Εργώδεις ζυμώσεις, προβληματισμοί και επανασχεδιασμοί για την μελλοντική του πορεία επικρατούν στο «Ποτάμι» μετά την απόφαση για αποχώρηση από το ΚΙΝ.ΑΛ, που ελήφθη στην ΜΕΣΥΑ (Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων).
Την ίδια ώρα, σκεπτικισμός επικρατεί και στα ηγετικά κλιμάκια του «Κινήματος Αλλαγής», και ως προς την στάση που πρέπει να κρατήσουν έναντι του «Ποταμιού», αλλά και στη στρατηγική του με ορίζοντα τις εκλογές...
Σε χαμηλό βαρομετρικό εσωστρέφειας και...vertigo έχει περιπέσει το «Ποτάμι» μετά την απόφαση για αποχώρηση από το ΚΙΝ.ΑΛ, που ελήφθη στην ΜΕΣΥΑ (Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων).
Ως επιτυχία του Σταύρου Θεοδωράκη, μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός ότι η εισήγησή για το διαζύγιο με το Κίνημα Αλλαγής, εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία ( 97 υπέρ, 16 κατά και 5 λευκά), και αποφεύχθηκε έτσι η εικόνα της πολυδιάσπασης. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι με την απόφαση δεν διασφαλίζει η εσωκομματική ηρεμία στη Σεβαστουπόλεως. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δέχθηκε έντονη και επί της ουσίας κριτική και όχι μόνο από στελέχη που θα μείνουν στο Κίνημα Αλλαγής. Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης μίλησε για οργανωτική ανυπαρξία, ο Παναγιώτης Βλάχος μειοψήφησε και η κίνηση «Μπροστά» στην οποία είναι επικεφαλής ανακοίνωσε ήδη την αποχώρησή της από το Ποτάμι.
Τα βλέμματα όλων, στρέφονται τώρα τυπικά στο συνέδριο που αναγγέλθηκε ότι θα γίνει τον Οκτώβριο, με αντικείμενο τις πολιτικές θέσεις του κόμματος, τις δυνάμει κυβερνητικές συνεργασίες και την εκλογή ηγεσίας. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι μέχρι τον Οκτώβριο οι ισορροπίες και οι συσχετισμοί που κατορθώθηκε να περισωθούν στο κόμμα, θα παραμείνουν αμετάβλητες.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι πριν από την ψηφοφορία, ο ευρωβουλευτής του «Ποταμιού» Μίλτος Κύρκος κατέθεσε πρόταση... παραμονής στο Κίνημα Αλλαγής. Αλλά, με όρους που η Χαριλάου Τρικούπη θα απέρριπτε, ώστε να μη μείνει στο Ποτάμι η ευθύνη του διαζυγίου! Στην κίνηση του κ. Κύρκου, ο κ. Θεοδωράκης διείδε τον κίνδυνο να καταγραφεί εσωκομματικός συσχετισμός και τελικά τον έπεισε να τεθεί σε ψηφοφορία η πρότασή του μόνο εφόσον δεν υπερψηφιζόταν η εισήγηση αποχώρησης. Έτσι ενώθηκαν οι ψήφοι, καθώς όπως είπε ο Μίλτος Κύρκος «με υποχρεώνεις να ψηφίσω την αποχώρηση γιατί δε μπορώ να διαφοροποιηθώ χωρίς όρους....»
Στις ομιλίες, έγινε εμφανής και η απόσταση που χωρίζει τους βουλευτές του κόμματος. Μπορεί να συμφώνησαν όλοι στην αποχώρηση, αλλά από εκεί και πέρα οι δρόμοι τους δεν φαίνεται να συμπίπτουν. Σπύρος Δανέλλης και Μίλτος Κύρκος αναζητούν τη νέα αριστερά, την ανάγκη το Ποτάμι να εκφράσει τον φιλελεύθερο κόσμο τόνισε ο Γιώργος Αμυράς, κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Γρηγόρης Ψαριανός ενώ ο Σπύρος Λυκούδης ανακοίνωσε πως κάθε στέλεχος των Μεταρρυθμιστών θα ορίσει τον ρόλο του στο Ποτάμι ή το Κίνημα Αλλαγής. Ο ίδιος ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δε θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ένα κόμμα που αποφασίζει ο αρχηγός. Σε κάθε περίπτωση, οι Μεταρρυθμιστές θα συνεδριάσουν σήμερα και αύριο.
Εντύπωση προκάλεσε και η δήλωση του κ. Δανέλλη (που φάνηκε να τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «δεν θα πρέπει ν’ αποκλείει κανείς το9 ενδεχόμενο το Ποτάμι να διαλυθεί...»
Θεδωράκης: Οχι σ’ εκλογές με «απλή»
Σε σημερινή του συνέντευξη, ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε τις χθεσινές θέσεις του ότι ο «χωρισμός» του Ποταμιού από το ΚΙΝ.ΑΛ κατέστη μονόδρομος, μετά τις διαφωνίες ουσίας και πολιτικής στρατηγικής που διαφάνηκαν τόσο στο θέμα του «Σκοπιανού», όπου η κ. Γεννηματά αποφάσισε να κρατήσει αρνητική στάση κόντρα στις θέσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, όσο και στο αίτημα της άμεσης, πριν υπογραφεί η συμφωνία για τα Σκόπια, προσφυγής στις κάλπες που «δεν ήταν θέση πλειοψηφική, αλλά ανακοινώθηκε ως προσωπική της πρωτοβουλία».
Σχολιάζοντας στον ΣΚΑΙ την απόφαση αποχώρησης, κ. Θεοδωράκης, την χαρακτήρισε «δύσκολη και όχι ευχάριστη, είχαμε επενδύσει πολλά στο ΚΙΝΑΛ, αλλά όταν βλέπεις ότι κάτι δεν προχωράει πρέπει να παίρνεις απόφαση όπως συμβαίνει και στη ζωή. Σημείωσε ότι «είναι απλούστευση το αν θα στηρίξουμε τη ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά».
Νέα κυβέρνηση, διευκρίνισε, θα κάνει το πρώτο κόμμα με μπόνους 50 εδρών. «Εμείς δεν θέλουμε να πάμε σε πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική, ούτε θα συμφωνήσουμε για νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή...»
Οι σχέσεις με το ΚΙΝ.ΑΛ
Ο κ. Θεοδωράκης, μίλησε για ανάγκη καλών σχέσεων από εδώ και μετά με το ΚΙΝ.ΑΛ και την κ. Γεννηματά. Η ίδια, σχολιάζοντας τις κινήσεις του «Ποταμιού», περιορίσθηκε να δηλώσει ότι κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί «από τα λόγια και τις πράξεις όλων...». Οι... εθιμοτυπικές, όμως, αβρότητες, φαίνεται ότι δεν θα μακροημερεύσουν. Ο κ. Θεοδωράκης, που φιλοδοξεί να καταστήσει πάλι το «Ποτάμι» ελκυστικό σε κεντρογενείς ψηφοφόρους, είναι αναπόφευκτο αργά ή γρήγορα να αντιπαρατεθεί με το ΚΙΝ.ΑΛ (ενδεχομένως και με ένα... νέο ΠΑΣΟΚ).
Από πλευράς κ. Γεννηματά ,πάλι, είναι πρόδηλη η ενόχληση και ο εκνευρισμός της από την ουσία των όσων διατυπώθηκαν στην ΜΕΣΥΑ, Πως, δηλαδή, «το Κίνημα Αλλαγής... κατέληξε να είναι διαφορετικό από αυτό για το οποίο ξεκινήσαμε... αναλώθηκε σε εσωκομματικές ισορροπίες, απέφυγε το άνοιγμα σε πρόσωπα εκτός των στενών κομματικών τειχών, οι πιο κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται από ένα στενό κύκλο γύρω από την πρόεδρο... πολιτικές συμπεριφορές που υπονόμευαν την δημοκρατική λειτουργία... απαίτηση μονολιθικότητας» και άλλα επιθετικά παρόμοια...
Από σήμερα. αναμένεται... μπαράζ δηλώσεων και συνεντεύξεων στα ΜΜΕ από στελέχη του ΚΙΝΑ.ΑΛ, με τις οποίες θα κατηγορείται το «Ποτάμι» ότι με την στάση και τις συνεχείς διαφοροποιήσεις του κατέστη πλέον το «περίεργο» εμπόδιο στην προσπάθεια του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς να κατακτήσει την τρίτη θέση και την τρίτη εντολή που αποτελεί τον στρατηγικό στόχο της Φώφης Γεννηματά. Η χθεσινή πρώτη και σχετικά ήπια ανακοίνωση, ήταν απλά μια πρόγευση με τους συμβιβασμούς που επιβλήθηκαν από την ανάγκη να συμφωνήσουν στο τελικό κείμενο ο Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Ανδρουλάκης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιώργος Καμίνης