Οριστικό διαζύγιο: Αποχώρησε το Ποτάμι από το Κίνημα Αλλαγής - iefimerida.gr

Οριστικό διαζύγιο: Αποχώρησε το Ποτάμι από το Κίνημα Αλλαγής

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά /Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής αποφάσισε η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) του κόμματος, υιοθετώντας τη σχετική εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη.

Η εισήγηση του επικεφαλής του Ποταμιού βρήκε την πλειοψηφία του κόμματος να συμφωνεί και μετά από ψηφοφορία στη ΜΕΣΥΑ αποφάσισε την «απεμπλοκή» από το ΚΙΝΑΛ.

Κατά την ψηφοφορία τα μέλη ψήφισαν:

  • 97 υπέρ της αποχώρησης  
  • 16 υπέρ της παραμονής 
  • 5 λευκό 
Οριστικό διαζύγιο: Αποχώρησε το Ποτάμι από το Κίνημα Αλλαγής | iefimerida.gr 0

Θεοδωράκης: Πρώτο μέλημα να σώσουμε τον προοδευτισμό – Αιχμές κατά ηγεσίας ΚΙΝΑΛ

Η απεμπλοκή από το ΚΙΝΑΛ είναι «δύσκολη αλλά αναγκαία επιλογή» για «να μην απαξιωθεί το Ποτάμι, για να μη διαλυθεί μέσα στις έριδες του Κινήματος Αλλαγής» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην ομιλία του στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του Ποταμιού (ΜΕΣΥΑ), όπου με συντριπτική πλειοψηφία -με 97 ψήφους- αποφασίστηκε το οριστικό διαζύγιο με το Κίνημα Αλλαγής.

Άσκησε δριμεία κριτική στον τρόπο λειτουργίας του ΚΙΝΑΛ και στον τρόπο λήψης αποφάσεων, αφήνοντας σοβαρές αιχμές για την ηγεσία του, που ύψωσε σημαία παλιομοδίτικη.

«Κάναμε θυσίες για να υπερασπιστούμε αυτή την ένωση. Όμως κάτι δεν πάει καλά. Αν και ο χώρος που δημιουργήσαμε διαθέτει δυνάμεις που εκφράζουν ενδιαφέρουσες και καινοτόμες απόψεις, εντούτοις, η ηγεσία επιμένει σε πολιτικές του παρελθόντος» ανέφερε για να προσθέσει: «Δεν μπορώ να καθυστερώ άλλο την αλήθεια! Η σημαία ενός παλιομοδίτικου κόμματος που υψώθηκε ξαφνικά στο ΚΙΝΑΛ είναι συνταγή αποτυχίας».

Οριστικό διαζύγιο: Αποχώρησε το Ποτάμι από το Κίνημα Αλλαγής | iefimerida.gr 1

Επαναλαμβάνοντας τη στήριξη στη συμφωνία των Πρεσπών και στη συνταγματική αναθεώρηση, τόνισε ότι το απόλυτο «όχι» δεν είναι πολιτική.

«Ήταν η καραμέλα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που δηλητηρίασε την Ελλάδα στα χρόνια της αντιμνημονιακής υστερίας. Οι επαγγελματίες της κλασικής πολιτικής θα σου πουν ότι έτσι κάνεις πολιτική. Έτσι κρατάς τον κόσμο σου. Κάνουν λάθος!» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Δεν με ενδιαφέρει να είμαι βουλευτής Επικρατείας σε οποιοδήποτε κόμμα Αριστερά ή Δεξιά, ξεκαθάρισε απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε για τις επιλογές του και στα υπονοούμενα που αφέθηκαν για τις αιτίες πίσω από αυτές.

«Το λέω ξανά: Το Ποτάμι δεν θα γίνει το ρεαλιστικό άλλοθι του ΣΥΡΙΖΑ ούτε το εκσυγχρονιστικό άλλοθι της ΝΔ. Το Ποτάμι είναι Ποτάμι. Καθαρό, διαυγές και όχι θολό και υπόγειο» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Εξηγώντας δε την απόφαση του να εισηγηθεί την απεμπλοκή από το ΚΙΝΑΛ είπε ότι αυτό αποτελεί και αίτημα των υποστηρικτών του κόμματος. «Όλο και πιο συχνά τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες μας καλούν να σταθούμε καθαρά μπροστά τους, όχι κρυμμένοι σε άλλα σχήματα. Να έχουν καθαρές επιλογές στις εθνικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές» είπε.

