Μάχη μέχρι τέλους αναμένεται να δώσει η Νέα Δημοκρατία ώστε να δοθεί, άμεσα, η δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.
Για την αξιωματική αντιπολίτευση το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί θέμα υψηλού συμβολισμού αλλά και δημοκρατίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ήδη καταθέσει 3 φορές σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να συζητήσει, όπως έχει πράξει και για την προημερησίας συζήτηση που έχει ζητήσει η ΝΔ. «Δεν ξέρω γιατί αποφεύγετε αυτό το θέμα τόσο συστηματικά και εσείς και ο κ. Βούτσης- για την ψήφο των ομογενών. Τι θα γίνει με αυτό το θέμα, επιτέλους;», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή συζήτηση στο Κοινοβούλιο.
Η πρόταση δεν αφορά μόνο τους ομογενείς, αλλά και όλους τους Έλληνες που έφυγαν τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης και οι οποίοι αδυνατούν να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους λόγω της άρνησης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να υιοθετήσει την πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας, όπως σημειώνουν από την Πειραιώς, χαρακτηρίζοντας προσβλητική τη στάση της κυβέρνησης απέναντι τους.
Αντ’ αυτού η κυβέρνηση με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή προχωρά μόνο στην κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής, ενώ το δικαίωμα ψήφου στην χώρα που κατοικούν, για τους Έλληνες του εξωτερικού το παραπέμπει στις...καλένδες, μιας επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών.
«Πάμε να σπάσουμε τη Β’ Αθηνών και να συμφωνήσουμε τι θα ψηφίσουν οι άνθρωποι από τις επόμενες εκλογές. Γιατί πετάτε το μπαλάκι συνέχεια στην εξέδρα; Γιατί μας λέτε ότι θα φτιάξουμε επιτροπές, είναι δύσκολο, το ένα, το άλλο, το τρίτο; Δεσμευτείτε ξεκάθαρα ότι θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, να πάμε μαζί να σπάσουμε και τη Β’ Αθηνών να μη λέει ο κόσμος ότι τσακωνόμαστε συνέχεια. Να συμφωνήσουμε και σε κάτι! Δεν είναι κακό!», ήταν άλλο σημείο της τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό, χθες στη Βουλή.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε υποστηρίξει το σπάσιμο της Β’ Αθήνας από το 2004, όταν είχε εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής. Από τότε είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανάγκης να χωριστεί σε μικρότερες περιφέρειες, θέση που έχει στηρίξει σταθερά από τότε.
Υπό αυτό το πρίσμα η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει μέχρι την ύστατη ώρα για να ψηφιστούν παράλληλα η κατάτμηση της Β’ Αθήνας και η ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού, ωστόσο, αν η κυβέρνηση φέρει προς ψήφιση μόνο το σπάσιμο των περιφερειών, η Νέα Δημοκρατία είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιρετικά πιθανό να ψηφίσει θετικά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τροπολογία να ψηφιστεί από 200 βουλευτές και να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές.