«Βαρόμετρο» για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται επί 4,5 μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης, αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θεωρείται η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν.
Το τετ α τετ των δύο αντρών θα λάβει χώρα στις 2.30 το μεσημέρι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Και σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή δεν θα παρίστανται υπουργοί. Ο πρωθυπουργός έδωσε ήδη τον τόνο κατά τη χθεσινή του παρέμβαση, θέτοντας το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, στο ανώτατο επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου είπε ότι είναι «πρωτοφανής» για δύο συμμαχικές χώρες και «αποτελεί πληγή για όλη τη Συμμαχία, η οποία πρέπει να επουλωθεί από τη γειτονική χώρα με την άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα».
Απευθύνθηκε στους ηγέτες των χωρών μελών, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και το έθεσε στη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.
Το ίδιο έπραξαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στις συναντήσεις με ομολόγους τους που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Και από το περιβάλλον του προϊδεάζουν για όσα θα πει σήμερα στο Σουλτάνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida ο πρωθυπουργόςθα ζητήσει από το Σουλτάνο να απελευθερώσει εδώ και τώρα τους δύο στρατιωτικούς και θα απορρίψει οποιαδήποτε συσχέτιση και συμψηφισμό των δύο με τους «8». Ενώ αναμένεται να θυμίσει στον Τούρκο πρόεδρο ότι η Ελλάδα είναι ο μόνος σύμμαχός του σε όλη την Ευρώπη και θα βρεθεί απομονωμένος, σε μια συγκυρία που έρχεται αντιμέτωπος και με την οικονομική κρίση που πλήττει την Τουρκία.
«Δεν μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά οι δύο με τους οκτώ»
Ειδικότερα για το θέμα των οκτώ που έφτασαν στη χώρα μας δύο χρόνια πριν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα (και στους οποίους έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο) ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υπογραμμίσει ότι είναι δύο διαφορετικά θέματα που δεν μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά.
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, θα εξηγήσει ότι στη μία περίπτωση υπάρχει ευθεία παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ώρα που για τους οκτώ τηρείται απαρέγκλιτα ο σεβασμός τους.
Να τερματιστεί η παραβατικότητα στο Αιγαίο
Εντωμεταξύ χθες, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «μόνιμη πληγή του ΝΑΤΟ», το γεγονός ότι «η Τουρκία επιμένει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, ενώ, παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιμένει στον διάλογο με την Τουρκία και σημείωσε τη συνεργασία που υπάρχει στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.
Σήμερα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι ίδιες πηγές, σχολιάζουν ότι θα τονίσει πως δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο η παραβατικότητα στο Αιγαίο, ενώ θα θέσει και ζήτημα για την Κύπρο και την ΑΟΖ την ώρα που ο Ερντογάν με το πιστόλι στον κρόταφο προσπαθεί να επιβάλει τις δικές του αποφάσεις.