Οριστικό διαζύγιο: Αποχώρησε το Ποτάμι από το Κίνημα Αλλαγής | iefimerida.gr 2

«Έχουμε μάχες να δώσουμε. Και θέλω να είμαστε όλοι μαζί. Το Ποτάμι είναι εδώ. Το Ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» τόνισε, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές και τα στελέχη του Ποταμιού.

Κίνημα Αλλαγής: Προχωράμε μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν

Το Κίνημα Αλλαγής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τοποθετείται μετά το «διαζύγιο» με το Ποτάμι.

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται πως όποιος υποτιμά την ανάγκη για ενότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι σίγουρο ότι θα κριθεί από τον κόσμο της παράταξης και παράλληλα τονίζεται πως το Κίνημα Αλλαγής προχωράει μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν.

Αναλυτικά:

«Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι το κεκτημένο των εκατοντάδων χιλιάδων συνιδρυτών του που αποτελούν τους μόνους αναντικατάστατους εγγυητές της πορείας του. Ενώσαμε τον κατακερματισμένο προοδευτικό χώρο.

Στόχος μας ο αυτόνομος πρωταγωνιστικός μας ρόλος, μέσα από την αύξηση της επιρροής μας και την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών.

Είμαστε ο προοδευτικός πόλος απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου και στο συνέδριο του Μαρτίου, αποτυπώθηκε με σαφήνεια ότι το κίνημα αλλαγής εκφράζει τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου.

Ενώσαμε και εκφράζουμε τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου. Υπηρετούμε την απαίτηση του προοδευτικού κόσμου για πολιτική ενότητα μέσα από τις αναγκαίες συνθέσεις.

Οι διαφορετικές απόψεις ενισχύουν τον πλουραλισμό του εγχειρήματος αρκεί να διασφαλίζουν την ενότητα και την συσπείρωση και όχι να οδηγούν στον κατακερματισμό.

Αμφιθυμίες, μπρος πίσω και μετέωρα βήματα δεν βοήθησαν. Προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν θέση.

Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον προοδευτικό κόσμο που απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών και του ρόλου μας. Το εγχείρημα δύσκολο, η ευθύνη όμως ακόμη μεγαλύτερη.

Όποιος υποτιμά την ανάγκη για ενότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι σίγουρο ότι θα κριθεί από τον κόσμο της παράταξης.

Κάθε δυσκολία μας ενώνει ακόμη περισσότερο.

Προχωράμε μπροστά με αποφασιστικότητα για την ισχυρή Κεντροαριστερά που θα εξασφαλίσει προοδευτικές λύσεις για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Προχωράμε μπροστά με ανοιχτό πνεύμα, προσθέτοντας και πολλαπλασιάζοντας δυνάμεις, προχωράμε μπροστά με αυτούς που θέλουν και μπορούν».

Οριστικό διαζύγιο: Αποχώρησε το Ποτάμι από το Κίνημα Αλλαγής | iefimerida.gr 3
Οριστικό διαζύγιο: Αποχώρησε το Ποτάμι από το Κίνημα Αλλαγής | iefimerida.gr 4

Αποχώρησε από το Ποτάμι η πολιτική κίνηση «Μπροστά» -Μένει στο ΚΙΝΑΛ

Η πολιτική κίνηση Μπροστά που για περίπου τρία χρόνια συνεργάστηκε με το Ποτάμι ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τα όργανα του Ποταμιού.

Σε κείμενο της εξηγεί τους λόγους: «Η σημερινή απόφαση της ΜΕ.ΣΥ.Α. για αυτόνομη πορεία του Ποταμιού έρχεται σε αντίθεση με την ενότητα του Κινήματος Αλλαγής, την οποία θεωρούμε ουσιαστική προϋπόθεση για την πολιτική ανάκαμψη του προοδευτικού χώρου, αλλά και βασική προϋπόθεση της συνεργασίας μας με το Ποτάμι από το 2015.

