Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα ότι ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό ζήτημα στην ΕΕ ενδέχεται να είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση του μπλοκ.
Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά την σύγκρουσή της με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, η Μέρκελ προσπάθησε να αδράξει την ευκαιρία για να δείξει ότι κρατά στιβαρά στα χέρια της τα ηνία της εξουσίας. Υπογράμμισε ότι η συμφωνία που πέτυχε την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών γεφυρώνει τις διϊστάμενες απόψεις και τα αλληλοσυγκρουόμενα ενίοτε συμφέροντα των κρατών μελών.
«Ο τρόπος που θα χειριστούμε το μεταναστευτικό θα αποφασίσει κατά πόσον η Ευρώπη θα συνεχίσει να υπάρχει στο μέλλον», τόνισε σε μια φορτισμένη συνεδρίαση, όπου η επικεφαλής της ΚΟ της ακροδεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Άλις Βάιντελ την κάλεσε να παραιτηθεί.
Η Μέρκελ επεσήμανε ότι η η ΕΕ πρέπει να προσφέρει στους κατοίκους της μια ενιαία στάση αναφορικά με τη μετανάστευση, η οποία θα είναι νομικά σωστή και ρεαλιστική προκειμένου να μην τους αποξενώσει.
«Πρέπει να οριστεί ένα σύστημα για κάθε είδους μετανάστευση, ώστε οι άνθρωποι να έχουν την εντύπωση ότι διατηρείται ο νόμος και η τάξη», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος υπογραμμίζοντας ότι η ίδια τόνισε στη σύνοδο την ανάγκη καλύτερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και σύναψης εταιρικών σχέσεων με αφρικανικά κράτη για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
«Η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί παγκόσμια λύση», είπε.
Η Μέρκελ διαπραγματεύεται με τους Σοσιαλδημοκράτες ελάσσονες εταίρους της στον κυβερνητικό συνασπισμό προκειμένου να αποσπάσει την έγκρισή τους για τον συμβιβασμό που έκαναν τα δύο κόμματα της συντηρητικής παράταξης, CDU και CSU.
Κλάδος ελαίας στον Ζεεχόφερ
To γεγονός ότι το προσφυγικό θα κρίνει εν πολλοίς την επιτυχία ή την αποτυχία της τέταρτης θητείας της στην καγκελαρία ήταν εμφανές κι από το ότι η Μέρκελ ελάχιστα αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό για το νέο έτος, που ήταν και το επίσημο θεμα της συζήτησης στην Μπούντεσταγκ. Η καγκελάριος εστίασε, αντιθέτως στο μεταναστευτικό και τις μετακινήσεις των προσφύγων εντός της ΕΕ, βασικό θέμα της κόντρας της με τον Ζεεχόφερ που απαιτεί αυστηρότερα μέτρα. Η Μέρκελ του έτεινε κλάδο ελαίας από το βήμα της βουλής: «Δεν μπορεί να αποφασίζουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες πού θα γίνεται η επεξεργασία των αιτημάτων τους [για χορήγηση ασύλου]», είπε επικαλούμενη τη συμφωνία με την Αθήνα που θα επιτρέψει στη Γερμανία να στέλνει πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα. «Πρέπει να υπάρχει περισσότερη τάξη σ’ όλες τις μορφές μετανάστευσης».
Η καγκελάριος είπε ακόμη ότι μαζί με τον Ζεεχόφερ θα έχουν συνομιλίες με τις ηγεσίες κι άλλων κρατών της ΕΕ για να κλείσουν ανάλογες συμφωνίες. Ήταν μια κίνηση που αποσκοπούσε στη συμφιλίωση μετά από εβδομάδες συγκρούσεων με τον επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, ο οποίος είχε απειλήσει να παραιτηθεί και να αποσύρει το κόμμα του από την Χριστιανική Ένωση.