Mόνο να κατευνάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών δεν κατάφεραν οι πρώτες κινήσεις Ερντογάν στο μέτωπο της οικονομίας, καθώς η πτώση της λίρας συνεχίζεται ακάθεκτη φτάνοντας σε νέο ιστορικό ναδίρ.
Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό στις 4,9767 λίρες έναντι του δολαρίου στη διαπραγμάτευσή της στην Ασία κατά τη διάρκεια της νύχτας, πριν περιορίσει σήμερα τις απώλειές της, εξαιτίας των ανησυχιών για την οικονομική διαχείριση και τη νομισματική πολιτική υπό την ισχυρότερη εκτελεστική προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν.
Από τις αρχές του έτους η λίρα έχει χάσει περίπου το 22% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την επιρροή του Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και τα επαναλαμβανόμενα αιτήματά του για χαμηλότερα επιτόκια.
Μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία του τη Δευτέρα, ο Ερντογάν διόρισε τον γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Αυτό επέτεινε τις ανησυχίες ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στη νομισματική πολιτική. Χθες, τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ερντογάν δήλωσε πως θεωρεί ότι τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν και ότι ο Αλμπαϊράκ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο.
Η λίρα υποχώρησε έως τις 4,9767 στην ασιατική της διαπραγμάτευση πριν ανακάμψει στις 4,8320 σήμερα στις 10:44 ώρα Ελλάδας.
Ανησυχία Moody's για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's εξέφρασε σήμερα ανησυχίες για τις προοπτικές της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας, δεδομένων των αλλαγών αυτή την εβδομάδα που καθιστούν τον πρόεδρο της χώρας μοναδικό υπεύθυνο για τον διορισμό των μελών της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της τράπεζας και που μειώνουν τη διάρκεια της θητείας του κεντρικού τραπεζίτη.
Οι προκλήσεις στην αποτελεσματικότητα της κεντρικής τράπεζας είναι «προφανώς αυτή τη στιγμή αρνητικό γεγονός για το αξιόχρεο (credit negative)», ανέφερε ο οίκος σε έκθεσή του.
Ο γενικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε νωρίτερα πτώση 1%, έχοντας υποχωρήσει χθες κατά 5%, με τις απώλειες από τις αρχές του έτους να ξεπερνούν το 20%. Οι τραπεζικές μετοχές σημείωναν μικρές διακυμάνσεις αφού υποχώρησαν χθες κατά περισσότερο από 9% - καταγράφοντας τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή τους εδώ και πέντε χρόνια.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 18,79% από το 18,37% χθες.