Για περίπου δύο ώρες, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν συζητούσαν στο Ελσίνκι. Τόσο κράτησε η κατ’ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών.
Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει πως η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση θα διαρκούσε 1,5 ώρα. Αλλά ο σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε ότι δεν υπήρχε περιορισμός για τη διάρκεια της συζήτησης των δύο ηγετών. Υπενθυμίζεται ότι το τετ α τετ ξεκίνησε με καθυστέρηση, καθώς ο Τραμπ άργησε να φτάσει στο προεδρικό μέγαρο της Φινλανδίας.
Αμέσως μετά, Τραμπ και Πούτιν παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας, μαζί με 6 συνεργάτες ο καθένας. Ο Αμερικανός κάθισε ακριβώς απέναντι από τον Ρώσο πρόεδρο, ενώ δίπλα στον πρώτο ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο διερμηνέας του.
«Νομίζω ότι είναι μια καλή αρχή. Πολύ, πολύ καλή αρχή για όλους», ήταν το σχόλιο του Τραμπ, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Πούτιν.
Τα ζητήματα που συζήτησαν οι δύο πρόεδροι στη συνάντησή τους, στο προεδρικό μέγαρο της Φινλανδίας, ήταν το εμπόριο, στρατιωτικά θέματα, οι σχέσεις των δύο τους με τον Κινέζο ομόλογό τους, αλλά και τα πυρηνικά.
«Το να τα πηγαίνουμε καλά με τη Ρωσία είναι κάτι καλό, όχι κακό. Νομίζω ότι όλος ο κόσμος θέλει να μας δει να τα πηγαίνουμε καλά. Είμαστε οι δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις, έχουμε το 90% των πυρηνικών», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ομως, ο Τραμπ δεν έκανε καμία αναφορά στα δύο ζητήματα που ανησυχούν περισσότερο τόσο τους Ευρωπαίους ηγέτες, όσο και το Κογκρέσο: τις παρεμβάσεις του Πούτιν Ουκρανία, αλλά και την εμπλοκή του στις εκλογές άλλων κρατών, μεταξύ των οποίων και οι προεδρικές στις ΗΠΑ το 2016.
Οταν ολοκληρωθούν οι επαφές, οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Αρχικά, δεν υπήρχε πραγματική ατζέντα της συνάντησης που κανονίστηκε βιαστικά και για την οποία ο Τραμπ αρνήθηκε να θέσει συγκεκριμένους στόχους, πέρα από το απλά να συναντήσει τον Πούτιν. Κάποιοι Αμερικανοί αναλυτές μάλιστα, ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο δίνει το πάνω χέρι στον Ρώσο, έναντι του Τραμπ, σημειώνει το NBC.
«Γνωρίζει τις λεπτομέρειες αυτών των ζητημάτων πολύ καλύτερα από τον Τραμπ, ή στην πραγματικότητα σχεδόν από όποιο άλλον ηγέτη στον κόσμο», ανέφερε στην Washington Post ο Μάικλ ΜακΦολ, που είχε διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, επί Μπαράκ Ομπάμα. «Για αυτό η εκτεταμένη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τραμπ δίνει στον Πούτιν τεράστιο πλεονέκτημα», συμπλήρωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη συνάντηση, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter «Η σχέση μας με τη Ρωσία ποτέ δεν υπήρξε χειρότερη, εξαιτίας στα πολλά χρόνια αμερικανικής ανοησίας και βλακείας και τώρα, το κυνήγι μαγισσών». Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έσπευσε να απαντήσει «Συμφωνούμε».
Φωτογραφίες: AP