτεθειμένη σε ένα μήνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ομόλογα χρέος εγκύκλιος Χουλιαράκη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