Τη δέσμευση ότι η συμφωνία με τα Σκόπια δεν θα κυρωθεί αν δεν ερωτηθεί ο λαός ή αν δεν περάσει με αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή (180 ψήφους) έκανε δημοσίως ο Πάνος Καμμένος, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί, στη σκιά της ηχηρής απουσίας του χθες το μεσημέρι από το υπουργικό συμβούλιο.
Ο κ. Καμμένος είπε συγκεκριμένα: «Δηλώνω ξεκάθαρα, αναλαμβάνω την ευθύνη, ότι δεν θα έρθει σε κύρωση η συμφωνία με τα Σκόπια στη Βουλή αν δεν αποφασίσει ο ελληνικός λαός, εκτός αν η συμφωνία έρθει με 180 βουλευτές. Οταν λέω να ερωτηθεί ο λαός, αυτό γίνεται με δημοψήφισμα ή εκλογές».
Ο κ. Καμμένος είπε ακόμη ότι προς το παρόν «το σχέδιο της συμφωνίας δεν έχει καμία βαρύτητα και δέσμευση μέχρι την κύρωσή του από τη Βουλή. Όλες οι άλλες προϋποθέσεις της συμφωνίας είναι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσουν τα Σκόπια».
Κατά τον Πάνο Καμμένο, «ακόμα και αυτή η κύρωση που έγινε στα Σκόπια δεν είναι έγκυρη, αφού δεν φέρει την υπογραφή του προέδρου», αναφερόμενος στην αναπομπή της συμφωνίας που έκανε ο Γκεόργκι Ιβανόφ μετά την ψήφισή της από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.
«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δέσμευση της χώρας αν δεν τελειώσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.
Σε ό,τι αφορά στη χθεσινή απουσία του από το υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Καμμένος είπε ότι είχε ραντεβού και δεν έκανε τσαλίμια, ενώ δήλωσε ότι θα παραστεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Aναλυτικά οι δηλώσεις του:
«Θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να έρθει σε κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών χωρίς την έγκριση του λαού. Ο λαός θα αποφασίσει, εκτός αν υπάρχουν 180 βουλευτές» είπε ο Πάνος Καμμένος. Όπως υποστήριξε «το σχέδιο της συμφωνίας δεν έχει καμία βαρύτητα και δέσμευση μέχρι την κύρωσή του από τη Βουλή. Όλες οι άλλες προϋποθέσεις της συμφωνίας είναι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσουν τα Σκόπια».
Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την άποψη πως «η κύρωση που έγινε στα Σκόπια δεν είναι έγκυρη αφού δεν φέρει την υπογραφή του προέδρου», αναφερόμενος στην αναπομπή της συμφωνίας που έκανε ο Γκεόργκι Ιβανόφ μετά την ψήφισή της από τη Βουλή της πΓΔΜ, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία δέσμευση της χώρας αν δεν τελειώσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια». Επισήμανε δε ότι θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ μαζί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.
Στην ίδια συνέντευξη, εξέφρασε την ελπίδα για απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται όμηροι χωρίς να έχει αποδοθεί κατηγορητήριο, στηριζόμενος στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία για την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα. Η απελευθέρωση των δύο συμμάχων στρατιωτικών, των δύο Ευρωπαίων στρατιωτικών, θα βοηθήσει και στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, είπε και επανέλαβε ότι η απελευθέρωσή τους είναι ζήτημα που αφορά και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Για τα εξοπλιστικά:
Όσον αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, γνωστοποίησε ότι:
-Μέχρι το τέλος της ΔΕΘ θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16,
-Προχωρούν οι διαδικασίες για την υποστήριξη τόσο των MIRAGE-2000 όσο και των αεροσκαφών C-27j , ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες και το θέμα της προμήθειας των γαλλικών φρεγατών, στη βάση των συζητήσεων του 2009. Οι συγκεκριμένες φρεγάτες θα είναι έτοιμες το 2023.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι καθόλα έτοιμες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που θα προκύψουν από την ανακήρυξη της ΑΟΖ.
Υπογράμμισε ότι οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης έναντι του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφορικά με το μισθολογικό, θα ικανοποιηθούν. Βρίσκομαι σε διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο και μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να κάνει σχετικές ανακοινώσεις, σημείωσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχυθεί ο νότιος τομέας του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας που πλήττει και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η ενίσχυση του νοτίου τομέα της συμμαχίας επιτυγχάνεται και μέσω της χώρας μας διά της αναβάθμισης τόσο της βάσης της Σούδας όσο και διά των άλλων δομών στη Λάρισα στην Ανδραβίδα και αλλού, πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ενώ χαρακτήρισε κυρίαρχη τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ για παρουσία του στο Αιγαίο σχετικά με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Ο κ. Καμμένος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του προέδρου της ΝΔ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης γενικότερα. «Ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθεια του να φανεί υπερπατριώτης επιχείρησε να ρίξει την κυβέρνηση, καθοδηγούμενος από τον Σαμαρά και τον Γεωργιάδη, πούλησε τον Καραμανλή με την πρόσφατη πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε στη Βουλή» ανέφερε σχετικά ο υπουργός. Χαρακτήρισε δε «ηλιθιότητα» την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη προς τούτο να επικαλεστεί εθνικό θέμα. Εμείς δεν κάνουμε πίσω, πρόσθεσε.
Σχετικά με την απουσία του από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, περιορίσθηκε να πει ότι είχε να χειρισθεί κάποια θέματα για τα οποία δεν θα αναφερθεί δημοσίως. «Εγώ δεν κάνω τσαλιμάκια» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματός του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε στα 2.646 δημοσιεύματα από υπάρξεως τους ότι καταρρέουν. Για να μας δίνουν οι δημοσκοπήσεις πάνω από 1,5% πάμε καλά. Εκτίμησε ότι οι ΑΝΕΛ θα επιβιώσουν και μετά την 6η εντολή από τον ελληνικό λαό, ενώ υπενθύμισε την πορεία άλλων κομμάτων, της κα Μπακογιάννη, του κ. Σαμαρά, του κ. Αβραμόπουλου.
Εμείς είμαστε ένα κίνημα πολιτών διαφορετικό, που ανέτρεψε τη μεταπολιτευτική ρήση του Ευάγγελου Αβέρωφ «όποιος φεύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος» σημείωσε, για να συμπληρώσει: «Στη ΝΔ έχουν μπει οι λύκοι και αλληλοτρώγονται».
Για την ΑΟΖ:
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι καθόλα έτοιμες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που θα προκύψουν από την ανακήρυξη της ΑΟΖ.
Πρόσθεσε ότι το θέμα της ΑΟΖ με την Αλβανία «κλείνει» ενώ έχουν προωθηθεί οι διαδικασίες για την ανακήρυξη της ΑΟΖ με άλλες χώρες.
Όσον αφορά το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρέπεμψε στο υπουργείο Εξωτερικών.
Αναφερόμενος ειδικότερα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ο κ. Καμμένος επικεντρώθηκε στη συμφωνία για την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό ταυτότητας και επαναταφή, πεσόντων Ελλήνων Στρατιωτικών Ελληνο-Ιταλικού πολέμου 1940-41, ώστε να παραληφθούν οι ήρωες. «Ο πρώην υπουργός κ. Σούρλας παλεύει 30 χρόνια για να γίνει αυτό», συμπλήρωσε. «Είναι προς όφελος της Αλβανίας να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα», επισήμανε.
Αναφορικά με το θέμα της διεκδίκησης περιουσιών, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε ότι δεν αφορά τους τσάμηδες που ήταν εγκληματίες πολέμου. «Με εγκληματίες πολέμου δεν συνομιλούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε ότι η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ θα ενισχύσει τα δικαιώματα που πιθανώς δεν είχε της ελληνικής μειονότητας της βόρειας Ηπείρου «που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει». Κάλεσε δε την αλβανική κυβέρνηση να απομακρύνει τα ακραία στοιχεία και να προστατεύσει τη μειονότητα.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι οι συνεχείς προκλήσεις κάνουν μόνο κακό στις δύο χώρες ενώ η συνεχιζόμενη ομηρεία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την γείτονα «δεν είναι η καλύτερη εικόνα για τη διεθνή κοινότητα».
Τέλος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε ότι η χώρα μας έχει αποστείλει προς τις ΗΠΑ, κατόπιν πρωτοβουλίας της δεύτερης, κατάλογο με τα μέσα που χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις ενόψει της ανάληψης και των νέων καθηκόντων τους.