Μάχη με το χρόνο δίνουν οι Αρχές στην Ταϊλάνδη για την απάντληση των υδάτων από τη σπηλιά όπου παραμένουν εγκλωβισμένα τα δώδεκα παιδιά και ο προπονητής τους προτού οι μουσώνες φέρουν νέες βροχές το Σαββατοκύριακο.
Στόχος είναι να μπορέσουν τα παιδιά να βγουν περπατώντας και να μην αναγκαστούν να κάνουν κατάδυση στα θολά, λασπωμένα νερά υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Ο στρατός χρησιμοποιεί εκατοντάδες αντλίες για να αποστραγγίξει τα νερά από το μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων μονοπάτι που συνδέει την είσοδο με το σημείο όπου βρίσκονται τα παιδιά εδώ και 12 ημέρες.
Μέχρι στιγμής η στάθμη του νερού έχει μειωθεί κατά 40%, απελευθερώνοντας έτσι ένα τμήμα μήκους ενάμιση χιλιομέτρου.
Η επιχείρηση άντλησης εστιάζεται σήμερα σε μια τρίτη μεγάλη λεκάνη κατά μήκος της διαδρομής, όπου το νερό αγγίζει την οροφή του σπηλαίου.
Αν καθαρίσει και η τρίτη αυτή λεκάνη, τότε θα απομένει άλλο ένα τμήμα δυόμιση χιλιομέτρων μέχρι το σημείο όπου βρίσκονται τα ηλικίας 11-16 ετών παιδιά και ο 25χρονος προπονητής. Άγνωστο παραμένει πόσο θα χρειαστεί για να αντληθούν τα νερά, καθώς το Σάββατο αναμένονται νέες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να ξαναπλημμυρίσει η σπηλιά και να αποκοπούν ενδεχομένως τα παιδιά από τον έξω κόσμο για μήνες.
Οι βροχές είναι η μεγαλύτερη ανησυχία , παραδέχθηκε ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιανγκ Ράι, Ναρονγκσάκ Οσατανακόρν, καθώς οι Αρχές υπολογίζουν για πόσο διάστημα ακόμη θα επιτρέψουν την παραμονή των σωστικών συνεργείων στη σπηλιά, προτού διατάξουν την απομάκρυνσή τους υπό το φόβο νέων πλημμυρών.
Το σενάριο της κατάδυσης εξακολουθεί να εξετάζεται μολονότι κρύβει πολλές παγίδες και τα παιδιά δεν ξέρουν κολύμπι. Εκπαιδεύονται πάντως εντατικά στις καταδύσεις με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού και μελετάται η πιθανότητα τμηματικής εκκένωσης των παιδιών- πρώτα εκείνα που είναι στην καλύτερη φυσική κατάσταση, αν και αυτό σημαίνει ότι κάποια θα πρέπει να μείνουν μόνα τους πίσω...
Στο μεταξύ εγκαθίσταται ένα καλώδιο οπτικών ινών μέσα στο σπήλαιο και σύντομα θα φθάσει το σημείο, όπου βρίσκονται τα παιδιά, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν με τους γονείς τους.
Τα νεώτερα για την κατάσταση των παιδιών και τη στάθμη των υδάτων φθάνουν με βραδείς ρυθμούς έξω, καθώς χρειάζονται συνολικά 11 ώρες για να φθάσει κανείς από την είσοδο του σπηλαίου στο σημείο όπου βρίσκονται και να επιστρέψει.
Την ίδια ώρα έως και 30 συνεργεία χτενίζουν τη ζούγκλα πάνω από την οροφή του σπηλαίου με την ελπίδα να βρουν νέα ανοίγματα, κοντά στο σημείο όπου βρίσκονται τα παιδιά ώστε να σκάψουν και να μπορέσουν να τα απεγκλωβίσουν με ασφάλεια. «Το γεγονός ότι κυκλοφορεί αέρας στο σημείο, σημαίνει ότι από κάπου μπαίνει», είπε ο κυβερνήτης της επαρχίας.