Χιλιάδες υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Λονδίνου για να ζητήσουν από τη βρετανική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει μια τελική ψηφοφορία για τους όρους του Brexit.
Δύο χρόνια αφότου η χώρα ψήφισε με 52% έναντι 48% υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πολιτικές διαιρέσεις σχετικά με το Brexit είναι εδραιωμένες και, παρά την κάποια σύγχυση για το τι θα σημάνει το Brexit, δεν έχει υπάρξει σαφής μεταστροφή.
Η εκστρατεία «People's Vote», που περιλαμβάνει αριθμό οργανώσεων που υποστηρίζουν την ΕΕ, έχει στόχο να εξασφαλίσει ότι θα πραγματοποιηθεί μια δημόσια ψηφοφορία «ώστε να μπορούμε να αποφασίσουμε αν μια απόφαση, η οποία θα επηρεάσει τη ζωή μας για γενιέ,ς θα κάνει καλύτερη ή χειρότερη τη χώρα».
Δημοσκόπηση του οργανισμού Survation νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι 48% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την τελική συμφωνία, ενώ 25% είναι αντίθετοι.
Καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει βεβαιότητα για το πώς θα είναι η τελική συμφωνία, εν μέσω εσωκομματικών μαχών στη συντηρητική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι καθώς και μεταξύ ορισμένων από τους αντιπάλους της σχετικά με το τι θέλουν από τις νέες εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ μετά το Brexit τον ερχόμενο Μάρτιο.
Στο μεταξύ, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ένας από τους κύριους υποστηρικτές της εκστρατείας υπέρ του Brexit, έγραψε ένα άρθρο στην ταμπλόιντ εφημερίδα The Sun υπεραμυνόμενος του Brexit.
Η Βρετανία ψήφισε υπέρ «της ελευθερίας να βγούμε από τους κορσέδες των ευρωπαϊκών κανονισμών», υποστήριξε, και οποιαδήποτε άμβλυνση της τελικής συμφωνίας --όπως ενδεχόμενη συνέχιση της συμμετοχής στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση-- θα ήταν ανεπιθύμητη.
Αυτοί που ψήφισαν υπέρ του Brexit δεν έχουν αλλάξει γνώμη, τονίζει. Επαναλαμβάνοντας τη μεταφορά του χαρτιού υγείας, την οποία είχε ήδη χρησιμοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα το εβδομαδιαίο περιοδικό The Economist, ο Μπόρις Τζόνσον υπογραμμίζει επίσης πως δεν θέλει μια συμφωνία εξόδου «μαλακή, εύθραυστη και ατελείωτη σε μήκος» και υπερασπίζεται ένα «πλήρες Brexit».
Στην εφημερίδα The Telegraph, ο Τζόνσον φέρεται επίσης από δύο διπλωματικές πηγές να απορρίπτει κατηγορηματικά τις ανησυχίες που εξέφρασαν επικεφαλής επιχειρήσεων για τις συνέπειες του Brexit.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο Γιούργκεν Μάιερ, επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας Siemens στη Βρετανία, δήλωσε πως τα συνθήματα για το Brexit είναι «απίστευτα άχρηστα».
«Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε τώρα είναι να πλησιάσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας και να επεξεργαστούμε τι σημαίνει ένα ρεαλιστικό, πραγματιστικό Brexit που να λειτουργεί και για τις δύο πλευρές», δήλωσε.
Χθες Παρασκευή η Airbus ανακοίνωσε πως, αν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, θα αναγκασθεί να επανεξετάσει τη μακροπρόθεσμη θέση της και θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα τεθούν σε κίνδυνο.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ) / Φωτογραφία:AP