Το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούσαν λάδι κάνναβης ο Ιησούς και οι απόστολοι για να κάνουν «θαύματα» αφήνει ανοικτό ένας Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας βιβλίων που ενθαρρύνουν τη χρήση μαριχουάνας.
Ο Ντέιβιντ Μπίνενστοκ υποστηρίζει ότι η κάνναβη ήταν ευρέως διαδεδομένη στη Μέση Ανατολή πριν από 2.000 χρόνια και οι άνθρωποι της εποχής εκείνης τη χρησιμοποιούσαν για ιατρικούς σκοπούς.
Όπως ισχυρίζεται ο αμφιλεγόμενος ιστορικός, το συστατικό kaneh-bosem στα έλαια χρίσματος, που χρησιμοποιούσε η εκκλησία στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους, ήταν ένα εκχύλισμα κάνναβης, που βοηθούσε στη θεραπεία ατόμων με σωματικά ή ψυχικά νοσήματα.
«Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι η κάνναβη ήταν ευρέως διαθέσιμη την εποχή εκείνη – πρέπει να γνώριζαν πώς να την καλλιεργούν και να εκμεταλλεύονται τις ιατρικές της ιδιότητες», είπε ο Μπίνενστοκ στην εφημερίδα Daily Star, άποψη που συμμερίζεται και ο ερευνητής της κάνναβης, Κρις Μπένετ, ο οποίος σε άρθρο του σε περιοδικό για τα λεγόμενα «μαλακά ναρκωτικά», το High Times, υποστήριξε ότι υπάρχουν αρχαιολογικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ιατρική χρήση της κάνναβης την εποχή εκείνη.
Πολλοί ιστορικοί και άλλοι ειδικοί αμφισβητούν, ωστόσο, τους ισχυρισμούς του Μπίνεστοκ ότι ο Ιησούς και οι απόστολοι χρησιμοποιούσαν μαριχουάνα.
Ο καθηγητής Βοτανολογίας του Πανεπιστημίου Oid Dominion, Λίτον Τζον Μάσελμαν, λέει ότι οι αποδείξεις ότι η μαριχουάνα ήταν συστατικό του ιερού ελαίου χρίσματος είναι «τόσο αδύνατες, που εγώ δεν θα τους έδινα καμία σημασία». Όπως επισημαίνει, το keneh-bosum πιθανότατα είναι ο άκορος (acorus calamus ή Calamus aromaticus- Κάλαμος ο αρωματικός, γνωστός για το πολύτιμο αιθέριο έλαιο του) παρά κάποια ψυχότροπη ουσία.
«Ο Κάλαμος είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό της αγιουβερδικής ιατρικής και έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελσματικός», τονίζει. «Για παράδειγμα στη Σρι Λάνκα τον βρίσκει κανείς σε κάθε κατάστημα βοτάνων, ενώ καλλιεργείται και σε πολλά σπίτια παγκοσμίως».