Αρνητικές είναι οι πιο πολλές ΠΑΕ της Super League στην πρόταση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, για μείωση των ομάδων σε 12 από την αγωνιστική περίοδο 2019/20, οι οποίες θα προκύψουν από το μεταβατικό πρωτάθλημα της νέας σεζόν.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, ο υφυπουργός ανέλυσε στις ομάδες το πλάνο του για την αναδιάρθρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, καταθέτοντας στη λίγκα τις προτάσεις του, όμως δεν υπήρξε σύμπνοια απόψεων. Την τελική απόφαση θα κληθεί να πάρει το Δ.Σ. της Super League που θα συνεδριάσει την Παρασκευή (29/6).
Αναλυτικά,όσα δήλωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης: «Είχαμε μια συνάντηση με τη Super League και τους εκπροσώπους των ΠΑΕ. Συζητήσαμε για τις απόψεις και τις προτάσεις μας για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Είναι προτάσεις, δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε για το σωστό των απόψεων. Είναι ειλικρινείς όμως και πιστεύουμε πως βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα, δημιουργούν αξιοπιστία και οικονομική ασφάλεια με ρεαλιστικούς όρους. Οι αποφάσεις είναι δύσκολες, το κατανοώ, αλλά σε κρίσιμες στιγμές κρίνονται όλοι για τις αποφάσεις τους. Απ όλα όσα συζητήσαμε, η Λίγκα θα συνεδριάσει την Παρασκευή και θα τοποθετηθεί. Όλοι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και την κρισιμότητα. Δεν υπάρχει ομοιογένεια στις απόψεις, δεν υπήρξε συμφωνία, αλλά θα μπορούμε να πούμε περισσότερα μετά το ΔΣ της Λίγκας. Εμείς είμαστε σαφείς. Κάναμε μια πρόταση για το πρωτάθλημα και τους οικονομικούς όρους, πιστεύουμε πως δίνει προοπτική για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν αφορά μόνο τα ποσά, αφορά τη δομή του πρωταθλήματος, αφορά κίνητρα για τις ομάδες που ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές, που έχει αντικίνητρα για όσους δεν σέβονται το προϊόν. Όλα με έναν καθαρό τρόπο. Εμείς δεν θα μπούμε στη διαδικασία να επιβάλουμε τρόπους και οδούς. Για μας το ζητούμενο είναι το πρωτάθλημα των 12 ομάδων και των δύο επαγγελματικών κατηγοριών. Δημιουργήσαμε μια πρόταση που μπορούσαμε να στηρίξουμε θεσμικά και οικονομικά. Όλοι θα κριθούμε από τις πράξεις μας. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2019/20), τρεις εθνικές κατηγορίες και δώδεκα ομάδες στη μεγάλη κατηγορία, δύο επαγγελματικές και μία ημιεπαγγελματική. Είναι θέμα του ποδοσφαίρου».
Για το αν περίμενε διαφορετικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση, απάντησε: «Δεν θα το έθετα έτσι. Ήρθα να κάνω μια πρόταση. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο καλείται να αποφασίσει. Αν γίνει δεκτή η πρόταση υπάρχει δεδομένος δρόμος για την επόμενη πενταετία. Η άποψή μας είναι ότι δεν σηκώνει η ελληνική οικονομική ζωή και η ποδοσφαιρική οικονομία τόσες πολλές ανώνυμες εταιρείες. Για να μην έχουμε περίεργα φαινόμενα με ομάδες να φεύγουν στα μέσα της σεζόν, πιστεύουμε πως η μείωση των ομάδων είναι αναγκαία, όπως προκύπτει και από τις μελέτες των ομάδων. Είναι μονόδρομος. Ένα τέτοιο πλάνο που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και για 24 ομάδες είναι η λύση. Δεν θα καταστρέφονται οι μικρότερες κατηγορίες και δεν θα είναι σε απόλυτα μειονεκτική θέση όποιος ανεβαίνει από τη μια κατηγορία στην άλλη. Είναι μια ρεαλιστική πρόταση, πολύ δύσκολη αλλά ρεαλιστική. Πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για να έχουμε ένα πενταετές σταθερό πλάνο. Το ποδόσφαιρο πρέπει να αποφασίσει ποιος είναι ο δικαιότερος τρόπος για να φτάσουμε στο σημείο».
Μπαταγιάννης: «Να μην πάμε σε 12 ομάδες»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Super League, Βαγγέλης Μπαταγιάννης, ανέφερε: "Έγινε μια συνάντηση σε θεσμικό επίπεδο, ήταν όλες οι ΠΑΕ. Ο Υπουργός μας εξέθεσε το σχέδιό του. Του έγιναν διευκρινιστικές και ουσιαστικές ερωτήσεις έγινε ένας γόνιμος διάλογος. Βγήκαν θετικά και αρνητικά. Την Παρασκευή καλείται η Super League να πει τις απόψεις της και να αποφασίσει για το μέλλον της. Αυτό που πρέπει να βελτιωθεί στην πρόταση είναι ότι από τη νέα σεζόν δεν μπορούν οι ομάδες να είναι 12.
Θεωρώ ότι υπάρχουν λύσεις. Και εμείς βλέπουμε ότι πρέπει να γίνουν τομές στο πρωτάθλημα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση να πάμε από τις 16 στις 12 ομάδες. Είναι ένα πρόβλημα το τηλεοπτικό και πρέπει να βρούμε λύση. Υπάρχει θέμα και δεν μπορεί να ξεκινήσουμε έτσι".