Στα χιλιάδες στελέχη του Ποταμιού, που ήρθαν στις κάλπες του Νοεμβρίου, που πιστεύουν ότι η διαφορετικότητα δεν είναι λόγος ρήξης και πιστεύουν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ο χώρος μέσα στον οποίο μπορούν να επιβιώσουν οι ιδέες τους, τα καλούμε να συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα.

Ευχαριστούμε το Σταύρο Θεοδωράκη και τους συνεργάτες του, τους βουλευτές, τα πολιτικά στελέχη, τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες και τους εθελοντές του Ποταμιού για τη συνεργασία.

Ευχόμαστε στο Ποτάμι να συνεχίσει να υπάρχει χάριν της πολυφωνίας που έχει ανάγκη η πολιτική μας ζωή».

Η πρόταση Θεοδωράκη

Η συνεδρίαση ήταν κλειστή και ξεκίνησε με την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκης ο οποίος εισηγήθηκε στα στελέχη του Ποταμιού την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής. Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι ο αρχικός του στόχος που ήταν να διευρυνθούν οι δυνάμεις στο Κίνημα Αλλαγής δεν επετεύχθη και ως εκ τούτου θεωρεί ότι η ενδεδειγμένη λύση αυτήν τη στιγμή είναι να χωρίσουν οι δρόμοι με το Κίνημα Αλλαγής.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, εξήγγειλε συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο, λέγοντας πως εκεί θα αποφασιστεί ποια θα είναι η ηγεσία του Ποταμιού και των συμμάχων του. Παράλληλα, διέψευσε σενάρια ότι έχει προχωρήσει σε συμφωνία συνεργασίας είτε με τη Νέα Δημοκρατία, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι στελέχη του Ποταμιού, όπως η Αθηνά Δρέττα, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο Παναγιώτης Βλάχος έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν στο Κίνημα Αλλαγής.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

Ηδη νωρίτερα είχαν τοποθετηθεί οι βουλευτές του Ποταμιού, που όλοι τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από το Κίνημα Αλλαγής.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς τάχθηκε υπέρ της δυναμικής επιστροφής του Ποταμιού. Ο Γιώργος Αμυράς ανέφερε ότι στις επόμενες ευρωεκλογές το Ποτάμι πρέπει να μην είναι με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, αλλά με τους Φιλελεύθερους ή με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτοκριτική έκανε ο Σπύρος Δανέλλης, αναφέροντας ότι υπερέβαλε στις τελευταίες εμφανίσεις του, ενώ σημείωσε ότι η θέση του παραμένει σταθερή για ένα ενωμένο, δυνατό Ποτάμι.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός επιτέθηκε στην «ψευδεπίγραφη αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ότι θα παραμείνει σε ένα Ποτάμι που θα επιστρέψει στις αρχές του.

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Λυκούδης είπε ότι δεν θα μείνει ούτε μια ώρα σε ένα κόμμα που του λένε ότι όλα θα τα αποφασίζει ο αρχηγός, αναφερόμενος στο Κίνημα Αλλαγής. Ακόμη, διευκρίνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκληθούν οι Μεταρρυθμιστές για να αποφασίσουν πώς θα συγχρονίσουν το βήμα τους με το Ποτάμι.

Η πρόταση για παραμονή στο ΚΙΝΑΛ

Απρόσμενη εντύπωση προκάλεσε κείμενο του ευρωβουλευτή Μίλτου Κύρκου και του ηγετικού στελέχους Γιάννη Μεΐμάρογλου στο οποίο προτείνουν την παραμονή στο Κίνημα Αλλαγής, του Ποταμιού υπό συγκεκριμένους προγραμματικούς όρους που αφορούν σε πέντε βασικές μεταρρυθμίσεις (Δημόσια Διοίκηση- Διακυβέρνηση, Άρση Εμποδίων Επιχειρηματικότητας, Γεωργία, Τουρισμός, Ενέργεια). Ταυτόχρονα προτείνεται σαφές χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία υλοποίησής τους, το οποίο θα περιλαμβάνει τις δράσεις των πρώτων 100 ημερών, ενός χρόνου και τριών χρόνων, από την οποιαδήποτε κυβέρνηση θα στηρίξει το Κίνημα Αλλαγής, καθώς και τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, που θα τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