Γεννήθηκε σε μια ζωή πλούτου και προνομίων, αλλά μια αποτυχημένη προσπάθεια για την ελευθερία, έχει κάνει πολλούς να αναρωτιούνται αν είναι ακόμη ζωντανή.
Πριν από τέσσερις μήνες, η τολμηρή Λατίφα μπιν Μοχάμεντ αλ-Μακτούμ έφυγε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τους ελέγχους του πατέρας της, του κυβερνήτη του Ντουμπάι, σείχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ.
Η 32χρονη πριγκίπισσα πέρασε μήνες προγραμματίζοντας την δραματική διαφυγή της, εγκαταλείποντας τα ΗΑΕ με ένα πολυτελές γιοτ που ανήκε σε έναν πρώην Γάλλο κατάσκοπο.
Οι ακτιβιστές και σύμμαχοι ισχυρίζονται πως ένοπλοι κομάντος έκαναν επιδρομή στο γιοτ όταν έφτασε σε διεθνή ύδατα, χτύπησαν το πλήρωμα και πήραν την πριγκίπισσα πίσω στο Ντουμπάι. Από τότε κανείς δεν έχει νέα της.
Σε ένα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά την υποτιθέμενη απαγωγή της πριγκίπισσας, η ίδια λέει ότι προσπάθησε αρχικά να δραπετεύσει από την πατρίδα της το 2002, αλλά κρατήθηκε και βασανίστηκε για περισσότερα από τρία χρόνια.
«Ήταν ένας διαρκής βασανισμός» λέει στο βίντεο. «Ακόμη κι όταν δεν με χτυπούσαν, με βασάνιζαν. Ήμουν σε απομόνωση, μόνη τελείως με τον εαυτό μου, σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα, χωρίς φώτα».
Στο 40λεπτό βίντεο κάνει μια επίθεση στην προοδευτική εικόνα των ΗΑΕ και λέει ότι εάν δημοσιοποιηθεί το βίντεο, κινδυνεύει. «Πολύ σύντομα θα φύγω με κάποιον τρόπο και δεν είμαι σίγουρη για το αποτέλεσμα, αλλά είμαι 99% σίγουρη πως θα λειτουργήσει» λέει η πριγκίπισσα. «Αν βλέπετε αυτό το βίντεο, δεν είναι καλό – είτε είμαι νεκρή είτε σε μια πολύ, πολύ κακή κατάσταση» προσθέτει.
Το βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανι9κή οργάνωση που βοηθά άτομα με νομικά προβλήματα στα ΗΑΕ, «Detained in Dubai».
Σε μια συνέντευξη στην εκπομπή «60 Minutes», η Αυστραλέζα ιδρύτρια της οργάνωσης, Ράντα Στέρλινγκ, δήλωσε πως η πριγκίπισσα της τηλεφώνησε όταν το γιοτ στο οποίο είχε επιβιβαστεί, είχε καταληφθεί από ένοπλους άνδρες.
«Το πρώτο πράγμα που είπε ήταν ‘Βοηθήστε με, υπάρχουν άνθρωποι έξω... ακούω πυροβολισμούς. Σας παρακαλώ, βοηθήστε με» είπε.
Η Τίινα Τζαουχιάνιεν, η καλύτερη φίλη της πριγκίπισσας, ήταν επίσης στο πλοίο όταν έλαβε χώρα η φερόμενη απαγωγή. Είχε βοηθήσει την πριγκίπισσα να οργανώσει το επικίνδυνο ταξίδι και τώρα είναι μία από τους λίγες μάρτυρες του γεγονότος.
«Αυτοί οι κομάντος μου έλεγαν: ‘Κλείσε τα μάτια σου, αλλιώς θα σε πυροβολήσουμε αμέσως. Αυτή είναι η τελευταία σου ανάσα’» λέει η Τζαουχιάνιεν. «Η πριγκίπισσα κλωτσούσε και ούρλιαζε. Πάλευε για τη ζωή της».
Η Τζαουχιάνιεν περιέγραψε τη ζωή των πριγκιπισσών στο Ντουμπάι ως καταπιεστική. Λέει ότι υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας και πως έπρεπε πάντα να κοιτά πίσω της.
Μετά την αποτυχημένη απόδραση, η Τζαουχιάνιεν και ο Ερβέ Ζομπέρτ, ο πρώην Γάλλος κατάσκοπος πους τους βοήθησε να σχεδιάσουν τη διαφυγή και ήταν ο πλοίαρχος του σκάφους, βρίσκονται σε μια φυλακή στο Ντουμπάι.
Η Στέρλινγκ λέει πως αν το βίντεο της πριγκίπισσας Λατίφα δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα, αυτό θα μπορούσε να ήταν το τέλος τους.
Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο, η υπεύθυνη του Human Rights Watch Middle East, Σάρα Λι Γουίτσον, κάλεσε τις αρχές των ΗΑΕ, να αποκαλύψουν την θέση της Λατίφα.
«Οι αρχές των ΗΑΕ θα πρέπει αμέσως να αποκαλύψουν το πού βρίσκεται η Λατίφα, να επιβεβαιώσουν την κατάστασή της και να της επιτρέψουν την επαφή με τον έξω κόσμο. Αν κρατείται, θα πρέπει να της δοθούν τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένου και ενός ανεξάρτητου δικαστή».
Κι ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κρατούν σιγή ιχθύος όσον αφορά στην τύχη της , οι ανεπίσημες αναφορές λένε πως είναι ασφαλής με την οικογένειά της.
Εν τω μεταξύ, οι φίλοι και οι υποστηρικτές της ελπίζουν πως η μεγαλύτερη έκθεση θα επιβάλει να έρθει στην επιφάνεια η αλήθεια.